Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak Andrej Babiš “zmafianizoval“ českou veřejnou správu

Slovo “mafianizovat“ mi není vlastní, četl jsem ho ale nedávno v týdeníku 5plus2 (vydává MAFRA), takže je možné, že toto slovo v češtině skutečně existuje, a je tak celkem příhodné ho zde na iDnes.cz použít.

Senátorka Miroslava Němcová ve své nedávno vydané knize mimo jiné píše, jak jí zneklidnilo, když Andrej Babiš vydavatelský dům MAFRA koupil a zařadil tenkrát do svého holdingu Agrofert. Po té jí měl dokonce přijít nemilý anonym, nicméně slovo “mafianizovat“ použil slovenský herec a bývalý politik Milan Kňažko v rozhovoru pro zmíněný týdeník, když mluvil o situaci na Slovensku, o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy, o klientelismu, a také o kauze Jána Kuciaka.

Slováci nicméně v té době vyšli do ulic a padla celá vláda. Rozsudek slovenského soudu v této kauze vzbudil značné rozčarování nejen u veřejnosti, ale i v politických kruzích. Protikorupční vláda Andreje Babiše vládne již čtvrtým rokem a korupce ve veřejné správě jenom kvete. Jako osoba konající dozor veřejnosti nad Policií České republiky (ve smyslu platového nálezu Ústavního soudu) mám k dispozici celou řadu protiprávního jednání ze strany veřejné správy, jedná se například i o ignorování soudního rozsudku, apod. Pro tento server ale uvedu v krátkosti pouze jeden příklad.

V červenci roku 2018 jsem poslal na Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) doklady, které se týkaly zmanipulované veřejné zakázky na výrobu policejních odznaků (zakázka byla koncipována jako podlimitní, přičemž výsledná částka zákonný limit několikanásobně překročila). Z uvedených dokladů bylo zřejmé, že výroba neprobíhala tak, jak Policejní prezídium referovalo za zvýšených bezpečnostních opatření, odznaky byly například zasílány běžnou balíkovou službou, apod. Za necelé dva měsíce jsem dostal z GIBS odpověď, která by se mohla zapsat zlatým písmem do historie kriminalistiky.

Tou dobou měla GIBS již svého nového ředitele Radima Dragouna, a na základě mnou poskytnutých dat, dospěla GIBS k závěru, že se jedná o různobarevně vybarvené kovové ovály, ale že se nedá určit, zda se jedná o policejní odznaky služby kriminální policie a vyšetřování (SKPV). Dále mi bylo sděleno, že na základě dodejky se také nedá nic zjistit, když GIBS uvedla, že fotografie dodejky balíku přepravní společnosti také nedokládá moje tvrzení, protože z této fotografie není možné určit, co bylo obsahem balíku.

Jelikož před tím byl GIBS nějakou dobu bez ředitele, přičítal jsem tyto výsledky k tomuto bezvládí. Na předchozího ředitele GIBS Michala Murína vyvíjel tehdy už obviněný Babiš bezprecedentní nátlak, aby z funkce odešel, protože sám ho odvolat nemohl. Mluvilo se o schůzce za zavřenými dveřmi, a následně se tím zabývala i Sněmovna na plénu. Murín potom skončil v nemocnici kvůli stresu a vyčerpání a posléze raději rezignoval.

Po několika měsících v dubnu 2019 jsem tedy novému řediteli GIBS napsal dopis, ve kterém jsem se podivil nad tím, jak je možné, že příslušníci GIBS jsou schopni na základě pouhé fotografie určit, z jakého materiálu se daný předmět skládá, ale nejsou na základě grafické podoby schopni určit, že se jedná o odznaky SKPV, při tom pokud vím, tak fotografie dokáže přenést pouze grafickou podobu, zatímco složení materiálu nikoliv.

Dále jsem doplnil další informace, aby bylo zřejmé, o jaké balíky se jednalo, kde byly nalepeny dodejky, atd., a na konec svého dopisu jsem napsal: „Žádám dále také předsedu vlády České republiky, aby se svou vládou, která je od počátku proklamovaná jako protikorupční v této věci zaujal jasné stanovisko, aby se korupce kolem policejních odznaků SKPV na Policejním prezídiu konečně řádně vyšetřila.“ A zaslal jsem tento přípis v kopii mimo jiné i na Úřad vlády.

