Liberec dál stoupá tabulkou! Série Komety končí, Litvínov se rozjíždí

Foto: Lukáš Filipec, hcocelari.cz

Na čele Tipsport extraligy zůstává i po 34. kole Sparta. Navíc po dalším zaváhání Třince navýšila náskok. Dál stoupá tabulkou i Liberec.

Liberec dál stoupá tabulkou

Byl to souboj týmů se stejnými (těmi nejvyššími) ambicemi, ale s dost rozdílnou formou. Zatímco Třinec měl do neděle bilanci šesti proher z posledních osmi zápasů, Liberec na tom byl úplně jinak: vyhrál sedm z osmi duelů.

A v podobném trendu pokračoval i vzájemný souboj.

Oceláři se dál trápí, tentokrát dokonce ani nedali gól! Hvězdami nabitý útok vstřelil za tři utkání jedinou branku. Střelecky zatím mlčí i kanadské posily Jack Rodewald a Taylor Leier.

Pro kontrast: liberecký Petr Kváča udržel druhé čisté konto v řadě (27 zákroků). Bílým Tygrům tak stačily k výhře dvě trefy: Michala Bulíře a Radovana Pavlíka. Liberec tak dál stoupá tabulkou: v pátek se dostal před Karlovy Vary na šesté místo a teď předskočil dosud pátý Hradec Králové.

Bílí Tygři se tak nadechují k útoku na další zisk Prezidentského poháru.

Marek Zadina (trenér Třinc): „Nemůžeme týmu vytknout, že by nechtěl a nepracoval. Na klucích je vidět, že to chtějí zlomit, což je vidět na ledě i na střídačce. Když ale dáte za tři zápasy jen jeden gól, nemůžete vyhrát."

Patrik Augusta (trenér Liberce): „Odehráli jsme zápas dobře z hlediska systému. Hráli jsme obětavě, s dobrou defenzivou a s podporou dobře chytajícího Kváči."

HC OCELÁŘI TŘINEC – BÍLÍ TYGŘI LIBEREC 0:2 (0:1, 0:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 15. Bulíř (Gríger), 39. R. Pavlík (J. Vlach).
Rozhodčí: Hradil, Kubičík – Lederer, Rožánek.
Vyloučení: 2:3.
Bez využití.
Střely na branku: 38:22.
HC Oceláři Třinec: Kacetl – Gernát, M. Doudera, D. Musil, M. Adámek, Jaroměřský, Kundrátek – Hrehorčák, Marcinko, Růžička – Leier, P. Vrána, Rodewald – M. Stránský, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Dravecký, Peterek, Hrňa – Kurovský. Trenéři: Varaďa a Zadina.
Bílí Tygři Liberec: Kváča – Knot, Kolmann, T. Hanousek, Rosandić, Štibingr, Derner, Vitásek – Lenc, A. Musil, Birner – Gríger, Bulíř, Průžek – R. Pavlík, P. Jelínek, J. Vlach – D. Špaček, Najman, Šír. Trenéři: Augusta a Kudrna.

Vítězná série Komety končí

Kometa šla do zápasu s báječnou sérií čtyř výher při skóre 12:4. Po neděli jsou dvě možnosti...

Pokud jste pesimisté, můžete tvrdit, že série Komety porážkou s Plzní skončila.

Nebo můžete tvrdit, že Kometa natáhla sérii zápasů s alespoň jedním získaným bodem. S Plzní totiž padla až po prodloužení.

V něm vymyslel fantastickou akci Milan Gulaš, který geniálně našel Petra Kodýtka. Plzeň díky této kombinaci vyhrála třetí utkání po sobě.

A přestože indiány trápí marodka, objevují se noví lídři. Třeba junior David Jiříček, který ve 32. minutě vstřelil důležitý vyrovnávací gól na 2:2.

Jan Zachrla (asistent trenéra Brna): „Věděli jsme, že přijede tým, který dokazuje své postavení v tabulce a má svoje kvality. Myslím si, že jsme v zápase určitě nebyli horší. Mohli jsme ho zlomit, měli jsme šance, ale góly jsme nedali. To stejné v závěru, měli jsme přesilovku pět na čtyři i pět na tři, takže tam se ten zápas lámal. Bohužel nedůrazem v koncovce jsme zápas nezvládli a bereme bod."

Ladislav Čihák (trenér Plzně): „Byl to velmi vyrovnaný zápas. První třetina byla z naší strany trošku nervózní. Měli jsme tam pasáže, kdy jsme ztráceli puky a soupeře jsme dostávali na koně. Měli šance, ale naštěstí nám tolik neodskočili. Dokázali jsme to vždy srovnat. Samozřejmě jsem strašně rád, že jsme si v prodloužení ten bod vzali a bodovali v prodloužení. Odsud skvělé dva body, klobouk dolů před mančaftem."

HC KOMETA BRNO – HC ŠKODA PLZEŇ 2:3 po prodloužení (2:1, 0:1, 0:0 – 0:1)

Branky a nahrávky: 5. Zaťovič (Zámorský, P. Holík), 9. P. Holík (Mueller, Zaťovič) – 6. Straka (Eberle, Suchý), 32. Jiříček (Suchý, Gulaš), 64. Kodýtek.
Rozhodčí: Hejduk, Obadal – Kis, Lučan.
Vyloučení: 4:5.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 24:23.
HC Kometa Brno: Vejmelka – F. Král, Zámorský, Bartejs, Mlčák, Gulaši, Svozil, Barinka – Zaťovič, P. Holík, Mueller – Valský, Klepiš, L. Horký – Kusko, V. Němec, Vincour – Bondra, F. Dvořák, Šoustal. Trenéři: Zábranský, Zachrla, Horáček a Pokorný.
HC Škoda Plzeň: Pavlát – L. Kaňák, Čerešňák, V. Lang, Stříteský, Vráblík, Jiříček, Kvasnička – M. Lang, Kodýtek, Gulaš – Straka, Suchý, Eberle – Rob, Přikryl, Pour – Slanina, Malát. Trenéři: Čihák, Hanzlík a Špaček.

Sparta udržela první místo

Sparta se v pátek vyšvihla na první místo tabulky, předskočila trápící se Třinec. Aby měla jistotu, že se na čele udrží i po víkendu, potřebovala Hradec Králové porazit za tři body.

A tak se i stalo.

Sparta zůstává první. A potvrdila, že se jí letos na Mountfield daří. Tři zápasy, tři výhry a celkové skóre 8:2 mluví za vše.

Další výborný výkon předvedl Matěj Machovský, který za poslední tři extraligová kola lovil puk ze své sítě pouze jednou. Dvěma góly a jednou asistencí se potom blýskl Michal Řepík.

Miloslav Hořava (trenér Sparty Praha): „S Hradcem jsme sehráli těžký zápas, bylo to takové play off utkání plné osobních soubojů, bylo to hodně o taktice. Jsme rádi, že se nám povedla třetí třetina, díky které jsme získali tři body."

David Kočí (asistent trenéra Hradce Králové): „Pro nás to byl krutý zápas. Dvě třetiny jsme hráli velice dobře, měli pohyb, kotouče chodily rychle dopředu, snažili jsme se soupeře agresivně napadat a myslím, že s tím měl trochu problémy. Bohužel jsme nedali dostatek gólů. Ve třetí třetině jsme dostali během dvou střídání dva góly, soupeř odskočil na 3:1 a to se už těžko dotahuje."

