ČEZ zprovoznil nové rychlodobíjecí stanice v Horní Bečvě

Elektromobilem bez obav přes Beskydy. Horní Bečva nabízí rychlé dobití elektromobilů.

Rychlodobíjecí stanice, jako jsou ty na Horní Bečvě, dnes tvoří 80 % sítě ČEZ. Řidičům e-aut garantuje ČEZ odběr skutečně bezemisní energie – a to díky certifikaci původu elektřiny z obnovitelných zdrojů operátora trhu OTE.
foto: ČEZ

Jméno „Bečva“ bylo ještě nedávno v médiích kvůli jedné z největších – a za podivných okolností stále nedošetřených – ekologických katastrof v Česku často skloňováno. Jsme rádi, že se konečně může objevit i u nás, ač v trochu jiné souvislosti.

Dvojice nových nabíjecích stanic ČEZ je totiž umístěna v malebném městečku Horní Bečva v Chráněné krajinné oblasti Moravskoslezské Beskydy asi 13 km východně od Rožnova pod Radhoštěm, a to u prodejny COOP Jednota.

„Věříme v udržitelnou budoucnost, a proto vedle projektů energetických úspor realizovaných v minulosti na některých obecních objektech vidíme velký potenciál i v podpoře čisté mobility. Rádi u nás přivítáme řidiče elektrických aut při jejich cestách přes Beskydy nebo za rekreací,“ říká Rudolf Bernát, starosta obce Horní Bečva.

„Kromě velkých měst a hlavních tahů systematicky pokrýváme dobíjecí infrastrukturou i lokality se zajímavým potenciálem, např. v turisticky exponovaných oblastech. Věříme, že právě tímto způsobem přesvědčíme zájemce o pořízení elektrických aut, že svým novým vozem mohou bez obav cestovat skutečně po celém území České republiky,“ doplňuje Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ.

Na území Zlínského kraje dnes ČEZ provozuje 10 veřejných stanic pro dobíjení elektrických aut, z toho 8 rychlodobíjecích. Vedle krajské metropole Zlína je řidiči najdou ve Valašském Meziříčí, a právě na Horní Bečvě. V sousedním Moravskoslezském kraji je k dispozici 33 stojanů ČEZ, z toho 21 rychlodobíjecích. Olomoucký kraj je momentálně osazen 14 stojany ČEZ, z toho je 12 rychlodobíjecích.

Síť veřejných dobíjecích stanic Skupiny ČEZ, největší svého druhu v České republice, začala vznikat v roce 2012. Od té doby se ze zelených stojanů s logem ČEZ stal jeden ze symbolů této formy ekologické dopravy.

Každá z 260 stanic představuje dva dobíjecí body, takže v síti ČEZ může v jednom okamžiku dobíjet baterie až 500 elektromobilů. Celkový instalovaný výkon dobíjecích bodů v síti činí více než 17 MW, což je např. ekvivalent středně velké vodní elektrárny zásobující bezemisní elektřinou domácnosti 50tisícového města.

Do pěti let chce ČEZ celkový výkon stanic v síti ztrojnásobit na 50 MW. Rychlodobíjecí stojan ABB je vybavený DC konektory s nabíjecími standardy CHAdeMO a CCS o výkonu až 50 kW. Součástí nabídky dobíjecí stanice je také AC nabíjení s konektorem Mennekes umožňujícím nabíjení o výkonu až do 22 kW s dobitím větší části baterie do 2 hodin.

Při využívání celé sítě dobíjecích stanic ČEZ se uživatel před dobíjením identifikuje zákaznickou RFID kartou. Řidičům e-aut ale také stačí mít staženou letos spuštěnou aplikaci FUTUR/E/GO, která spolu s webovým rozhraním (tzv. Driver portál) umožňuje pohodlnou správu jejich účtů.

Zákazníci ČEZ mají na výběr z více tarifů. Tři tarify obsahují „předplacenou“ složku, která zákazníkovi zajišťuje nižší cenu za kWh dobité energie. Čtvrtý tarif „Pay as you go“ je určen pro zákazníky.

Ti se nemusí nijak vázat a platí skutečně jen za odběr v daném měsíci. V nabídce je samozřejmě i dobíjení pro neregistrované zákazníky, kteří platí za každé jednorázové dobíjení.

tisková zpráva

10 Comments on “ČEZ zprovoznil nové rychlodobíjecí stanice v Horní Bečvě”

        1. Přečtěte si ti celé:
          „Rybáři z nejvíce zasažených

          Přečtěte si ti celé:

          „Rybáři z nejvíce zasažených úseků od prvního dne popisují, že ryby umíraly v křečích a měly zasažený nervový systém: že se otáčely kolem své osy, že vyskakovaly z vody, že najížděly na břeh… „Ty ryby se trápily,“ zaznívá opakovaně z úst rybářů, kteří byli na místě.

          Takové příznaky ale otravě kyanidem neodpovídají. Při ní ryba naopak pomalu upadá do agonie.“

          Kyanid je jen pokus o odvedení pozornosti jinam.

          1. Zrejme to byl mix z fenolu a kyanidu, ktery se vytvoril reakci
            Zrejme to byl mix z fenolu a kyanidu, ktery se vytvoril reakci fenolu a dalsich latek ktere DEZA prubezne vypousti. Ale jedno je jasne, DEZA ma cely kontrolni aparat z ministerstev a dalsich instituci plne pod palcem. Pan ANO NE-majitel by mel nest zodpovednost.

    1. Vsetín je elektromobilně nějak zakletý. Na to, že je v
      Vsetín je elektromobilně nějak zakletý. Na to, že je v síti zdravých měst a prezentovali jsme tam elektromobilitu na konferenci zdravých měst, kterou pořádali v místním kulturáku už myslím před 4 lety, prostě nic, ticho po pěšině.
      Přitom kolem rychlonabíjení menší města běžně mají. Valmez, Rožnov, Hranice, Přerov, klidně i více stojanů nebo provozovatelů. Prostě Vsetín je divný.

Napsat komentář