DomůNovinkyNěkteré revíry jsou pod brutálním rybářským tlakem! Rybáři uvažují o tvrdých omezeních

Některé revíry jsou pod brutálním rybářským tlakem! Rybáři uvažují o tvrdých omezeních

- Reklama -

Rybáři mají v rámci svazového rybolovu možnost rybaření na obrovské vodní ploše, která má v rámci Českého rybářského svazu dohromady rozlohu přes 35 tisíc hektarů. Jenže! I když mají rybáři možnost rybařit na nejrůznějších vodách, tak přesto bychom na rybářské mapě našli lokality, na které je velký rybářský tlak. A ten se může začínat projevovat například na rybí obsádce. Takovým typickým příkladem je například jihočeské Lipno, kam ročně zavítá přes 10 000 rybářů. Proto jihočeští rybáři nahlas diskutují o tvrdších omezeních, která by třeba výrazně upravovala počet ponechaných ryb…

Jihočeské Lipno je největším umělým jezerem nejen v České republice, ale v celé Evropě. A tato obrovská vodní plocha nabízí velké rybí bohatství. Toho si všimli nejen tuzemští rybáři, ale i milovníci rybaření ze zahraničí, zejména z Německa, Rakouska nebo Holandska. Jenže! Když všechny rybáře sečteme dohromady, pak vyjde, že na Lipně ročně chytá až 12 000 rybářů. A to je obrovský tlak na rybí populaci v této přehradě.

CENOVÉ ŠÍLENSTVÍ: Brutální sleva 3000 korun na nadupaný bivak! Poslední kusy!

Nedávno se v médiích objevila například vyjádření místopředsedy jihočeských rybářů Milana Hladíka, který nastartoval diskuzi o tom, jestli není ta správná chvíle zavést přísnější limity, co se ponechaných ryb týče. „V současné době je povoleno ulovit 50 kusů takzvaných ušlechtilých ryb za rok. Mezi ně patří třeba štika, candát nebo kapr. Podle mě by stačilo omezit ten počet na 25,“ řekl jihočeský místopředseda.

Jihočeští rybáři si všimli, že v posledních letech přibývá například odnesených štik. A to může být prostě problém do budoucna, protože lipenské zdroje nejsou bezedné. Rybáři sice plánují zvýšit rybí násady, ale bude to stačit? „Lipno je zajímavá oblast. Jsou tam trofejní ryby jako třeba metrové štiky nebo velcí sumci. Jsou tam zajímavá místa, kde se nacházejí zatopené lesy a domy. Pro rybáře je to i trochu tajuplné,“ popisuje kouzla Lipna Milan Hladík z Jihočeského územního svazu.

Ostatně, Lipno už tvrdá omezení zažilo v minulosti. Právě na této lokalitě jihočeští rybáři zaváděli opatření, která měla napomoci výrazně zasažené candátí populaci. Rybáři tehdy zaváděli například omezení ohledně lovu na nástražní rybičky. A zdá se, že situace se lepší. „Pokud nám podle výsledků kontrolních odlovů od vědců vychází, že rozmnožování candátů je dostatečné a postupně dorůstají silné ročníky, je to dobrá zpráva. Ale to neznamená, že stav je ideální, protože takový ani neexistuje. Každá zájmová skupina vidí ideál trochu jinde“ řekl Milan Hladík.

Co se týče ještě těch štik: Vědečtí pracovníci pak jihočeským rybářům doporučili zvýšit právě násadu štik. „Trendem je narůstání úlovků štiky, ta má v nádrži dost vhodné potravy a chytají se i velké ryby, určitě budeme navyšovat peníze do násady, je relativně cenově dostupná a přežívání po vysazení je vysoké,“ nechal se slyšet jihočeský místopředseda.

 

Ochrana dravců jiným způsobem: Na Moravě zvýšili lovné míry

K lepší ochraně dravých ryb například přistoupili v Moravskoslezském územním svazu. Právě tamní rybáři zvedli lovné míry u štik a candátů, a také upravili pravidla pro lov na nástražní rybičku. Územní svaz pro Severní Moravu a Slezsko zveřejnil dodatek k rybářskému řádu pro rok 2021, který vedení moravskoslezských rybářů schválilo v červenci loňského roku. Nejviditelnější změnou tohoto dodatku je jednoznačně bod 16, ve kterém se píše, že nejmenší lovná míra štiky je 60 centimetrů, nejmenší lovná míra candáta obecného je 50 centimetrů.

CENOVÉ ŠÍLENSTVÍ: Brutální sleva 3000 korun na nadupaný bivak! Poslední kusy!

Další velmi výraznou změnou v moravskoslezských pravidlech je to, že nově rybáři musí dodržovat daná pravidla i při lovu na nástražní rybičky. Ano! Pokud rybář bude rybařit na rybičku nebo její část, která nebude přesahovat 15 centimetrů, pak rybář nemůže použít dvoj nebo trojháček. V bodě 15 se totiž píše: „Při lovu na nástražní rybičku (nebo její část) o délce do 15 centimetrů se smí použít jen jeden jednoháček.“

Redakce InRybar.cz

Ilustrační foto: Povodí Vltavy

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

Nejnovější články

Akční nabídky

Nejnovější techniky

4 KOMENTÁŘE

    • Zákazy, úpravy lovnych mier a iné obmedzenia sú celkom na mieste. V našej SRZ je lovná miera zubáča (candata) 60cm,časti revírov sú vyčlenené ako CHaP, horná miera je určená na 90cm,nesmie sa loviť na rybky menšie ako 10cm. Nie všetci rybári to brali s porozumením, nie všetci to dodržujú. Ale výsledky po pár rokoch už cítiť, ryba sa pomaly vracia! A to nehovorím o mierach jalca a pleskáča (cejna). Miera oboch je 50cm! To by asi českí rybári neprežili… Rybačka nie je o mäse!!!

  1. Na orliku je min.delka nastrazni rybky 15cm.pochopitelne Masari co tam jezdí pro candaty 55 cm to nerespektují ale naštěstí se vzpamatovala ryb.straz a ve velkým kontroluji. Klidně bych to udělal na všech UN a za pár let by byl vidět výsledek. Malí ryby do 60 by byli chráněny a navíc je to reprodukcne produktivní ryba, zrušte K70-je to blbost takový kapry hájit, proč neuděláte třeba C80, nebo Š90??? Tyto původní druhy ryb by jste měli hájit a ne nějakýho kapra kteryho vysadite každoročně několik desítek tun…. Je pěkný si velký kapry zachytat ale pořád nějak nevidím důvod je hájit oproti jiným druhům který mizeji ve velkým množství a dnes o ně skoro nezavadite. Navíc K70 už není tak produktivní ryba takže……

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno

- Reklama -

Akční nabídky

- Reklama -