Hlavní obsah

Pandemie znemožní konání vzduchovkářského ME ve Finsku

Lohja/Praha

Finští pořadatelé zrušili kvůli pokračující pandemii koronaviru mistrovství Evropy ve sportovní střelbě ze vzduchových zbraní. Šampionát se měl uskutečnit od 26. února do 6. března ve městě Lohja a měla na něm být rozdělena další účastnická místa pro start na odložených olympijských hrách v Tokiu. Organizační výbor rozhodl o zrušení akce na základě doporučení místních autorit s ohledem na aktuální situaci v zemi.

Foto: Sport Invest

Český střelec Filip Nepejchal.

Článek

Evropská střelecká konfederace (ESC) na svém webu oznámila, že bude jednat o možnostech přeložení mistrovských soutěží na pozdější termín. Pokud to možné nebude, budou kvóty z neuskutečněného ME rozděleny na základě evropského žebříčku platného k 31. květnu.

Ve Finsku mělo být ve hře po dvou takzvaných "kvótaplacech" pro muže a ženy v disciplíně vzduchová puška a po jednom ve vzduchové pistoli. Na přelomu května a června se pak má rozhodnout o majitelích olympijských míst při ME ve střelbě z kulových a brokových zbraní v chorvatském Osijeku. Dalších dvanáct, po jednom v každé disciplíně a kategorii, pak ještě rozdělí mezinárodní federace ISSF na základě světového žebříčku.

Původně se o poslední účastnická místa mělo střílet loni v květnu na brokařském ME v Chateauroux a v závěrečné olympijské kvalifikaci v Plzni, kde měly být na programu soutěže v puškových a pistolových disciplínách. Obě akce byly kvůli koronaviru zrušeny.

Čeští sportovní střelci mají zatím v Tokiu jistou sedminásobnou účast. Zasloužili se o to puškaři Filip Nepejchal, Petr Nymburský a Nikola Mazurová a brokaři Jiří Lipták, David Kostelecký (oba trap), Jakub Tomeček a Barbora Šumová (oba skeet).

Reklama

Související témata: