Před třemi lety YouTube zčistajasna oživil 25 let přes třicet let starého Karate Kida v podobě nového seriálu s názvem Cobra Kai. V tu dobu nejspíš nikdo netušil, že se z něj stane jeden z nejoblíbenějších seriálů současnosti. Dobře napsaný scénář i postavy, skvělý mix komedie i akce, ale především silný nostalgický feeling v každé druhé scéně. A než se člověk nadál, práva na seriál odkoupil Netflix, protože věděl, že tenhle seriál musí ve své nabídce mít. Ještě před premiérou 3. řady oznámil, že už chystá řadu čtvrtou, takže si asi dokážete představit, jak moc této sérii věří.  

Seriál, který kvete do krásy

Cobra Kai nás hned zkraje roku potěšil již třetí řadou a zde je nutné říci, že zatím seriál neztratil ani kousek ze svých kvalit. Naopak, s každou další sérií je Cobra Kai lepší, větší a akčnější. 

Skutečné scenáristické umění lze pozorovat hlavně na práci s postavami a posunu v ději, který dokáže být zábavný, vtipný, dramatický, ale i čistě nostalgický, kdy se do popředí prosadí krátké úryvky ze starších filmů, na scénu přijdou herci, které jsme neviděli více jak třicet let anebo se jen upřímně  vzpomíná na krásy osmdesátek v podobě návštěv zábavních parků anebo skrze poslech řízné rockové hudby. 

Na internetu se dokonce začínají objevovat články, které důkladně rozebírají, proč je Cobra Kai lepší než Stranger Things, což je další hit, který naleznete taktéž na Netflixu. Seriály jsou co do žánru diametrálně odlišné, jenomže oba mají dynamický děj, silné a zajímavé postavy a absolutně skvělý tah na branku.

Osobně bych je dal na stejnou úroveň s tím, že Cobra Kai je jednoznačně akčnější.

Ve třetí sérii není snad ani jeden díl, kde by neproběhl alespoň decentní souboj mezi jednotlivci anebo rovnou brutální řež mezi celými zástupy protivníků.

Navíc třetí série, stejně jako obě předchozí, končí solidním cliffhangerem, kdy se divák může jen chytit za hlavu a začít odpočítávat zbývající dny do premiéry další řady.

Opěrné body v minulosti i nové tváře

Cobra Kai by se nikdy nepřiblížil svým aktuálním kvalitám, kdyby do hry nevrátil původní herecké obsazení z prvních třech Karate Kidů. Plnohodnotné role nebo i jednodílná camea jsou na ploše seriálu perfektně rozložena a jejich přítomnost je vždy příběhově opodstatněná. Na některé postavy seriál vnadí již od první série, ale objevují se až nyní, na jiné se stále čeká.

Tvůrci moc dobře ví, jak zahrát svoje karty, aby si diváky udrželi a dokázali nadále nabízet plnohodnotnou zábavu bez ukvapených scén, nebo naopak zbytečného prodlužování příběhu. Na nic nespěchají, zvraty dávkují tak akorát a občas to okoření nějakou zvlášť nečekanou sekvencí nebo dramatickou chvilkou.

Všechny vztahy a rozepře se v průběhu třech řad hezky zamotaly, někdo přestoupil na stranu „zlých drsňáků“, jiní zase následují cestu vyrovnanosti a čisté sebeobrany. Všechny strany sledují své vlastní přesvědčení a jak v hrdinech, tak záporácích můžete vidět různorodé lidské vlastnosti, které je činí zranitelnými, nebo naopak velice silnými.

Třetí série všechno dokázala ještě více vyeskalovat a zdá se, že příští rok by nás mohl čekat velkolepý závěr. Ale vůbec bych se nezlobil, kdyby v seriálu pokračovali ještě alespoň v sérii páté a klidně by tenhle nostalgický trip plný sympatických hrdinů a výborné akce mohly zakončit celovečerním filmem. 

Výborná bojová choreografie a kamera

Kdybych musel vypíchnout jen jedinou věc, byla by to nejspíš akční stránka seriálu. Bitky mezi karatisty i nekaratisty si vždy užijete v plné parádě, protože jednak kamera je vždy tam, kde má být a dává divákovi dostatečně detailní záběr na celou choreografii. Souboje nevypadají jako laciné béčko, které si na rány jenom hraje. Vidíme krev, modřiny i zlomeniny. Vidíme strach protivníků i lítost nad drtivou porážkou. 

Netflix si v posledních letech hodně užívá dlouhé scény na jeden záběr (Daredevil, Vyproštění), kdy kamera šikovně krouží kolem hlavních hrdinů, kteří do sebe řežou hlava nehlava a bez jediného střihu se nám dostane dokonalé akční extáze plné křiku, chaosu a tvrdých soubojů.

Cobra Kai s každou další sérií přitvrzuje a ze zábavné komedie pro celou rodinu občas skáče až na hranu pochmurného thrilleru ve chvíli, kdy humornou scénu plnou naděje a porozumění střídá sekvence plná krve, zmaru a psychického zoufalství a hrdinové se ocitají v pasti svých vlastních rozhodnutí. 

K tomu všemu se seriál vždy může opřít o kvalitní hudbu a absolutně skvělé herectví. Příběh zkrátka a dobře někam míří, postavy a jejich vývoj fungují a pokud se tu a tam najde nějaká chybka, rychle na ni v záplavě ostatních kvalit zapomenete.

SERIÁL: COBRA KAI (3. SÉRIE)

Akční / Komedie / Drama / Rodinný / Sportovní
USA, 2018–2021
Tvůrci: Josh Heald, Jon Hurwitz, Hayden Schlossberg
Režie: Jon Hurwitz, Hayden Schlossberg, Jennifer Celotta a další.
Scénář: Jon Hurwitz, Hayden Schlossberg, Josh Heald a další.
Kamera: Cameron Duncan, D. Gregor Hagey, Paul Varrieur
Hudba: Leo Birenberg, Zach Robinson
Hrají: Ralph Macchio, Xolo Maridueña, William Zabka, Courtney Henggeler, Tanner Buchanan, Mary Mouser, Jacob Bertrand, Nichole Brown, Gianni Decenzo, Owen Morgan, Hannah Kepple, Martin Kove, Cameron Markeles, Asher Sheets, Griffin Santopietro, Aldan Karanovich, Vanessa Rubio, Aedin Mincks, Paul Walter Hauser, Khalil Everage a další…
www.netflix.cz

PŘEHLED RECENZE
Příběh
10
Herecké výkony
10
Vizuální zpracování
9
Hudba
9
recenze-cobra-kai-3-serieDrží si 3. série Cobra Kai stále stejné kvality jako u prvních dvou řad? Ne. Je totiž ještě lepší a větší, než byste čekali. Zlepšilo se prakticky všechno: od humorné složky, přes akční stránku až po vývoj postav. Děj je neuvěřitelné dynamický, odkazy a pomrkávání po původních filmech fungují na výbornou a každá postava zde má své místo. Záporák není jen negativní figurka v pozadí, ale opravdový charakter, který má svou minulost a své důvody, proč dělá, co dělá. Ani hlavní hrdinové nejsou svatouškové, a proto jejich hašteření působí přirozeně a uvěřitelně. Netflix pod svá křídla dostal hitový seriál, který již po prvním díle pravděpodobně zkouknete na jeden zátah.