O zvěř a lesy pečují v Lánské oboře víc než tři sta let. Slouží prezidentům k rekreaci a přijímání hostů

11. leden 2021

Málokterý kus přírody u nás je tak pevně uzavřený před návštěvníky jako Lánská obora. Tento prostor se staletou historií vám představíme v pětidílném seriálu. 

Všechny epizody

Křivoklátsko bylo odpradávna tradičním loveckým revírem českých panovníků. Oboru v pravém slova smyslu, tedy uzavřené místo pro chov zvěře, zde založili Valdštejnové před třemi sty lety. Reprezentačním účelům československých a pak českých hlav státu slouží Lánská obora prakticky od vzniku nové republiky po 1. světové válce. V tuto chvíli má zhruba 3000 hektarů. Historický prostor, kde se na koni projížděl Václav I. nebo T. G. Masaryk, má neuvěřitelné genium loci.

Průvodci po Lánské oboře byli autorce seriálu Kateřině Havránkové Robin Ambrož, někdejší zaměstnanec Lesní správy Lány, a Václav Vodvářka, lánský učitel, znalec místní historie a pamětník. Oba jsou spoluautory nové odborné knihy o Lánské oboře s názvem Vývoj demonstračního loveckého objektu Lánská obora.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.