fbpx

Ve světle aktuálního dění v Americe je těžké si představit, že Donald Trump má nyní na Twitteru nějakou budoucnost. Bývalý prezident se netají tím, že nenávidí technologické firmy, přesto rád používá nebo vlastně používal Twitter. Více než 10 let v něm nacházel způsob, jak obcházet média a komunikovat přímo s voliči

Zveřejněno: 11. 1. 2021

Donald Trump definitivně přišel o jeden ze svých nástrojů, díky němuž komunikoval se svými voliči. Společnost Twitter v pátek 8. ledna oznámila, že (ještě stále) současnému prezidentovi zablokovala natrvalo účet a blokuje i hashtagy, díky nimž Trump tweetoval z účtů svých kolegů. Od Twitteru jde o docela odvážný čin, Trump měl na Twitteru miliony fanoušků a v posledních volbách přes 75 milionů voličů. Jenže Twitter si tak nějak vyhodnotil, že už nechce podporovat Trumpovo podněcování k násilí.  Reportér BBC James Clayton v komentáři rozebírá, co Trumpův konec na této síti znamená pro Trumpa a co pro Twitter.

Twitterových 280 znaků podle Claytona k Trumpovu stylu politické komunikace sedí naprosto dokonale. Trump je totiž spíše mužem širokých tahů štětcem než zastáncem detailů. Ze spojení s Trumpem těžil i Twitter, jeho nástroj přece jen sloužil jako hlavní komunikační kanál nejmocnějšího muže planety. Nyní se tedy zdá, že desetiletá symbióza Trumpa a Twitteru skončila.

Dočasně a natrvalo

Ještě ve středu 6. ledna Twitter zastavil Trumpův účet pouze na 12 hodin s tím, že jej prezident může znovu použít za předpokladu, že odstraní tři tweety, které porušují takzvanou "politiku občanské integrity". Twitter doslova uvedl: „Budoucí porušení pravidel Twitteru, včetně našich zásad občanské integrity nebo násilných hrozeb, bude mít za následek trvalé pozastavení účtu @realDonaldTrump.“ A to se stalo o dva dny později.

Uznáváme, že někdy může být ve veřejném zájmu umožnit lidem vidět tweety, které by jinak byly odstraněny.

Trump ovšem tato pravidla porušuje prakticky neustále. Zásady Twitteru týkající se občanské integrity stanovují, že Twitter nesmí být používán za účelem manipulace nebo zasahování do voleb nebo jiných občanských procesů. Trumpovy tweety o domnělých obviněních z masových voličských podvodů byly jasně proti pravidlům. Proč už tedy nebyl dávno zablokován? Twitter má velmi specifická pravidla týkající se politiků. „Uznáváme, že někdy může být ve veřejném zájmu umožnit lidem vidět tweety, které by jinak byly odstraněny,“ uvádějí v souvislosti se světovými leadery pravidla Twitteru.

Lehce přivřené oči

Šéf Twitteru Jack Dorsey cítil, že je ve veřejném zájmu, aby byl Trumpův účet aktivní, ovšem pokud prezident nepodněcuje násilí. To se ale v posledních dnech dělo. Stručně řečeno, Trump mohl navzdory četným porušením pravidel na Twitteru zůstat, protože byl prezidentem. Ovšem jeho moc se s koncem jeho funkčního období postupně vytrácí a podle Jamese Claytona pomalu končila i jeho doba hájení.

Trumpovy výlevy na sociálních sítích po celá léta pomáhaly podněcovat násilí, které vyvrcholilo útoky na Kapitol, připomíná Clayton. Trumpův účet přitom pozastavil i Facebook a může se stát, že i zde Trump na delší dobu skončí. Všechny velké společnosti provozující sociální média jasně uvedly, že jako soukromá osoba propagující extrémní názory můžete očekávat, že vás zablokují. A Trump nebude výjimkou.

Nadbíhání Bidenovi?

Provozovatelé sociálních médií si také velmi dobře uvědomují pohled nově zvoleného prezidenta Joea Bidena, který věří, že technologičtí giganti neudělali dost pro potlačování fake news a nenávistných projevů.

Nyní chtějí zoufale ukázat, že mohou ohlídat své vlastní platformy bez nutnosti přísných právních reforem. Jaký je lepší způsob jak předvést, že to myslíte vážně, než že zasáhnete proti Trumpovým dezinformacím?

Související…

Jan Švejnar o amerických volbách i Česku: Babiš není extrémní jako Trump
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: BBC

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...