Cibule nepatří pouze do kuchyně. Má skvělé uplatnění i v koupelně

I když je cibule obvykle známá pro svou silnou vůni a použití v kuchyni, můžete ji bez obav použít i na své vlasy. Má totiž protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti, které napomohou růstu vlasů a zlepší jejich vzhled. Zní to docela nepravděpodobně, ale je to opravdu tak. I „obyčejná“ cibule dokáže s vašimi vlasy zázraky.

Jak vytvořit cibulový šampon

Nakrájejte si 100 g cibule na malé kousky, můžete použít i kuchyňského robota, aby byla cibule opravdu najemno. Poté tuto cibuli i s veškerou šťávou, která z ní vyteče, přidejte do svého obvyklého šamponu. Nechte působit na vlasech 5 minut, ne déle, aby cibule zbytečně nedráždila pokožku.

Jaké jsou výhody cibulového šamponu:

  • poskytuje vlasovým folikulům dostatečnou výživu,
  • zvlhčí suché vlasy a pokožku hlavy,
  • podporuje růst vlasů.

Nebojte se, vaše vlasy budou cítit po cibuli. Můžete ale klidně do tohoto šamponu přidat také pár kapek citronové šťávy, abyste neutralizovali cibulové aroma.

Cibule na šediny

Extrakt z cibule může pomoci snížit vaše začínající šediny. Cibule totiž obsahuje antioxidační sloučeninu zvanou kataláza, která pomáhá snižovat peroxid vodíku ve vlasových koříncích, což zabraňuje šedivění vlasů.

Pokud chcete tento domácí lék vyzkoušet, je zde recept na směs, kterou můžete aplikovat třikrát až čtyřikrát týdně:

  1. Smíchejte 3 lžičky cibulové a 2 lžičky citronové šťávy.
  2. Aplikujte směs rovnoměrně na vlasy a pokožku hlavy a nechte působit 30 minut.
  3. Opláchněte a použijte jemný šampon ke snížení cibulového aroma.
  4. Případně můžete namočit vatový tampon do čisté cibulové šťávy a nanést si ji na pokožku hlavy a při aplikaci masírovat.

K zvlhčení a revitalizaci suchých, lámavých vlasů

Cibule obsahuje mnoho sloučenin, které mohou pomoci zlepšit suché a poškozené vlasy. Mezi příklady patří flavonoidy, jako je kampeferol a kvercetin. Ty mají protizánětlivé, antioxidační a vazodilatační vlastnosti, které pomáhají podporovat průtok krve do pokožky hlavy.

Suchá a svědivá pokožka hlavy

Cibule má protizánětlivé vlastnosti, co mohou pomoci uklidnit svědění pokožky hlavy. Můžete také kombinovat extrakt z cibule s jinými přírodními složkami.

Kombinace, co stojí za vyzkoušení

  • 2 lžičky cibulové šťávy a 0,5 lžičky surového medu,
  • 3 lžičky cibulové šťávy a 1 lžička olivového oleje,
  • 2 lžičky cibulové šťávy, 5 lžiček kokosového oleje a 1 lžička limetkové šťávy.

Množství upravujte podle délky vlasů násobením uvedeného množství. Aplikujte na vlasy jakoukoli kombinaci a nechte působit 20-30 minut, následně umyjte šamponem.

Léčba alopecie a lupů

Alopecia areata je stav, který způsobuje vypadávání vlasů. Cibulová šťáva může být dobrou volbou k léčbě alopecie. Má totiž antimikrobiální a protiplísňové vlastnosti, a proto ji někteří odborníci na přírodní zdraví používají k léčbě infekce. Mnoho lidí má lupy kvůli houbě zvané Malassezia furfur, takže antifungální vlastnosti cibule jsou také účinným bojovníkem proti lupům.

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu