Čipy ve vakcíně? Profesor Pafko v souvislosti s očkováním zmínil to, co si lidé neuvědomují. Je to důležité

11.01.2021 16:44

Profesor Pavel Pafko se již nechal očkovat proti koronaviru, a to před kamerami ve Fakultní nemocnici Motol. V rozhovoru, jenž přinesl server Forum24.cz, mimo jiné uvedl, že za odmítáním očkování jsou dezinformace. On sám ale věří v lidský rozum.

Čipy ve vakcíně? Profesor Pafko v souvislosti s očkováním zmínil to, co si lidé neuvědomují. Je to důležité
Foto: wikipedia.org
Popisek: prof. Pavel Pafko

Pafko se v rozhovoru mimo jiné také pozastavil nad tím, čemu všemu jsou lidé v souvislosti s vakcinací schopni uvěřit. Zaráží jej mimo jiné to, že věří nesmyslům o čipech, které by očkované měly sledovat. On naopak velmi kvituje, že máme vakcínu k dispozici takhle rychle. Zároveň dodal, že je potřeba proočkovat co nejvíce lidí, aby došlo k ochraně ohrožených skupin obyvatel. 

„Dívám se na tuto problematiku jako občan a lékař. Je třeba upřednostnit lidi, kterým hrozí větší riziko. Sem patří staří lidé, lidé polymorbidní, tedy takoví, kteří mají další nemoci. Obecně se zdůrazňuje hypertenze, diabetes a obezita. Tito pacienti jsou ve větším riziku stejně, jako když jdou na operaci žlučníku, křečových žil nebo kýly. Starým a nemocným vždy hrozí větší riziko. Nákaze koronavirem je u nich proto nutné předcházet,“ míní Pafko. 

Zároveň dodává, že čím více očkovaných bude, tím více lidí ochráníme před možnými komplikacemi a před případným zápasem o život na jednotkách intenzivní péče. „Vrcholem ledovce jsou lidé po transplantaci. Ti mají omezenou imunitu, protože dostávají léky, které ji snižují. Pro příklad – profesor Robert Lischke, který nyní provádí transplantace ve FN Motol, uvedl, že se koronavirem nakazilo devatenáct pacientů po transplantaci. A pět jich zemřelo! Každý čtvrtý. To jsou velmi vážné věci, které si lidé neuvědomují. Nejde navíc jen o transplantace, ale i o pacienty, kteří mají různé poruchy imunity. Ty je třeba maximálně chránit. Opravdu stačí málo a takoví lidé budou umírat,“ dodal.

Anketa

Líbila se vám demonstrace za účasti Dana Landy a exprezidenta Klause?

19%
75%
hlasovalo: 16884 lidí
Postavení se proti očkování má podle jeho slov emocionální původ, nikoliv racionální pozadí. „Když řeknu, že mi někdo píchl vodu do ramene… to taky mohu říci, že mi píchli tekuté zlato. Ale racionální by bylo, kdybych to prokázal. Ke všem problémům v životě přistupujeme jak racionálně, tak emocionálně. A bohužel většinu z nich řešíme právě emocionálně. Proti emocionálním argumentům, které říkají, že si premiér nechal píchnout vodu, stojí racionální argument. Firma Pfizer v létě na více než čtyřiceti tisících dobrovolníků testovala účinnost své vakcíny. Naprosto jasně se ukázalo, že snížení počtu infikovaných je zásadní a že je účinná ve dvou dávkách přes devadesát procent,“ dodal k očkování Pafko. 

Velmi se podle svých slov směje tomu, že někteří lidé věří tomu, že se do vakcinační látky dávají čipy pro sledování. Podle něj jde o hlouposti, které vykládají ti, kteří nosí v ruce mobil a jejich sledování je už tak dávno možné. „Tihle lidé najednou říkají, že kdo se nechá očkovat, budeme o něm vědět, jestli je na Václaváku nebo na Smíchově. To je neuvěřitelné,“ uzavřel s tím, že z vakcíny má obrovskou radost a nechápe Čechy, kteří očkování hodnotí negativně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…