Británie podle Johnsona podala již 2,4 milionu dávek vakcín

V Británii bylo podáno již 2,4 milionu dávek vakcín proti covidu-19. Podle televize Sky News to dnes oznámil premiér Boris Johnson. Doplnil přitom, že britské zdravotnictví masivně zrychlí tempo očkování, aby naplnilo vládní cíl do 15. února naočkovat první dávkou alespoň 15 milionů lidí z nejohroženějších skupin. Aktuální epidemickou situaci premiér označil za velmi vážnou.

"Naočkovali jsme zhruba dva miliony lidí, možná více. Myslím, že to je asi 2,4 milionu dávek, v celém Spojeném království," řekl dnes Johnson při návštěvě vakcinačního centra v Bristolu.

V Británii se začalo očkovat přípravkem firem Pfizer a BioNTech již 8. prosince, před týdnem začali lékaři podávat i vakcínu vyvinutou firmou AstraZeneca a Oxfordskou univerzitou.

V první vlně očkovaných, kteří již dostali obě dávky vakcíny, byl podle dřívějšího sdělení Downing Street například premiérův osmdesátiletý otec Stanley Johnson. Očkovací strategie ale byla od té doby upravena, a lidé si tak na druhou dávku musí počkat o trochu déle. Opatření má zemi umožnit naočkovat první dávku vakcíny co nejvíce lidí.

Epidemickou situaci ve Spojeném království dnes premiér podle agentury Reuters označil za nebezpečnou. Doplnil přitom, že v některých místech jsou problémy s nedostatkem kyslíku.

"Je to závod s časem, protože všichni vidíme hrozbu, které náš (systém veřejného zdravotnictví) NHS čelí a tlak, jemuž je vystaven," řekl. Poukázal přitom na vysokou obsazenost lůžek intenzivní péče a " dokonce i nedostatek kyslíku na některých místech". "Nacházíme se ve velmi nebezpečné situaci," uvedl premiér. To nejhorší, co by obyvatelé Spojeného království podle něj nyní mohli udělat, je se nechat unést uspěšným startem vakcinační kampaně a nepřiznat si realitu současné epidemické situace.

Vakcínu podle premiéra dostalo již 40 procent lidí starších 80 let a asi 23 procent klientů domovů pro seniory. Johnson rovněž poznamenal, že zrychlit tempo očkování a naplnit také vládní cíl pro nadcházející týdny bude možné ale náročné.

Na dotaz, zda zpřísní protikoronavirová opatření, premiér odpověděl, že lidé musí dodržovat stávající restrikce a pokud tak neučiní, tak další zpřísnění nevylučuje. "Zpřísníme, tam kde budeme muset," řekl.

V Británii, která má 67 milionů obyvatel, od počátku prosince opět rostou denní přírůstky nakažených, minulý týden se několikrát dostaly nad 60.000. Celkem se nákaza virem SARS-CoV-2 prokázala u více než tří milionů lidí. S covidem-19 v Británii zemřelo přes 81.000 nakažených. V britských statistikách úmrtí se přitom objevují pouze lidé, kteří měli během čtyř týdnů před smrtí pozitivní test na koronavirus.

Související

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Více souvisejících

Velká Británie očkování

Aktuálně se děje

před 42 minutami

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Putin nařídil ruské armádě manévry s nácvikem použití taktických jaderných zbraní

Na pokyn prezidenta Vladimira Putina se ruské ministerstvo obrany připravuje na vojenské cvičení, které zahrne simulaci použití taktických jaderných zbraní. Cvičení, které má prověřit připravenost nestrategických jaderných sil k plnění bojových úkolů, bude realizováno v blízké budoucnosti. Informuje o tom Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy