Jan Balabán: Magda, Emil

10. leden 2021

Spisovatel, publicista a překladatel Jan Balabán napsal několik povídkových knih a románů. Mezi nimi třeba román Zeptej se táty, divadelní hru Bezruč?! nebo povídkový soubor Možná že odcházíme. Za něj získal v roce 2004 hlavní cenu v anketě Lidových novin, Magnesii Literu a nominovaný byl i na Státní cenu za literaturu. Dva příběhy o lidech, kteří hledají své místo v životě, poslouchejte v podání Norberta Lichého on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Norbert Lichý
Připravil: Miroslav Zelinský
Režie: Radovan Lipus
Natočeno: v ostravském studiu Českého rozhlasu v roce 2002

Magda

Dvanáctiletý Jaromír se z domova vydá na odvážnou výpravu do okolí. Překoná nástrahy staveniště budoucího sídliště, míjí záhadnou, strašidelnou stavbu starého hangáru a jeho cesta za dobrodružstvím je korunována objevením dubového háje, Jaromírovy tajné klukovské skrýše, o níž se doma nikdo nedozví. Magda, hrdinka druhé části povídky, hledá podobnou skrýš pro sebe a pro své dítě. Ve světě dospělých se však takovým útočištěm stává prázdný byt v paneláku postaveném na kukuřičných polích, které kdysi Jaromírův háj obklopovaly. V prostředí městské periférie se v povídce střetnou dva zdánlivě nesouvisející osudy lidí, kteří hledají své příslovečné místo v životě.

Emil

Hlavním hrdinou druhé povídky je Emil. Jan Balabán se zde noří do osamělé duše stárnoucího alkoholika. Na pozadí šedivé a značně neutěšené každodennosti se Emil zamýšlí nad svým osudem, myslí na svého bratra, inženýra v továrně na parfémy, díky němuž měl vždy po ruce čistý líh. Zatímco jeho bratr v opilosti odzbrojoval ženy, Emil nikdy pít neuměl. Hrdina se připodobňuje ke starému omšelému autu s novými gumami, jeho život už je jen vzpomínání a ta neustálá nutkavá touha pít.

Prózy Jana Balabána jsou tázáním se po smyslu života, hledáním možnosti, hledáním cesty k smysluplnému žití. Jakkoli to na první pohled nemusí být zřejmé.

autoři: Miroslav Zelinský , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.