Hlavní obsah

Socha Nicolase Wintona v Praze má znovu stržené brýle, kamera zachytila dvojici s dítětem

– Praha
Novinky, kub

Pražská policie hledá muže a ženu, které zachytila bezpečnostní kamera na vlakovém nádraží, když si s dítětem prohlíželi sochu sira Nicolase Wintona. Ostraha pak zjistila, že na soše jsou stržené brýle. Ze záznamu je patrné, že muž pomohl dítěti, aby na sochu sáhlo, detaily ale nejsou zřetelné, policie potřebuje hledané vyslechnout. Socha byla poničena dříve už několikrát.

Poškozená socha sira WintonaVideo: Policie ČR

 
Článek

Sochu instalovanou na počest zachránce židovských dětí Wintona našla ostraha nádraží poškozenou loni 30. prosince večer. „Brýle byly zlomeny nad nosem a visely za levé ucho,” informoval v pondělí o případu mluvčí policie Jan Rybanský.

Policisté prohlédli záznamy bezpečnostních kamer a zaznamenali dvojici lidí s dítětem, jak si týž den odpoledne sochu prohlíželi a přinejmenším dítě na ni i sahalo. Detaily ale nejsou ze záznamu zřetelné.

„Muž vezme dítě do náručí a vysadí jej na sochu. Dítě poté přiloží ruku na hlavu sochy. Bohužel další vývoj situace není dobře vidět,” komentoval mluvčí.

Vandala od Wintonova památníku nedopadli

Krimi

Policisté chtějí dvojici dospělých vyslechnout, svým svědectvím by mohla přispět k objasnění případu.

„Obracíme se na širokou veřejnost s žádostí o spolupráci, pokud muže a ženu znáte, kontaktujte linku 158. Výzva platí i pro samotné aktéry popisované události, nechť se telefonicky spojí přímo s policisty místního oddělení Wilsonovo nádraží na čísle 974 852 740,” dodal Rybanský.

Poničený památník rodičů Wintonových dětí je opravený

Domácí

Bronzové sousoší vyobrazuje Nicholase Wintona, který před druhou světovou válkou zachránil 669 převážně židovských dětí před transportem z Československa do koncentračního tábora, připomněla ČTK. Na prvním nástupišti hlavního nádraží bylo odhaleno v září 2009.

Charakteristické brýle se od té doby ze sousoší ztratily třikrát. Naposledy byly zhruba po pěti letech na soše obnoveny v loňském roce. Původně se mělo slavnostní odhalení sochy s novými brýlemi uskutečnit v květnu, kvůli epidemii koronaviru byla akce přeložena na polovinu září.

Pražský památník věnovaný rodičům Wintonových dětí někdo poničil

Krimi

Britský makléř a humanitární pracovník Nicholas Winton se dožil 106 let, zemřel 1. července 2015. Odjezdy stovek dětí z Československa ohroženého nacisty po železnici do Británie organizoval z vlastní iniciativy. Svůj výjimečný skutek přitom vždy označoval za „běžnou věc”.

Anthony Hopkins si zahraje zachránce židovských dětí Wintona

Film

Winton byl za své činy povýšen v Británii do rytířského stavu. Prezident Václav Havel mu v roce 1998 udělil vysoké české státní vyznamenání – Řád Tomáše Garrigua Masaryka. Britská pošta ho před pěti lety uctila pamětní známkou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám