Josef Hlinomaz nikdy nebyl vzorným studentem. Učení mu moc nešlo, na základní škole dvakrát propadl, zato měl neuvěřitelný hudební sluch. I když se nikdy nenaučil noty, měl naprosto skvělou hudební paměť, a díky tomu uměl okamžitě přehrát vše, co právě slyšel.

Možná vás pobaví, že i z tělocviku míval trojky, a robustní postava mu zůstala po celý život. Vynikal však v plavání, které ho bavilo, také šlo o jediný sport, který praktikoval.

Jednu dobu se dokonce chtěl stát učitelem, a po přesunu do Prahy dva roky studoval kreslení a zeměpis. Bohužel to však nedopadlo, a tak raději nastoupil na konzervatoř. Jenže ani tam to nebylo nic pro něj, nešlo mu učit se texty.

Nakonec v roce 1958 přešel na Barrandov, kde byl konečně spokojený. Do toho si přivydělával slušné peníze prodejem svých obrazů. Především v zahraničí měly velký úspěch.

Josef miloval ženy a jídlo. To druhé na něm bylo vidět na první pohled. Říkalo se o něm, že když mu v restauraci něco chutnalo, byl schopen si to za ten jeden večer objednat třeba ještě dvakrát a všechno sníst. Při placení pak žertoval s obsluhou, že to přece není možné, že to jídlo měl jen jedno.

Zbožňoval především klasickou českou kuchyni, hlavně knedlíky. Jeho maminka je prý dělala často a vůbec jí nevadilo, že si malého Josífka takhle vykrmuje.

S ženami to ale měl Hlinomaz jinak dost složité. Málokdo ví, že byl ženatý se sestrou studenta, kterého popravili nacisté během heydrichiády. Jeho osud nejspíš znáte z povídky Vyšší princip od Jana Drdy. Manželství však skončilo, protože herec přistihl svou ženu přímo při aktu s milencem.

Hlinomaze to dost zdrtilo, a rozhodl se pro pomstu. Svou bývalou ženu, která už v té době žila se svým milencem, opět svedl a ukázal mu tak, jaké to je.

Josef už se nikdy neoženil a raději si našel dvě přítelkyně. S každou se vídal jeden den v týdnu, s jednou v pondělí a s druhou ve čtvrtek. Jedna z milenek se jmenovala Magda, a byla dokonce vdaná. Hlinomaz se stýkal s ní i s jejím manželem. Dokonce s nimi žil i ve společné domácnosti.

Říkalo se, že Hlinomaz se staral o vydělávání peněz, Kalichová o domácnost a Kalich byl takový správce, který vše opravoval a zveleboval. Klapalo jim to dokonale!