Nedělní chuťovky Haliny Pawlowské. O zimním spánku, chronických nespavcích a krkavcích

Lvi prospí denně až 19 hodin. Žirafám stačí jen dvě hodinky. Mláďata kosatky dravé nespí stejně jako jejich matky první měsíc po narození vůbec. Průměrný člověk prospí 25 let života. Jsou však tací, kteří sami sebe označují za chronické nespavce.

K takovým patří i Halina Pawlowská, která má problémy s usínáním 50 let. Možná za to může můj tatínek, který si velmi často zval k nám domů do garsonky své kamarády šachisty, kteří u nás trávili většinu svých i našich nocí. Můj tatínek tvrdil, že spánek je jen pro zbabělce a nikdy si u postele nezhasl lampičku.

Bábovky Marlene Dietrichové

K chronickým nespavcům patřil i Winston Churchill. Údajně spával čtyři hodiny denně a stačilo mu to. Edison spal chvíli v noci a chvíli ve dne. Leonardo da Vinci nespal nikdy v jednom kuse, ale každé čtyři hodiny si zdříml na 15 minut. Silnou nespavostí trpěla prý i Marlene Dietrichová, která po nocích pekla svým přátelům bábovky.

O spánku pohovořil i host na telefonu Václav Šanda. „Já když se pustím do zimního spánku a stane se ze mě lemra líná, k čemuž mám celoživotně velké sklony, tak jenom ležím, dívám se na filmy a jím. Jím a přibírám a potom řeším diety,“ směje se herec.

Kdo je na druhé straně temnoty a nespí stejně jako Halina Pawlowská? Jaké je desatero výhod nespavosti? Které zajímavé filmy doporučuje Václav Šanda? A jaké bylo setkání Světlany Nálepkové s krvavcem na Kanárských ostrovech?

Spustit audio

Související