HC SPARTA PRAHA – MOUNTFIELD HK 4:1 (1:0, 0:1, 3:0)

Branky a nahrávky: 14. Tomášek (Piskáček), 42. Řepík (Sobotka, Horák), 44. Němeček (Řepík), 59. Řepík (Horák) – 29. M. Zachar (Kevin Klíma).
Rozhodčí: Horák, Pražák – Sobotka, Zíka.
Vyloučení: 7:6.
Bez využití.
Střely na branku: 25:32.
HC Sparta Prahy: Machovský – Košťálek, Piskáček, Němeček, Poizl, Kalina, Jurčina – Řepík, Horák, Sobotka – Tomášek, Sukeľ, Rousek – Říčka, Pech, Buchtele – Šmerha, Vitouch, Zikmund. Trenéři: Hořava a Jandač.
Mountfield HK: Mazanec – Blain, Nedomlel, R. Pilař, F. Pavlík, Šalda, Jank, Váchal – Orsava, Koukal, Kevin Klíma – Kelly Klíma, V. Růžička, J. Sklenář – Smoleňák, Cingel, Perret – Lev, Morong, M. Zachar. Trenéři: Růžička starší, Branda a Kočí.

Souboj nejhorších pro Motor

Šlo o zápas čtrnáctého týmu se třináctým. A důležitou výhru pro sebevědomí slaví Motor, který tak snížil rozestup na Zlín na šest bodů.

České Budějovice zároveň bodovaly ve čtvrtém utkání za posledních pět kol. Určité zlepšení je vidět. Naopak Zlín se dál trápí: v součtu s nedělním zápasem proti Českým Budějovicím bral za předešlých osm utkání pouhopouhé čtyři body. Těšit ho může jenom to, že letos do play off postoupí hned dvanáct týmů. To je pro Berany naděje.

Výhru pro Motor vychytal Marek Čiliak, který v předchozích měsících nepodával dobré výkony a ocitl se mimo sestavu. Trénoval, aby se dostal do formy. A když nyní odletěl Jiří Patera za moře, hodlá se chopit šance a přesvědčit, že může být pro Motor jistotou. Utkání s Berany se mu povedlo.

Václav Prospal (trenér Českých Budějovic): „Bylo důležité, že jsme z první třetiny vytěžili dvougólové vedení, protože soupeř měl také dobré příležitosti. Nedařily se nám přesilovky, ale podržel nás gólman Čiliak. V závěrečné třetině nám pomohl třetí gól a jsem rád, že jsme utkání dotáhli do vítězného konce."

Martin Hamrlík (asistent trenéra Zlína): „Neodehráli jsme vůbec špatně prvních deset minut, ale dostali jsme dva slepené góly, které výrazně pomohly domácím. V tak důležitém utkání to pro soupeře byla velká výhoda. Motor podržel gólman Čiliak. Domácí vyhráli zaslouženě."

MADETA MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE – PSG BERANI ZLÍN 3:1 (2:0, 0:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 11. Prokeš, 14. Suchánek, 57. Z. Doležal (Pýcha) – 44. Vopelka (Ferenc, Kubiš).
Rozhodčí: Jeřábek, Lacina – Frodl, Komárek.
Vyloučení: 2:4.
Bez využití.
Střely na branku: 39:25.
Madeta Motor České Budějovice: Čiliak – Pýcha, Allen, Vydarený, Plášil, Suchánek, Slováček – Forman, D. Voženílek, Z. Doležal – M. Novák, Toman, Karabáček – Beránek, R. Přikryl, P. Novák – Christov, Prokeš, Jonák – Holec. Trenéři: Prospal a Totter.
PSG Berani Zlín: Kašík – Gazda, Řezníček, Ferenc, Žižka, Nosek, M. Novotný, Suhrada – Dufek, Fryšara, Köhler – Vopelka, Fořt, Kubiš – Šlahař, Honejsek, Okál – Karafiát, P. Sedláček, J. Ondráček. Trenéři: Svoboda a Hamrlík.

Zdecimovaná Olomouc na body nedosáhla

Olomouc se snaží, co to jde, ale tahle sezona je prostě jedno velké trápení. Hlavním důvodem je stále početná marodka. A když už se měli Lukáš Klimek s Petrem Strapáčem konečně vrátit do sestavy, najednou je zastavil covid.

