„Osoby v čele země se musí uskromnit s tím PR,“ řekl k nynější situaci v Česku hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba [ODS] v nedělní Partii televize CNN Prima News. Nedůvěru v proticovidová opatření dle něj vyvolává komunikace vlády s veřejností. S tím souhlasí epidemiolog a exministr zdravotnictví Roman Prymula.

Za docela nepochopitelné Martin Kuba v pořadu jmenoval například povolené návštěvy v nemocnicích. On by je za současné situace znemožnil.

„Systém krizové situace, tomu má vláda věnovat maximální pozornost, a ne vyvolávat nahodilé pocity v populaci,“ říká k současným krokům vlády Martin Kuba.

Za příklad uvádí hromadné antigenní testování před vánočními svátky. Tehdy předseda vlády Andrej Babiš [ANO] prohlásil, že se může kdokoliv a kdykoliv nechat otestovat na covid-19. Avšak už neřekl, že v Česku jsou omezené počty testovacích míst. Výsledek podle Kuby bylo, že lidé se ve velkém nahrnuli do odběrových míst, kde stáli ve frontách a v konečném důsledku se zlobili na zdravotníky.

„Vláda vytváří v krajích situaci ještě horší. Zdravotníci se na vládu zlobí,“ uvedl hejtman.

Povolení návštěv v přetížených nemocnicích

Další potíž jihočeský hejtman spatřuje v povolení návštěv v nemocnicích s platností od pondělí 11. ledna. Podle Kuby se buď neměly vůbec zakazovat, anebo se nyní, kdy je situace v nich kritická, povolovat. S tím souhlasí epidemiolog Prymula.

„Nedá se než souhlasit. Nedovedu si představit, že máme nyní do nemocnic začít pouštět návštěvy,“ uvedl.

Personál je podle něj v současných dnech přetížený. V některých krajích se řeší nedostatečné kapacity lůžek intenzivní péče i personálu a zdravotníci se nemůžou v nemocnicích ještě starat o návštěvy.

Hejtman Kuba uvedl, že kroky vlády nedávají vždy příliš smyslu v praktickém životě. Protiepidemický systém PES už prý nesleduje a v Jihočeském kraji se řídí vlastním systémem. Z celkového počtu nakažených v kraji dokáží dnes dobře vysledovat, kolik lidí a v jakém čase přibyde do tamních nemocnic.

„Chtělo by to více selského rozumu než nějakých epidemických indexů, které ne vždy korelují s realitou,“ řekl s tím, že sledováním vlastních čísel zvládli i podzimní vlnu epidemie v kraji poměrně dobře.

Roman Prymula systém PES stále ještě sleduje, i když by měl být dle jeho slov více predikovatelný. Největší problém vidí v časté kontraproduktivitě aktuálních opatření.

„Není představitelné, aby PES signalizoval stupeň pět a opatření byla na stupni tři,“ uvedl.

Komunikace vlády se nelepší, říká Martin Kuba

Komunikace vlády u nás selhává podle obou hostů televizního pořadu od počátku pandemie covidu. Podle Prymuly opatření navíc trvají už příliš dlouho. Vyjádřil se v tom smyslu, že lidé dnes už jen přemýšlejí o tom, jak to celé přežít a často nedbají na dodržování proticovidových opatření.

„Chceme-li hledat problém, tak problém je v komunikaci, která tady od počátku nebyla. Kampaň [komunikace, pozn. red.] má být velmi jednoduchá a cílit jednoznačně na jedince,“ řekl a dodal, že stejné to má být u očkování.

Podle hejtmana Kuby problém je, že přístup vlády se v čase nelepší. Zůstává neprofesionální. Za typický příklad označil spuštění rezervačního systému očkování proti covidu-19 pro vybrané skupiny od 15. ledna.

„Premiér to ohlásí a tím to končí,“ upozornil hejtman, který se pozastavil nad tím, jak může vláda vůbec říkat, že ona někoho naočkuje.

„V Jihočeském kraji nemá jedinou fakultní nemocnici. […] A navíc očkovat budou zdravotníci, nikoli vláda,“ řekl hejtman.

Za nutnost pak považuje spustit společně s rezervačním systémem i call centrum, jehož pracovníci by lidem s registrací do systému poradili. Systém se pak musí dle jeho slov před ostrým provozem otestovat na očekávaný nápor uživatelů i na jeho provázanost s krajskými systémy. A to se doposud nestalo.

„To musí fungovat. Jinak hrozí ztráty stovek miliard korun,“ doplňuje Prymula.

Za předpoklad funkčního systému považuje jeho jednotnost, jinak hrozí, že bude neefektivní. Příkladem jsou pak praktiční lékaři, z nichž se dle něj někteří do očkování chtějí zapojit, ale u dalších to není zcela jisté. V takové situaci hrozí, že nebude přehled o očkovacích místech, protože systém nebude jednotný.

Nedostatek vakcín pro členské země EU

Nejasnosti podle Kuby i Prymuly panují kolem dodávek vakcíny od Pfizer/BioNTech a Moderny do zemí EU. Podle Prymuly nedokáže v současné době nikdo garantovat, kdy a v jakém množství se do Česka vakcíny dostanou. Některé výrobní závody totiž negenerují plánované množství očkovací látky, jak původně slibovaly.

„Je to citlivé, Moderna snížila kontingenty, které měly být na začátku. Pfizer se na druhou stranu dohodl s EK na navýšení dodávek,“ řekl Prymula.

Pravda podle něj je, že státy, které začaly o dodávkách vakcín vyjednávat dříve [Velká Británie, Izrael], jsou ve výhodě. Mají dost vakcín, i když za ně zaplatily údajně vyšší cenu.

Akceptace vyšší ceny za dřívější očkování je podle Kuby jednoznačně namístě.

„Dopady každého dne zavřené společnosti se počítají v řádech miliard korun,“ uzavřel s tím, že úspora na pořízení vakcín není efektivní.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here