BK MLADÁ BOLESLAV

Přímý souboj o druhé místo, Boleslav hostí třinecké Oceláře

11. 1. 2021
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Velký krok k třem bodům z nedělního utkání s Olomoucí udělali mladoboleslavští hokejisté už v první třetině, během níž si vypracovai tříbrankový náskok. Ke Claireauxovi a Najmanovi se přidal také sedmnáctiletý obránce David Moravec, který zaznamenal svou první trefu v Tipsport extralize. Mora se sice ve zbytku hrací doby zvedla, ale svěřenci trenérů Rulíka a Patery nakonec zvítězili 4:2. Další kolo je na programu v úterý 12. ledna, do ŠKOENERGO Arény přijede Třinec. Oceláři se v posledních zápasech trápí, čelo tabulky přepustili pražské Spartě. Uspějí Bruslaři a vyhoupnou se na druhé místo? Přímý přenos opět poběží na Hokejka TV, úvodní vhazování padne v 17:30.

Třinec zlobí především koncovka

Vstup do sezony měli svěřenci Václava Varadi fantastický. Vždyť hořkost porážky poznali v desátém zápase základní části (6:7 po prodloužení v Pardubicích) a poprvé nebodovali až osmnáctého prosince, když na domácím ledě podlehli 0:1 Olomouci. Právě tento duel ale odstartoval nelichotivou třineckou sérii. Oceláři od té doby nezvítězili za tři body, a navíc prohráli šestkrát z osmi případů. Z posledních tří utkání Slezané nezískali ani bod, Plzni, Pardubicím a Liberci podlehli hlavně kvůli slabé produktivitě. „Nemůžeme týmu vytknout, že by nechtěl a nepracoval. Na klucích je vidět, že to chtějí zlomit, což je vidět na ledě i na střídačce. Když ale dáte za tři zápasy jen jeden gól, nemůžete vyhrát," povzdechl si asistent trenéra Marek Zadina.

Jeho syn, který si v sedmnácti duelech připsal osm branek a šest asistencí, už v Třinci nepůsobí, momentálně totiž bojuje v zámoří o místo v sestavě Detroitu. Herní vytížení Filipa Zadiny si pochvaloval také Jeff Blashill, kouč Red Wings:Jsem rád, že hrál v Česku. Nabral tam cenné zkušenosti. Pro šikovného útočníka, obzvlášť když není zrovna vysoký, je hodně důležité podstupovat bitvy o kotouče s urostlými chlapy. Díky tomu se naučí udržet na puku. Extraliga je v tomto ohledu dobrou školou, v té soutěži hrají pořádní pořízci, žádné slečinky." Zadinu by start v nejlepší hokejové soutěži na světě neměl minout, naopak Lukáš Jašek s Josefem Kořenářem, kteří se rovněž na začátku ročníku rozehráli u Ocelářů, spíše naskočí do AHL.

Právě z této farmářské soutěže přivedlo vedení klubu dvě kanadské posily. Pro útočníky Taylora Leiera a Jacka Rodewalda je Třinec vůbec první evropskou štací. „Ve druhé polovině prosince jsme se začali trápit s koncovkou. I přes herní převahu jsme nedokázali proměňovat brankové příležitosti. Rozhodli jsme se to řešit posílením o dva hráče se zkušenostmi z NHL," uvedl sportovní ředitel Jan Peterek. Oba Kanaďané zatím na první zápis do statistik čekají, dostat posledního českého mistra z výsledkové krize se nedaří ani Martinu Růžičkovi a Matěji Stránskému, kteří v extraligové tabulce produktivity drží dělené první a třetí místo.

Dres s drakem na hrudi už neobléká Guntis Galvinš. Zkušený lotyšský zadák opustil Třinec z rodinných důvodů, o několik dnů později se ale domluvil na spolupráci s Vítkovicemi. „Na Oceláře budu vzpomínat jenom v dobrém, budou mi chybět lidi a spoluhráči. Zažil jsem tady nejlepší časy své kariéry. Moc děkuji fanouškům za veškerou podporu!" rozloučil se Galvinš. Po odchodu Josefa Kořenáře potřebovali Slezané sehnat také posilu mezi tři tyče. Volba nakonec padla na Ondřeje Kacetla, který se v létě neprobojoval do sestavy brněnské Komety, a sezonu proto odstartoval v Přerově. „Jsem maximálně nadšený, že se něco takového vůbec stalo. Třinec je nejlepší tým v Česku, málokdo by řekl ne," prohlásil třicetiletý gólman.

Sestavy z posledního utkání:

BK Mladá Boleslav: Krošelj – Hrbas, Ševc (C), Moravec, Pláněk (A), Fillman, Šidlík, Klikorka – Lunter, Cienciala, Šťastný – Jääskeläinen, Zbořil (A), Claireaux – Flynn, Najman, Kousal – Strnad, Bičevskis, Alderson

HC Oceláři Třinec: Kacetl – Gernát, Doudera, Musil, Adámek, Jaroměřský, Kundrátek – Hrehorčák, Marcinko, Růžička (A) – Leier, Vrána (C), Rodewald – Stránský, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Dravecký (A), Peterek, Hrňa – Kurovský

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 12. 1. 2021 17:30

BK Mladá Boleslav 12. kolo HC Oceláři Třinec
3. místo, 58 bodů umístění 2. místo, 59 bodů
103:71 skóre 101:74
11:4 (Karlovy Vary) nejvyšší výhra 6:0 (Vítkovice)
2:4 (Plzeň, Vítkovice) nejvyšší prohra 0:5 (Plzeň)
1 utkání bez vstřeleného gólu 3
3 utkání bez inkasovaných gólů 2
12,78 % využití přesilových her 20,74 %
17 góly v přesilových hrách 28
81,89 % ubráněná oslabení 86,49 %
2 góly v oslabeních 2
David Šťastný, 32 bodů nejproduktivnější hráč Martin Růžička, 39 bodů
David Šťastný, 17 branek nejlepší střelec Matěj Stránský, 21 branek
David Šťastný, 15 asistencí nejlepší nahrávač Martin Růžička, 28 asistencí
David Šťastný, +20 nejlepší hráč v +/- Milan Doudera, +13
David Cienciala,
Jan Stránský, -2
nejhorší hráč v +/- Erik Hrňa, -3
Martin Ševc, 80 minut nejtrestanější hráč Tomáš Marcinko, 46 minut
Martin Pláněk, 61 bodů Radegast index David Musil, 91 bodů
Jan Růžička 91,44 %
Gašper Krošelj 89,52 %
úspěšnost brankářů Ondřej Kacetl 90,55 %
Jakub Štěpánek 89,90 %
Jan Růžička 2,15
Gašper Krošelj 2,60
průměr inkasovaných gólů na zápas Ondřej Kacetl 2,00
Jakub Štěpánek 2,41