Nejvyšší soud loni kvůli koronaviru obdržel méně dovolání

Nejvyšší soud loni obdržel méně dovolání a dalších podnětů. Jednou z příčin je koronavirová krize spojená s jarním i podzimním utlumením justičního rozhodování. Soudcům nejvyšší instance se tak podařilo téměř ve všech agendách vyřídit více spisů, než kolik jich v daném roce soud nově zaevidoval, uvedl v tiskové zprávě mluvčí soudu Petr Tomíček.

Do roku 2020 vstupoval Nejvyšší soud s 2577 nedodělky, na začátku letošního ledna měl 2189 nevyřízených spisů. Podle Tomíčka je pochopitelné, že počty nedodělků nelze snížit až k nule, protože soudní agenda je "živý organismus", denně se na podatelně objevují nové spisy. Stovky z nich přicházely na Nejvyšší soud i tentokrát až před koncem kalendářního roku.

Celkem 71 soudců Nejvyššího soudu s přispěním stážistů vyřídilo napříč všemi agendami v roce 2020 celkem 7001 spisů. Podatelna nově evidovala 6613 kauz.

"Historicky nejvíce podání evidoval Nejvyšší soud v roce 2016, kdy to bylo 9153 věcí," uvedl Tomíček. V mezidobí se ale v reakci na zahlcení civilního kolegia Nejvyššího soudu změnila právní úprava dovolání.

Na nižším počtu nově přijímaných podání se podle Tomíčka loni zcela jistě projevila koronavirová krize. Na soudech nižších stupňů se totiž zpomalila některá soudní řízení. Na rozsudky, které by v normálních podmínkách dávno padly, se dosud čeká.

"Předpokládáme, že až krize odezní a soudy prvního a druhého stupně budou moci znovu naplno pracovat, opět počet dovolání k Nejvyššímu soudu naroste. Odhaduji ten nárůst řádově ve stovkách řízení, hlavně u civilních dovolání," uvedl předseda Nejvyššího soudu Petr Angyalossy.

Průměrná délka dovolacího řízení je u Nejvyššího soudu v posledních letech stabilní. Dovolání v trestních věcech vyřizují senáty průměrně za 45 dnů, u civilních dovolání je průměr asi 190 dnů.

 

Související

Nejvyšší soud České republiky

Nejvyšší soud potvrdil trest pro Tušla. Vydíral ženu a vyhrožoval strážníkovi

Nejvyšší soud odmítl dovolání dezinformátora Patrika Tušla proti patnáctiměsíčnímu trestu odnětí svobody. Odůvodnění potvrzení rozsudku zatím není k dispozici. Soudy Tušla potrestaly za to, že telefonicky vydíral správkyni skupiny namířené proti dezinformátorům, a za vyhrožování strážníkovi, který ho v autobuse vyzval k nasazení respirátoru. 

Více souvisejících

Nejvyšší soud soudy

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 8 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

Bělorusko obvinilo Litvu z dronového útoku. Nesmysl, reaguje Vilnius

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy