Z Olomouce do Šternberka v budoucnu po čtyřproudovce. Ředitelství silnic a dálnic získalo prodloužení posudku EIA

11. leden 2021

Ředitelství silnic a dálnic může pokračovat v přípravě dvou a půl miliardové investice, díky které bude Olomouc a Šternberk spojovat čtyřproudová silnice namísto současné dvouproudové. Podařilo se mu získat prodloužení platnosti posudku EIA, který hodnotí vliv stavby na životní prostředí.

Silnice z Olomouce do Šternberka

Ředitelství silnic a dálnic představuje na svém youtube kanálu plánovaný projekt, který má z dvouproudové cesty mezi Olomoucí a Šternberkem udělat čtyřproudovou. Plán proměny vytížené spojnice nedávno získal prodloužení platnosti stanoviska EIA. „Máme toto stanovisko prodloužené na 5 let. To znamená, že máme klid na pokračování přípravy. Pro nás jsou důležité ty další kroky. V současné době stojíme před zahájením územního řízení. Podali jsme žádost na příslušný stavební úřad o zahájení tohoto řízení,“ říká šéf olomoucké pobočky ředitelství Martin Smolka s tím, že je v přípravě dokumentace pro žádost o stavební povolení a výkupy pozemků. „Je to velká liniová stavba, která měří přibližně 8 kilometrů. Reálně to vidím, že k výkupům pozemků bude docházet až v roce 2022 nejdřív,“ dodal Smolka.

Mapa řešené stavby silnice 1/46

Silnice zároveň navazuje na plánovanou východní tangentu Olomouce a také obchvat Šternberka, po kterém někteří obyvatelé města dlouhodobě volají. „Bydlíme vedle Olomoucké ulice, je tam kontinuální provoz. Uvítal bych to už před dvaceti lety, už teď je pozdě,“ říká Michal David ze Šternberku. Obchvat ale zasáhne část zahrádkářské oblasti u města. „Realizace stavby je podmíněna odstraněním celkem 26 objektů,“ popisuje vedoucí šternberského stavebního úřadu Robert Černocký.

„Dnes jsme v situaci, kdy ta trasa toho obchvatu nelze změnit. Respektive bychom se vrátili na úplný začátek. Stát by musel nést nové náklady v řádu desítek možná stovek milionů. Nevyhneme se tomu, že to postihne nějakou část zastavěnou zahrádkami nebo chatami. Bohužel, tak to je,“ komentuje starosta města Stanislav Orság z ODS s tím, obchvat Šternberku by uvítal. Po hlavním tahu podle něj projede denně až 15 000 aut.

autor: bas
Spustit audio