Situace v sestavě Mory je natolik komplikovaná, že v Mladé Boleslavi museli trenéři do čtvrtého útoku postavit obránce Tomáše Valentu.

Víc než na jeden gól se Olomouc nezmohla. Mladá Boleslav si v poklidu došla pro další vítězství a pořád se drží v první čtyřce. K výhře nad Morou přispěl svým prvním gólem v Tipsport extralize teprve sedmnáctiletý obránce David Moravec.

Radim Rulík (trenér Mladé Boleslavi): „Myslím, že rozhodla první třetina. My jsme do ní výborně vstoupili, měli jsme dobrý pohyb. Proměnili jsme šance, byly tam i další, třetina mohla skončit vyšším rozdílem. Podle mého to byl klíčový moment v zápase. Jsme rádi za tři body, myslím, že nám k nim pomohl kvalitní úvod."

Jan Tomajko (trenér Olomouce): „První třetinu jsme prospali, dostali jsme tam tři góly, což rozhodlo o celém zápase. Z naší strany to byla katastrofa. Myslím, že ne všichni hráči byli v zápase. Od druhé třetiny už to bylo lepší, v té třetí jsme měli hodně střel. Škoda začátku utkání, ten nás nezastihl v optimálním rozpoložení. Další zápas takhle nemůžeme začít."

BK MLADÁ BOLESLAV – HC OLOMOUC 4:2 (3:0, 1:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 3. Claireaux (A. Zbořil), 12. Najman (Flynn, P. Kousal), 19. Moravec, 29. Pláněk (Šťastný, Cienciala) – 22. J. Káňa (Ondrušek, Nahodil), 60. Kucsera (Ondrušek, Nahodil).
Rozhodčí: Hodek, Micka – Kajínek, Hynek.
Vyloučení: 4:5.
Využití: 0:2.
Střely na branku: 26:21.
BK Mladá Boleslav: Krošelj – Hrbas, Ševc, Moravec, Pláněk, Fillman, Šidlík, Klikorka – Lunter, Cienciala, Šťastný – Jääskeläinen, A. Zbořil, Claireaux – Flynn, Najman, P. Kousal – J. Strnad, Bičevskis, Alderson. Trenéři: Rulík a Patera.
HC Olomouc: Lukáš – Švrček, Dujsík, Vyrůbalík, Škůrek, Ondrušek, A. Rutar – J. Káňa, Handl, Bambula – Burian, Ostřížek, V. Tomeček – Kolouch, Nahodil, Kucsera – Mácha, Gřeš, Valenta. Trenéři: Moták a Tomajko.

Trápení Energie neukončil ani Rachůnek

Karlovy Vary prohrály popáté za sebou. Jejich nelichotivou sérii nepomohl ukončit ani navrátilec Tomáš Rachůnek, který za Energii odehrál první utkán po příchodu z Liberce. Hned naskočil v první lajně po boku Davida Kašeho a Jakuba Fleka.

Jenže Karlovy Vary doma s Vítkovicemi skórovaly jen jednou. To se těžko vyhrává.

Naopak Ostravané nasázeli hned čtyři góly. A je pro ně moc důležité, že dokázali potvrdit páteční výhru nad Mladou Boleslaví. Že by se Vítkovice po uragánu v kádru konečně začaly zvedat?

Tomáš Mariška (asistent trenéra Karlových Varů): „Vítkovice na nás vletěly. My jsme přestáli ten jejich úvodní tlak a měli jsme tam několik šancí. Soupeře jsme pak ale nechali odskočit o dvě branky. Oni nás pak díky skvělé obraně nepouštěli do žádných větších příležitostí. My jsme dnes nehráli to co jsme chtěli, nedostali jsme se k tomu našemu hokeji. Byli jsme všude pozdě, nedohrávali jsme souboje. Třetí gól byl myslím rozhodující. Byť snaha našich hráčů trvala do konce, tak Vítkovice byly dnes lepším týmem a zaslouženě vyhrály."

Radek Philipp (asistent trenéra Vítkovic): „Bylo to velice těžké utkání, které jsme zvládli díky skvělému výkonu mužstva, podpořeného gólmanem. Děkujeme klukům za to, jak zvládli dnešní zápas. Jinak bych řekl, že jsme měli výborný vstup do utkání. Byli jsme silnější v soubojích. Ve druhé třetině nám pomohla i přesilovka. Ve třetí třetině až na jednu střelu nás podržel gólman. S výkonem jsme spokojeni a domů odjíždíme šťastní."

HC ENERGIE KARLOVY VARY – HC VÍTKOVICE RIDERA 1:4 (0:2, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 50. D. Kaše (M. Rohan, Flek) – 11. J. Mikyska, 18. Dočekal (Werbik, L. Kovář), 40. L. Krenželok (Lakatoš), 48. M. Kalus (Mallet).
Rozhodčí: Pešina, Svoboda – Brejcha, Gerát.
Vyloučení: 5:6, navíc Koch (Vítkovice) 10 minut.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 28:33.
HC Energie Karlovy Vary: F. Novotný – M. Rohan, Šenkeřík, Graňák, Weinhold, Pulpán, Zábranský, D. Mikyska – T. Rachůnek, D. Kaše, Flek – Lauko, T. Mikúš, O. Beránek – Koblasa, Černoch, Kohout – Hladonik, Skuhravý, Vondráček. Trenéři: Pešout a Mariška.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Dolejš – Pyrochta, R. Polák, Gewiese, Galvinš, Koch, L. Kovář, R. Černý – Svačina, Hruška, Lakatoš – L. Krenželok, Dej, Schleiss – Mallet, J. Mikyska, M. Kalus – Fridrich, Werbik, Dočekal. Trenéři: Holaň, Philipp a Šimíček.

Litvínov se rozjíždí

Litvínov sice naposledy prohrál s Hradcem Králové, předtím bral ale tři výhry v řadě. A v neděli se opět ukázal v dobrém světle.

Pardubice, které měly v poslední době parádní formu (devět výher z jedenácti utkání), dokázala Verva rozmést 5:0. 

Prosadilo se pět různých střelců, mezi nimi i František Lukeš, který tak 250. gólem v TELH (respektive v reprezentaci) vstoupil do Klubu hokejových střelců deníku Sport.

Těšit ho ale bude hlavně to, že snad Verva konečně našla svoji tvář. Na poslední nepostupové místo do play off má aktuálně už osmibodový náskok. Dalším z hrdinů Litvínova v zápase s Pardubicemi byl brankář Denis Godla, který předvedl 26 zákroků a udržel už čtvrté čisté konto v sezoně.

Naopak Pardubice předvedly zoufalý výkon a po zásluze prohrály potřetí za poslední čtyři kola. Jak to s nimi bude dál?

Vladimír Országh (trenér Litvínova): „My jsme samozřejmě velmi spokojení s hrou i výsledkem, chlapci si šli za vítězstvím po celý zápas. Bylo velmi důležité, že jsme dali gól na začátku třetí třetiny. Podržel nás Denis Godla, jsme za jeho nulu moc rádi, jsme také rádi za Františka Lukeše, který se dostal do klubu kanonýrů, ale dnes hráli výborně všichni hráči. Konečně nám tam také napadalo i více gólů. Byl to asi náš nejlepší zápas v sezoně.“

