Hlavní obsah

Až se jednou kina otevřou, bude snad také legrace

Právo, Věra Míšková

Stalo se pravidlem, že začátkem nového roku se kinematografie ohlíží za tím uplynulým. Předávání ocenění v Česku už tradičně startuje Cenami české filmové kritiky, které nedávno oznámily nominace (vítězové budou odměněni 6. února), po nich přijde Český lev, jenž adepty na své ceny vyhlásí 18. ledna a slavnostní večer plánuje na 6. března.

Gump - pes, který naučil lidi žít (2021) HD trailerVideo: Bioscop

 
Článek

Se začátkem roku však také pravidelně vyhlížíme novinky, na které se můžeme těšit v nejbližších týdnech a měsících. Letos zatím bohužel nelze slibovat přesná data premiér, jeden film za druhým je v souvislosti s prodlužováním vládních opatřeních odkládají, přesto stojí za to se podívat, na co se můžeme těšit, až kina otevřou.

Mělo by v nich být dost legrace, ale dočkáme se i dramat, životopisných i rodinných filmů. Podívejme se na ty, které bychom mohli vidět v kinech jako první.

Podle momentálních předpokladů by to měla být komedie Můžem i s mužem, kterou natočila podle stejnojmenné úspěšné divadelní hry jako svůj filmový režijní debut Vanda Hybnerová. A stejně jako na divadelních prknech i před kamerou se v ní potkala s Jitkou Sedláčkovou, Kateřinou Kairou Hrachovcovou a Dášou Zázvůrkovou.

„Chtěly jsme se podělit s humorem, nadsázkou a ironií o své životní lásky, průšvihy i přátelství,“ říká k tomu Hybnerová.

Ke své práci herečky a zároveň režisérky dodává: „Za svou hereckou kariéru jsem pochopila, že komedie je sice jedním z nejnáročnějších žánrů, ale zároveň nejmilovanějším. Smích přece léčí. A my se chceme smát a trochu i léčit.“

Další komediální adaptací, tentokrát podle literární předlohy, je Prvok, Šampón, Tečka a Karel, kterou podle vlastní knihy natočil Patrik Hartl.

I ta má čtyři hrdiny, tváře jim dali Martin Pechlát (Prvok), David Švehlík (Šampón), Hynek Čermák (Tečka) a Karel (Martin Hofmann). Tihle čtyři kamarádi si dvacet let po maturitě přiznají, že nežijí tak, jak si představovali. A rozhodnou se s tím něco udělat. Je ale možné řešit krizi středního věku provokativní hrou s téměř nesplnitelnými úkoly? A jak čtyřicátník zjistí, jestli je opravdový chlap? Najde ještě odvahu udělat pořádnou kravinu jako zamlada?

„Film bude o kamarádství. A taky o tom, jak těžké je někdy nepodvádět. Nejenom třeba svou ženu nebo nejbližšího přítele, ale i sám sebe. Láká mě filmové vyprávění o odvaze udělat něco debilního, co nám připomene, že můžeme bezstarostně žít, i když máme všichni hypotéky a na krku festival problémů,“ přibližuje děj filmu Hartl a přiznává, že scénář oproti knize poněkud pozměnil.

Naprostí cizinci i Gump

Italský film Naprostí cizinci natočil režisér Paolo Genovese v roce 2016 a měl s ním světový úspěch. Skupina přátel se v něm na společné večeři uprostřed zábavy dohodne, že všichni položí mobily na stůl a budou sdílet každou SMS i každý příchozí hovor.

Snímek o tom, kolik toho o sobě nesmíme vědět, abychom mohli zůstat přáteli, milenci, manželi či rodiči se poté dočkal dalších verzí, a nebude chybět ani česká. Scénář pro ni napsal Petr Jarchovský, režie se ujala slovenská debutantka Zuzana Marianková a kolem stolu se sejdou mimo jiné Táňa Pauhofová, Klára Issová, Martin Hofmann, Tomáš Měcháček či Tomáš Maštalír.

Film o toulavém psu, který vznikl na základě knižní předlohy Filipa Rožka Gump - pes, který naučil lidi žít, natočil režisér F. A. Brabec. V hlavních rolích v něm budou hrát vedle psích kamarádů Bolek Polívka, Eva Holubová, Ivana Chýlková, Karel Roden, Richard Krajčo nebo Jana Plodková, ústřední píseň Vítr do plachet složil a nazpíval Marek Ztracený.

„Na knížce se mi nejvíc líbilo, že my lidé přece nevíme, jak nás psi vidí. A tady celý příběh vypráví pes,“ řekl Právu Brabec.

„Dívá se na lidi, poslouchá a jeho vnitřní hlas je nesmírně poetický. A protože každý můj film je úplně jiný, ohromně mě zaujalo, že jsem nic takového ještě netočil. Měl by to být pohled na lidi psíma očima se vším všudy, film o psech pro celou rodinu a pro všechny pejskaře. Ten příběh je nádherný, plný naděje,“ dodal.

Zatím, bohužel, máme jen naději i my, diváci, že se kina zase otevřou a že do nich budeme chodit třeba proto, abychom se pobavili příběhy známých literárních, divadelních i filmových hitů v nové podobě.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám