Hlavní obsah

SP sjezdařů ve Wengenu kvůli covidu nebude, zaskočí Kitzbühel

Wengen/Praha
Aktualizováno

Závody Světového poháru lyžařů ve Wengenu včetně prestižních sjezdů na Lauberhornu se tento týden kvůli koronaviru neuskuteční, některé z nich ale převezme rakouský Kitzbühel. Představitelé kantonu Bern po novém zhodnocení aktuální situace konání akce ve Wengenu nepovolili a pořadatelé, Švýcarský lyžařský svaz i mezinárodní federace FIS, jejich rozhodnutí podpořili. FIS o tom informovala na twitteru.

Foto: Marco Trovati, ČTK/AP

Švýcar Carlo Janka na trati sjezdu SP v Bormiu - ilustrační foto

Článek

Jako náhradní pořadatel se nabídl Kitzbühel, kde se měly jet od 22. do 24. ledna tradiční závody na Hahnenkammu. Podle návrhu, který už schválila FIS, se v Rakousku už o tomto víkendu pojedou dva slalomy, jeden za každou plánovanou zastávku. V původním termínu by se pak na sjezdovce Streif uskutečnily dva sjezdy a superobří slalom.

Ve Wengenu měli jet lyžaři v pátek a v sobotu sjezdy a v neděli slalom. Pro druhý ze sjezdů se zatím náhradní dějiště nenašlo. O víkendu se spekulovalo o možnosti, že se ho v březnovém termínu ujme Kvitfjell.

Foto: Marco Trovati, ČTK/AP

Ester Ledecká v akci.

Tradiční zastávce SP ve Švýcarsku hrozilo zrušení už o víkendu kvůli vysokém počtu nakažených mezi 1100 místními obyvateli. Ve Wengenu bylo v nedávné době mnoho turistů z Británie a panovaly obavy, že by se ve středisku mohla šířit nová mutace koronaviru, jež byla na konci minulého roku zaznamenána právě v Anglii.

V neděli se ještě všechny strany shodly, že za přísných hygienických opatření by bylo možné závody uspořádat. Dnes ráno ale FIS požádala jednotlivé týmy, aby s příjezdem do Wengenu vyčkaly na definitivní potvrzení. To ale nepřišlo a místo toho vedení kantonu, v němž proslulé horské středisko leží, závody s konečnou platností odřeklo.

Reklama