Očekávané události 11. ledna 2020

11. ledna 2021 Události Autor: Jaroslava Otradovcová

Nabízíme výběr z očekávaných událostí v den, kdy si připomínáme sv. Hygina – papeže, mučedníka z poloviny druhého století a ct. Marii Elektu – zakladatelku a první převorku pražského Karmelu. Občanský svátek má Bohdana.

Druhým dnem pokračuje Alianční týden modliteb.

Do Česka dorazí prvních 20 000 vakcín Moderna. Zamířit mají na sever Moravy, řekl včera v ČT premiér Andrej Babiš. Moderna má ve srovnání s vakcínou Pfizer výhodu v tom, že se dá skladovat při teplotě kolem 18 stupňů pod nulou, což je dosažitelnější i s běžným vybavením.

Opatřeními souvisejícími s koronavirovou epidemií, ale například i doporučením ministerstva financí nevstupovat do bankovní unie, se bude na svém dnešním zasedání zabývat vláda. Ministři by mohli projednat strategii očkování proti covidu-19, program kompenzací pro uzavřené lyžařské areály nebo program zaměřený na pojištění cestovních kanceláří proti úpadku. Jednat mají také o plošném odpuštění povinnosti platit daň z příjmu studentům, kterým byla při nouzovém stavu uložena pracovní povinnost v sociálních a zdravotních zařízeních.

Končí termín pro podání oznámení o vstupu do paušálního režimu daně. K němu se mohou přihlásit živnostníci a podnikatelé z řad OSVČ, kteří jsou neplátci DPH a mají roční příjmy z podnikání do jednoho milionu korun.

Ústavní soud dnes oznámí, jak rozhodl o návrhu na zrušení části zákona, která českým soudům znemožňuje uznat cizozemské rozhodnutí o společném osvojení dítěte stejnopohlavním párem. Aktéry případu jsou registrovaní partneři, Čech a občan Trinidadu a Tobaga, kteří žijí ve Spojených státech. Rozhodnutím soudu v New Jersey osvojili dvě děti s americkým občanstvím.

V hlavním městě proběhne protestní shromáždění spolku Milion chvilek, které zahájí výstavu s názvem Televizi lidem, NE stranám  - k 20. výročí tzv. televizní krize. Spolek protest svolává v souvislosti s děním na půdě současné Rady ČT. Tématu se mimo jiné bude věnovat i dnešní relace 13+.

Pražští radní se dnes sejdou na svém prvním zasedání v letošním roce. Zabývat se budou mimo jiné výběrem firmy, která bude rekonstruovat Staroměstskou tržnici. Na programu jednání je také obnova parku na Vítkově nebo snížení částky na víceleté granty v kultuře.

Poslední rozloučení s nedávno zesnulým emeritním biskupem Sionu se uskuteční od dnešní 11. hodiny v sionské katedrále. Švýcarský kardinál Henri Schwery odešel na věčnost 7. ledna ve věku 88 let.

Lucembursko uvolní některá opatření. Otevřou se například obchody, sportovní a kulturní zařízení. Děti se vrátí do škol.

Také Řecko a Uzbekistán znovu otevřou mateřské a základní školy.

Naopak v Hesensku a Porýní-Falci začínají platit zpřísněná karanténní opatření.

Darujte Proglas!

 

Regiony

Regiony