Klaus opět bez roušky. Demonstraci v centru Prahy měla policie rozehnat, říká věhlasný imunolog

Bývalý prezident Václav Klaus
Bývalý prezident Václav Klaus
Foto: Profimedia.cz
Josef Šťastna | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 11. 1. 2021

Demonstrace, která se uskutečnila v neděli v Praze na Staroměstském náměstí, vyvolala velké emoce. Mezi lidmi, kteří odmítají očkování a protestují proti vládě, se objevil také bývalý prezident Václav Klaus (79). Pronesl projev proti očkování a ignoroval nařízení, které mu přikazuje nosit roušku. "Nechápu, že tu akci policie nerozehnala," uvedl pro ŽivotvČesku.cz molekulární imunolog Václav Hořejší (71).

Nedělní demonstraci proti vládním restrikcím podpořili mimo jiné zpěvák Daniel Landa (52), herec Michal Suchánek (55) a bývalý prezident Václav Klaus (79). Landa volal po občanské neposlušnosti, Suchánek mluvil o zoufalství lidí, kteří nemohou podnikat, ale nejvíce emocí vyvolal projev Václava Klause.

"Virus si dělá, co chce, bez ohledu na to, jak štěká vládní PES ministra Blatného. Myslím, že je třeba jasně říci, že žádná zázračná vakcína neexistuje," řekl Klaus, který se na veřejnosti opět pohyboval bez roušky. Podle politologa Josefa Mlejnka je dokonce možné, že Klaus tímto vystoupením mobilizuje odmítače vakcíny a chystá návrat do politiky. Klausův projev nezaskočil pouze politology, ale šokoval hlavně lékaře.

"Pokud mám to vystoupení krátce komentovat, tak stručně řečeno je to hrůza. Nechápu, že to policie nerozehnala," uvedl pro ŽivotvČesku.cz renomovaný molekulární imunolog Václav Hořejší.

Podle Hořejšího je nutné, aby stát začal okamžitě s kampaní, která lidem vysvětlí, že vakcína je bezpečná a nutná. Hořejší nechápe, jak je možné, že některé skupiny mohou brutálním způsobem ignorovat nařízení vlády, jako to dlouhodobě předvádí právě Klaus. Renomovaný expert nerozumí tomu, proč na Staroměstském náměstí nezasáhli policisté.

Václav Klaus byl za nenošení roušky potrestán už v minulosti. Ve státní svátky 28. října a 17. listopadu se bývalý prezident na veřejnosti také pohyboval bez roušky. Tehdy ji měl pouze zavěšenou kolem krku a uvedl, že nařízení ohledně používání roušky odmítá. Klaus podle informací České televize nakonec vyfasoval pokutu 3 tisíce korun.

Imunolog Hořejší se domnívá, že stát se projevuje zbaběle, když není schopen vymáhat vlastní nařízení. Oponuje mu ministr vnitra Jan Hamáček (42). Ten uvedl, že pořádání demonstrace považuje sice za bezohledné, ale rozhánění účastníků mohlo přinést riziko.

"V situaci, kdyby policie násilím rozpouštěla nebo rozháněla demonstraci, kde k žádnému násilí nedochází, tak z mého pohledu rizika zranění či dalších dopadů na bezpečnost byla vyšší než tu demonstraci nechat proběhnout a svolavatele řešit ve správním řízení," uvedl Hamáček pro idnes.cz s tím, že právo shromažďovací je ukotveno v Listině základních práv a svobod a podle zpracovaných výkladů je nadřazeno vládním nařízením.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.