4chan je víc než diskusní platforma. Znáte novou věc ve světě internetu?

Z anonymních diskuzí o tom, kolik chapadel s přísavkami se vejde do animace japonské školačky, se postupně vyprofiloval dost zajímavý ostrůvek a dost akční svobody v moři cenzurovaného internetu.

4chan

4chan je v řeči internetových podivínů imageboard, nástěnková platforma pro debaty a sdílení obrázků. Od roku 2003, kdy byla založena, sloužila ponejvíce honimírům, kteří na ní v lepším případě řešili zákonitosti hentai a manga obrázků.

Vtipem nezarmoutíš, ale zvířatům se neubližuje

Přirozeně si totiž zakládá na anonymitě a podivínství, a proto vždy přitahoval vcelku zajímavé existence. A když jednou za čas zdejší geeky unaví porno, hloupé vtípky a vyšeptalé memy? Pak většinou zachraňují svět. Vážně. Protože v digitálním virtuálnu je anonymita vždy jen domnělá, a zločiny všední reality prostě nemůžete ignorovat jen proto, že jste počítačový maniak s akné.

S čím tedy komunita 4chan pomohla? Opakovaně dokázala svou akceschopnost, když dokázala po síti vysledovat týpky, kteří se chlubili týráním zvířat. Myslete propříště na to, že cpát kočku do sušičky vtipné nebylo, není a nebude. Ani do popelnice. A že pokud s takovým videem vyrazíte na síť, může u vás taky po právu zaklepat policie.

Ukázka aplikované filosofie

Podobně si také anonymní uživatelé 4chan „počíhali“ na člena americké ANTIFA, který na jakési demošce vyjadřoval svůj politický názor tím, že kolemjdoucí mlátil zámkem na kolo. Lidé z 4chan si na svobodném a peprně nekorektním vyjádření názorů dost váží, ale násilí neberou.

Takže ze série záběrů kamer a telefonů oné události dokázali rozklíčovat a identifikovat onoho násilníka. Jak se ukázalo, byl to profesůrek filosofie z univerzity v Berkley, nějaký Eric Clanton. A bez kukly a řetězu to vůbec nebyl takový frajer, jak se snažil vypadat. Spravedlnost je někdy v podání geeků skutečně rychlá.

Nešlapte mi na mé Burgery!

Možná proto, že se rádi stravují v BurgerKing. Nějaký zaměstnanec tohoto fastfoodového řetězce zveřejnil „zábavné“ video, v rámci kterého přešlapuje v miskách se salátem. Ano, tím salátem, který vám proloží promaštěnou bulku. Přes jeho digitální stopu dokázali hrdinové z 4chan identifikovat konkrétní podnik a zaměstnance za 15 minut.

Kachnami proti teroru

Není to zase tak dlouho, co světovému zpravodajství vévodily záběry z území ovládaných ISIS. Teroristům šla tahle špatná reklama náramně k duhu, vypadali jako drsní hrdinové jediného pravého muslimského království. Na 4chan ale popularitu nezískali.

Místo toho je náležitě vytrolili tím, že fotkám novodobých mudžahedínů přidělávali na obličej obrázky kachniček. Rázem to už nevypadalo tak vražedně. Jasně, reálný význam se zdá být malý, ale teroristi pochopili, že ani relativní anonymita internetu jim nedá prostor pro krvavou propagandu.

Pošleme na ně rakety!

Zatím se tu ale pořád bavíme o podivínech, kteří tráví dny a noci mezi umaštěným pytlíkem brambůrků a zanesenou klávesnicí. Co tak asi v reálném světě zmůžou? Nu, například mohou ruskému vojenskému letectvu dodat souřadnice výcvikových táborů fanatiků ze Sýrie.

Ti totiž v rámci shánění nových rekrutů na síti postovali jedno našlapané videjko z nového výcvikového kempu. Uživatelé 4chan dokázali kolektivně podle záběrů vyčíst lokaci tábora a zpřesnit ji na GoogleMaps, aby pak souřadnice hodili na Twitter ruského Ministerstva obrany (na tenhle odkaz vážně mrkněte) a – target acquired – nálet přišel záhy. Kluci si prostě dali Call of Duty naživo.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Rakuten Viber prohlubuje spolupráci s herní platformou GAMEE. Jaké nové možnosti aplikace nabízí?

Sociálním sítím dochází dech! Hitem současnosti jsou aplikace na zasílání zpráv. Jak to?