Neseďte moc dlouho, zkracujete si tím život

Sezení je určitá forma odpočinku. Když dlouho pracujeme či vyvíjíme fyzickou aktivitu, tak si pak rádi sedneme, protože tím ulevíme svým nohám a můžeme si po proběhlém fyzickém výkonu odpočinout. Jenže to je krátkodobá forma sezení. Existuje však velká skupina lidí, kteří prosedí více než osm hodin denně, ale klidně i patnáct hodin denně. Jsou to zarputilí odpůrci pohybu, rádi si polenoší na pohovce, sedí v křesle, na židli u počítače, sedí u stolu a ládují se a tak dále. Sezení je zkrátka stylem jejich života. A podle odborníků si tím svůj život výrazně zkracují.

Horší než obezita?

Ti, kdo trpí nadváhou, si velmi často vyslechnou odborné rady, že se musejí hýbat, shodit nadbytečná kila a žít aktivně, jinak jim hrozí různorodé zdravotní problémy. Podobná varování ohledně svého zdraví si každou chvíli vyslechnou i kuřáci, kteří si bez cigarety nedokážou představit ani půl dne. Jenže podle expertů je dlouhodobé sezení ještě horší než obezita nebo kouření – naše zdraví je kvůli němu ohroženo mnohem více.

Pravidelné protahování

Leckdo nesnáší cvičení a nehodlá svůj život měnit. Sezení mu vyhovuje a ani přes nejlepší rady jinak žít nebude. Bohužel, budoucnost takového člověka není příliš růžová, protože tělo bez pohybu trpí. Nejen, že váha stoupá a kondice se rychle snižuje, ale když se takový člověk zraní, následky jsou pro něho většinou horší než pro člověka v kondici.

Pokud je to i váš případ, snažte se tělu aspoň trochu ulevit. Jednou za hodinu se cíleně zvedněte, projděte se, protáhněte se. Je to lepší než proležet či prosedět půl dne na pohovce. A totéž platí, i pokud máte sedavé zaměstnání. Nezapomínejte na své tělo a trochu ho hýčkejte, ať vám to ve stáří vrátí s povděkem.