Richard Král (trenér Pardubic): „Z naší strany je těžké hodnotit tohle utkání, které se nám absolutně nepovedlo. První půlku zápasu jsme byli ještě v autobuse. Trošku měřítko sneslo druhých deset minut druhé třetiny, ve třetí třetině jsme chtěli zápas dostat nějakým způsobem na naší stranu, bohužel jsme tam udělali nějaké chyby, hned nám ujeli do přečíslení, dostali jsme góly a pak už to bylo víceméně o ničem. Do utkání jsme nastoupili katastrofálně bez nasazení, bruslení, tohle nechceme tolerovat a určitě si promluvíme s některými hráči, protože tohle je prostě neakceptovatelné. Chtěli jsme hrát jen dopředu, z čehož samozřejmě byly během prvních pěti minut asi čtyři přečíslení, což je z naší strany nesmysl.“

HC VERVA LITVÍNOV – HC DYNAMO PARDUBICE 5:0 (1:0, 0:0, 4:0)

Branky a nahrávky: 14. Balinskis (Pospíšil, F. Lukeš), 42. F. Lukeš (Pospíšil, V. Hübl), 46. Pospíšil (F. Lukeš, V. Hübl), 47. Žejdl (P. Zdráhal, Jarůšek), 53. M. Hanzl (Ščotka, Látal).
Rozhodčí: Kika, Sýkora – Ondráček, Špůr.
Vyloučení: 1:1.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 40:26.
HC VERVA Litvínov: Godla – Irving, Ščotka, Balinskis, Cibulskis, Štich, Demel – P. Zdráhal, Žejdl, Jarůšek – Pospíšil, V. Hübl, F. Lukeš – Petružálek, M. Hanzl, Látal – Jícha, Helt, Zygmunt. Trenéři: Országh a Sýkora.
HC Dynamo Pardubice: Klouček – J. Kolář, Nakládal, Mikuš, Hrádek, Ďaloga, Vála, Holland – Paulovič, Poulíček, Blümel – Mandát, R. Kousal, Camara – Anděl, O. Roman, Kusý – Pochobradský, Rohlík, Koffer. Trenéři: Král, Havíř, Sýkora a Rolinek.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Sparta Praha 31

19

1 3 8 114:66 62
2. HC Oceláři Třinec

29

16 3 5 5 101:74 59
3. BK Mladá Boleslav 30 15 5 3 7 103:71 58
4. HC Škoda Plzeň 30 15 4 5 6 103:73 58
5. Bílí Tygři Liberec 30 15 3 2 10 90:67 53
6. Mountfield HK 30 15 2 2 11 85:73 51
7. HC Energie Karlovy Vary 29 12 5 2 10 83:93 48
8. HC Dynamo Pardubice 30 11

4

3 12 80:90 44
9. HC Kometa Brno 29 11 3 3 12 80:83 42
10. HC VERVA Litvínov 29 6 7 3 13 66:80 35
11. HC VÍTKOVICE RIDERA 29 7 4 5 13 66:86 34
12. HC Olomouc 30 8 2 4 16 57:93 32
13. PSG Berani Zlín 30 7 2 2 19 63:98 27
14. Madeta Motor České Budějovice 30 3 3 6 18 72:116 21

Další program Tipsport extraligy

Úterý 12. ledna – 12. kolo:
17:00 HC Škoda Plzeň – Mountfield HK
17:00 PSG Berani Zlín – Bílí Tygři Liberec
17:20 Madeta Motor České Budějovice – HC VERVA Litvínov (ČT sport)
17:30 HC Energie Karlovy Vary – HC Dynamo Pardubice
17:30 BK Mladá Boleslav – HC Oceláři Třinec
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Olomouc
18:00 HC Kometa Brno – HC Sparta Praha

Čtvrtek 14. ledna – předehrávka 35. kola:
17:00 Mountfield HK – HC Oceláři Třinec (O2 TV Sport)

Pátek 15. ledna – 35. kolo:
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Škoda Plzeň
17:30 HC VERVA Litvínov – HC Sparta Praha
17:30 HC Energie Karlovy Vary – PSG Berani Zlín
18:00 HC Dynamo Pardubice – BK Mladá Boleslav
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC Kometa Brno
18:00 HC Olomouc – Madeta Motor České Budějovice

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz