Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO: Konečně za tři body. Motor si poradil se Zlínem, doma zvítězil 3:1

Tři z posledních čtyř utkání vyzněla pro Motor jako bodově úspěšná. Ale právě to poslední venkovní si Jihočeši za rámeček nedají. Vysokou prohru z Liberce chtěli napravit v souboji s tabulkově nejbližším sokem. Do Budvar arény přicestoval předposlední Zlín, který se spolu s Českými Budějovicemi postaral o pořádné drama. Motor nakonec závěr utkání zvládl a poprvé si na domácím ledě připsal tři body za vítězství 3:1.

Když se Motor v letošní sezoně utkal se Zlínem, vždycky vyhrál hostující tým. A bylo to na konci listopadu, když nejprve Berani zvítězili na ledě Budvar arény, aby o tři dny později Jihočeši vyloupili Zimní stadion Luďka Čajky. A právě teď chtěli svěřenci trenéra Václava Prospala platnost tohoto pravidla ukončit. Aby se jim to povedlo, potřebovali předvést diametrálně odlišný výkon než v pátek, kdy podlehli Bílým Tygrům z Liberce 0:7.

Domácí dali na debakl z Liberce rychle zapomenout aktivním vstupem do utkání. V obrovské příležitosti se po necelých dvou minutách hry objevil zkušený obránce René Vydarený, jenže z bezprostřední blízkosti brankáře Libora Kašíka nepřekonal. Povedený začátek Motoru přinesl i další šance, ve kterých ovšem neuspěl Roman Přikryl ani Václav Karabáček. A když se výrazněji projevili Berani, zvonila za zády Marka Čiliaka tyč. Zhruba devět minut před koncem první třetiny přišla první branková situace. Chyba Antonína Honejska nabídla šanci k rychlému protiútoku, kterou využil po individuální akci Radek Prokeš. Českobudějovický útočník si najel na vrcholek levého kruhu a parádní ranou pod horní tyčku rozveselil domácí lavičku – 1:0. Vzápětí to mohlo být už o dvě branky, ale Libor Kašík dobrou příležitost Martina Nováka zneškodnil. Brankář hostí byl však nedlouho poté překonán podruhé. Ve 14. minutě se do volného kotouče na modré čáře opřel Jakub Suchánek a poslal domácí do dvoubrankového vedení – 2:0. Do kabin tak o první přestávce odcházeli jednoznačně veselejší Jihočeši.

S úsměvem na tváři vstupovali svěřenci trenéra Václava Prospala i do druhého dějství. V pokračující přesilové hře sice České Budějovice další branku nepřidaly, ale od hostů ze Zlína dostaly další početní výhodu. Ale ani v ní se žádná střela neujala, a tak velkorysí Berani nabídli domácím už třetí po sobě jdoucí přesilovku. V ní se prezentoval nejlépe střelou Karel Plášil, jehož pokus se pouze opřel o tyč Kašíkovy brány. A Jihočeši pokračovali v převaze. Když se poprvé v utkání objevil na ledě Miroslav Holec, nechybělo moc a kličku do blafáku zakončil třináctý útočník Motoru třetí brankou utkání. Po sérii výborných zákroků domácího brankáře Marka Čiliaka se hra na ledové ploše Budvar arény vyrovnala, ale ani zbytek druhé dvacetiminutovky další branku nenabídl.

Do poslední části základní hrací doby nevstoupili domácí zrovna nejlépe. Zlín dostal k dispozici druhou přesilovou hru v utkání a hodlal snížit na rozdíl jediné branky. A také, že se to Beranům povedlo. Lukáš Vopelka se dostal těsně po skončení početní výhody k přihrávce Jakuba Ference a střelou do odkryté klece Marka Čiliaka zvýšil naděje hostí na bodový zisk – 2:1. Výborným zákrokem se pak na druhé straně zaskvěl proti šanci Víta Jonáka dobře chytající Libor Kašík, čímž držel ambice svého celku nad vodou. S blížící se sirénou musel hasit několik zajímavých situací českobudějovický brankář Čiliak, s žádnou z nich však neměl výraznější potíže. A když Zlín odmítal srovnat stav, přihlásil se o slovo nejlepší střelec Motoru. Zdeněk Doležal si vybruslil od mantinelu a ranou zápěstím překonal tři minuty před koncem hostujícího gólmana – 3:1. Díky tomuto momentu Jihočeši svému soupeři opět odskočili na dvoubrankový rozdíl, který už si pohlídali až do samého závěru.

České Budějovice si tak připsaly vůbec první domácí vítězství za tři body. V následujících dnech se navíc nemusí obávat spojení náročného programu s dalekým cestováním. Svěřenci trenéra Václava Prospala sice nastoupí k dalšímu duelu už v úterý 12. ledna, ale utkání s Litvínovem sehrají na domácím ledě. Úvodní buly je naplánované na 17:20.

Madeta Motor České Budějovice - PSG Berani Zlín 3:1 (2:0, 0:0, 1:1).

Branky a nahrávky: 11. Prokeš, 14. J. Suchánek, 57. Z. Doležal (Pýcha) - 44. Vopelka (Ferenc, Kubiš). Rozhodčí: Jeřábek, Lacina - Frodl, Komárek. Vyloučení: 2:3. Bez využití. Bez diváků.

Sestavy: České Budějovice: Čiliak - Allen, Pýcha, Plášil, Vydarený, Slováček, J. Suchánek - Z. Doležal, D. Voženílek, M. Forman - P. Novák, R. Přikryl, M. Beránek - Jonák, Prokeš, Christov - Karabáček, M. Toman, Martin Novák - od 29. navíc Holec. Trenér: Totter.

Zlín: Kašík - Řezníček, Gazda, Žižka, Ferenc, M. Novotný, D. Nosek, Suhrada - Köhler, Fryšara, Dufek - Okál, Honejsek, Šlahař - Kubiš, Fořt, Vopelka - J. Ondráček, P. Sedláček, Karafiát. Trenér: R. Svoboda.

Hlasy trenérů:

Václav Prospal (České Budějovice): "V první třetině jsme využili zaváhání soupeře k otevření skóre a rychle přidali druhý gól. Od té chvíle se nám hrálo líp a také nás podržel gólman (Marek Čiliak). Ve třech přesilovkách se nedařilo speciálním formacím, které nehrály dobře. Třetí gól nás uklidnil a jsem rád, že po debaklu v Liberci jsme uhráli tři body proti houževnatému Zlínu."

Martin Hamrlík (Zlín): "Úvodních deset minut jsme vůbec nehráli špatně, ale potom jsme dostali dva rychlé góly a energie se přehoupla na stranu Českých Budějovic, kterým navíc výborně chytal Čiliak. Náš gól přišel pozdě. Trápíme se střelecky. A když inkasujeme, naše energie zmizí. Jsme zklamaní, ale domácí vyhráli zaslouženě."

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky hokej, české budějovice, motor, madeta, extraliga, psg, berani, zlín, Madeta Motor České Budějovice, FC Fastav Zlín, Bílí Tygři Liberec, Marek Čiliak, Budvar aréna, Václav Prospal, trenér, Libor Kašík, Zdeněk Doležal, Jakub Suchánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Konečně za tři body. Motor si poradil se Zlínem, doma zvítězil 3:1  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.