Hlavní obsah

Komise rozhodčích trestá dva sudí za chybně vyhodnocené ofsajdy stopkou na tři zápasy

Praha

Komise rozhodčích hokejového svazu zastavila čárovým sudím Marku Hlavatému a Ladislavu Lučanovi činnost na tři soutěžní zápas kvůli chybám, kterých se v minulém týdnu dopustili v zápasech extraligy. V obou případech šlo o chybně vyhodnocené ofsajdové situace.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Plzeňský útočník Petr Kodýtek překonává v prodloužení gólmana Komety Karla Vejmelku. Tato branka ale kvůli ofsajdu neměla platit.

Článek

Hlavatý v duelu Zlína s Brnem v pondělí 5. ledna neodpískal ofsajd, který ve 24. minutě předcházel úvodní trefě zápasu útočníka Komety Horkého. Rozhodnutí vyhodnotila komise rozhodčích jako chybné a zdůraznila, že se nejednalo o nepřehlednou ani hraniční situaci.

O pět dnů později naopak byla poškozena Kometa. V jejím nedělním zápase proti Plzni Lučan chybně vyhodnotil situaci, která předcházela gólu forvarda Západočechů Kodýtka v prodloužení.

Lučan při ní rozpažil předčasně, neboť hráč zastavil kotouč na modré čáře ve chvíli, kdy spoluhráč přejížděl do útočného pásma soupeře. V rozhodném momentu, při němž měl čárový rozhodčí částečně zakrytý výhled, se tak kotouč ještě v útočném pásmu nenacházel. Chybné rozhodnutí tak mělo přímý vliv na výsledek utkání.

Nad rámec uvedeného rozhodnutí komise rozhodčích ČSLH zdůraznila, že i nadále platí doporučení, aby hraniční situace na modré čáře byly posuzovány ve prospěch hry a hra nebyla přerušována. Ve zmiňovaných případech se však o vysloveně hraniční situace nejednalo.

Reklama