Andrej Babiš tedy o zmanipulované veřejné zakázce na Policejním prezídiu věděl. V této době nicméně gradovala kauza Čapí hnízdo. V březnu 2019 policie ukončila vyšetřování a dala obviněnému Babišovi možnost na prostudování spisu. A o měsíc později předala spis na státní zastupitelství. A právě v této době jsem řediteli GIBS Dragounovi a také Andreji Babišovi o policejních odznacích psal.

Pro úplnost ředitel GIBS je jmenovaný předsedou vlády na návrh vlády a po projednání v příslušném výboru poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, a je ze své funkce odpovědný předsedovi vlády. Odpověď z GIBS jsem dostal o měsíc později v květnu 2019, a byla velice strohá a krátká, a říkala, že vyhodnocením informací uvedených v mém podání (jednalo se o 7 stran) bylo zjištěno, že jsem neuvedl žádné nové rozhodné skutečnosti mající vliv na posouzení tohoto skutku.

Trestně stíhaný Babiš neměl zřejmě v té době žádný zájem na tom, aby na tuto zmanipulovanou veřejnou zakázku poukazoval, i když státní zástupce jeho stíhání v kauze Čapí hnízdo později na nějakou dobu zastavil. Je nicméně celkem zajímavé, že od té doby už Andrej Babiš tolik nevykřikuje, že se v České republice dá trestní stíhání objednat, jako když policie v srpnu 2017 žádala poslaneckou sněmovnu o jeho vydání.

Nyní prý uvažuje i o prezidentské kandidatuře, kterou, pokud je mi známo, před tím vylučoval. Korupce ve veřejné správě za Babišovy vlády je horší než dříve, kauza policejních odznaků byla definitivně zametena, a nemalou zásluhu na tom má i předseda vlády, který si potřeboval v té době policii trochu naklonit na svoji stranu.

Autor: David Evan | neděle 10.1.2021 15:59 | karma článku: 21,10 | přečteno: 548x
  • Další články autora

David Evan

Ideová konference ODS přinesla staré novinky

Po představení vládního ozdravného balíčku se konala ideová konference ODS, na které se převážně chválili politici této vládní strany a "bolestivé" kroky vlády, které by v příštím roce měly přinést úspory ve výši 95 miliard korun.

14.5.2023 v 12:00 | Karma: 24,24 | Přečteno: 560x | Diskuse| Společnost

David Evan

Hospodaření České pošty by měl prověřit Nejvyšší kontrolní úřad

Tak se usnesla Sněmovna na včerejší mimořádné schůzi. Už několik týdnů se nemluví o ničem jiném než o rušení tří stovek poboček státního podniku, který se vicepremiér Vít Rakušan společně s vládou rozhodli zachránit...

20.4.2023 v 11:00 | Karma: 14,89 | Přečteno: 392x | Diskuse| Společnost

David Evan

Když ani dvě datové schránky nestačí. A není to protiústavní?

Od začátku roku lidé houfně ruší svoje živnosti, jenom aby jim nebyla zřízená datová schránka. Na některých úřadech je až desetinásobný nárůst žádostí o rušení živností. Proč se datové schránky netěší velké oblibě u veřejnosti?

2.3.2023 v 15:07 | Karma: 30,49 | Přečteno: 742x | Diskuse| Společnost

David Evan

Jak jsem koupil ukrajinské těstoviny za 18 korun

Ministerstvo zemědělství si chce posvítit na některé zemědělce, potravináře a obchodníky, otázkou je přiměřenost jejich marží. V hledáčku jsou některé obchodní řetězce a také základní potraviny jako cukr, vejce, mouka..

28.2.2023 v 13:16 | Karma: 21,06 | Přečteno: 990x | Diskuse| Společnost

David Evan

Vláda Petra Fialy: Vláda rozpočtové odpovědnosti?

Nejvyšší kontrolní ústav (NKÚ) tvrdí, že se vláda Petra Fialy nechová vzhledem k veřejným financím dostatečně odpovědně. Fiala se brání, že za vše může energetická krize a válka. Mnohé kroky české vlády jsou nicméně kontroverzní.

1.12.2022 v 9:53 | Karma: 33,01 | Přečteno: 878x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024

Místopředseda slovenského parlamentu a šéf vládní Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

  • Počet článků 231
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2017x
Píšu hlavně o veřejném dění, ekonomice, ekologii, hudbě a sportu. Příležitostně se věnuju také fotoblogu.

Seznam rubrik