Hokej v číslech: V čem je síla týmu s Krakonošem ve znaku?

Foto: Alena Zapletalová, hokejprerov.cz

Pokud Vrchlabí v pondělí porazí Vsetín za tři body, vyhoupne se na první místo Chance ligy. Dosud první Jihlava a druhá Poruba mají totiž zítra volno. V čem je kouzlo nováčka, který prohání favority?

Není to o první lajně. Před sezonou jsme v souvislosti s Vrchlabím psali, že jeho produktivita bude nejspíš až moc závislá na první formaci. Ale není to tak! Hned devět hráčů už dalo čtyři a víc branek. Nejlepším střelcem je – nepřekvapivě – Martin Heřman (8 gólů), ale daří se i Patriku Urbanovi (6) nebo Jiřímu Hozákovi (5).

Víc gólů střílí jen Kladno. Vrchlabí dá 3,76 branky za zápas. To je druhá nejvyšší hodnota v lize. Kdo by to byl čekal...

Méně gólů dostává jen Poruba. Současně ale Vrchlabí – na rozdíl třeba právě od Kladna – inkasuje velmi zřídka. Pouze 2,29x za zápas. I to je druhý nejlepší výsledek v soutěži.

První gól je důležitý. Hned ve dvanácti zápasech ze sedmnácti dokázalo Vrchlabí skórovat jako první. Netřeba dodávat, jak je to pro psychiku týmu povzbuzující.

Slušné přesilovky. Vrchlabí využije přesně 20,00 % procent početních výhod. V Chance lize je v tomto ohledu páté. Navíc si dává pozor na zadní vrátka, ve vlastní přesilovce inkasovalo jen jednou (kdežto třeba taková Jihlava šestkrát).

Nejlepší oslabení v lize. Vrchlabí je sice poměrně nedisciplinované, na zbytečná vyloučení si musí dávat větší pozor, na druhou stranu je ale v oslabení dost úspěšné. Ubrání hned 88,66 % soupeřových přesilovek. V tomto ohledu je dokonce v Chance lize úplně nejlepší. Nejvíc toho v oslabení odehraje útočník Martin Heřman, z obránců potom Martin Bučko s Davidem Kajínkem. 

I v oslabení umí dát gól. Vrchlabí dostalo v početní nevýhodě jedenáct gólů, což je velmi dobré číslo. A to ještě nevíte, že samo dalo čtyři branky! Takže za oslabení má celkovou bilanci -7. A to už není jenom dobré, to je přímo fantazie!

Brankáři v oslabení září. Neuvěřitelná je především úspěšnost zákroků vrchlabských brankářů v oslabení, která je na 92,52 %. Vždyť tohle číslo by bylo skvělé i pře hře 5 na 5, a co teprve v oslabení!

Ať chytá, kdo chytá, je to paráda. A jsme právě u brankářů, to je zřejmě největší přednost týmu. Nejvíc zápasů odchytal Jakub Soukup (92,73 %, 2,38 G/Z), skvěle si vedli také pardubičtí Milan Klouček (94,08 %, 1,97 G/Z) s Oliverem Štěpánkem (94,25 %, 2,00 G/Z).

Úspěšnost střelby. Vrchlabí není střelecky aktivní tak, jak by odpovídalo třetímu tabulky. Z čeho ale těží je vysoká úspěšnost střelby (11,60 %), která je společně s Kladnem nejvyšší v lize. Otázkou je, zda je taková hodnota dlouhodobě udržitelná a zda v příštích týdnech neočekávat vrchlabský ústup ze slávy. Chtělo by to zkrátka větší střeleckou aktivitu.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz