Hlavní obsah

Chopte se lopaty, vyzývá politička občany Madridu. Situace je nadále vážná

Novinky, ČTK, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Sněhová bouře Filomena paralyzovala velkou část Španělska a vyžádala si tam nejméně čtyři oběti. V madridském regionu napadlo až půl metru sněhu, nejvíce od roku 1971. V dalších dnech čekají zemi nebývalé mrazy, teploty mohou i v Madridu přes noc klesnout až k deseti stupňům.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bouře Filomena ochromila ŠpanělskoVideo: Reuters

 
Článek

Kvůli kalamitě, která v zemi o víkendu zablokovala stovky silnic, ochromila i železniční dopravu a přerušila provoz na madridském mezinárodním letišti, v neděli jednala španělská vláda. Ta podle deníku El País organizuje někde i konvoje pro převoz potravin, léků či vakcíny proti covidu-19.

Sněhová nálož paralyzovala Španělsko, nejhorší teprve přijde

Počasí

Situace je velmi vážná zejména v madridském regionu, jehož šéfka Isabel Díazová Ayusová vyzvala Madriďany, aby se „chopili lopaty” a místním úřadům a armádě pomohli s odstraňováním masy sněhu, aby se Madrid neproměnil v jedno velké kluziště. Regionální madridská správa také požádala španělskou vládu o další vojáky na pomoc.

Nejezdí ani MHD

Návrat k normálu bude trvat několik dní, silnice blokuje nejen masa sněhu, ale i popadané stromy, které množství sněhu neudržely. Na pět set lidí muselo v Madridu strávit dnešní noc ve sportovních centrech, protože se nemohli vrátit domů. Příval sněhu uvěznil jen v metropoli z pátku na sobotu na 1500 lidí v jejich autech na silnicích a pomáhat jim museli hasiči.

Foto: Susana Vera, Reuters

Španělsko zasáhla bouře Filomena.

Od pátečního večera v Madridu nejezdí autobusová MHD, zrušeny byly i meziměstské dálkové železniční spoje z i do Madridu, jejichž provoz by měl být obnoven dnes odpoledne. Metro ve španělské metropoli jezdilo i přes noc, aby se lidé dostali domů.

Od pátečního večera je přerušen také provoz na mezinárodním madridském letišti Barajas, v sobotu bylo zrušeno na 400 spojů, dnes zatím dalších více než sto. Na letišti zůstalo uvězněno na 600 cestujících. Pokud se počasí nezhorší a odstraňování sněhu z ranvejí bude pokračovat stejným tempem, očekává provozovatel letiště postupné obnovení letů dnes.

Foto: Susana Vera, Reuters

Španělsko zasáhla bouře Filomena.

Madridská policie nicméně musela řešit i nezodpovědné chování obyvatel, kteří v sobotu v centru města na řadě míst pořádali bitvy v koulování. Na jedné z těchto akcí bylo na sedm desítek lidí, ač navíc platí omezení shlukování kvůli epidemii covidu-19.

Provoz na 170 silnicích přerušen

Tlaková níže Filomena, která kalamitu ve Španělsku způsobila, dnes ještě přinesla oproti pátku menší sněhové přeháňky zejména na severu a východě (v Katalánsku, Baskicku či Kantábrii) a postupně přešla na Středozemní moře.

Sněhová nálož paralyzovala Španělsko, nejhorší teprve přijde

Počasí

Příští týden ale meteorologové čekají na řadě míst Španělska velmi mrazivé teploty, jež mají ve Valladolidu, Burgosu, Salamance, Toledu či v Madridu klesat k deseti stupňům, přes den se mají v metropoli pohybovat kolem nuly. V Madridu teplota pod 10 stupňů Celsia klesla naposledy v lednu 1945, uvedl deník El País.

Silniční a železniční dopravu ochromila sněhová nadílka ve velké části Španělska. Ministerstvo dopravy dnes odpoledne uvedlo, že zůstává přerušen provoz na 170 silnicích. Na silnicích zejména v centrální, severní a východní části země uvízly stovky kamionů, jejichž řidičům vozí lidé z Červeného kříže přikrývky a jídlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám