Facebook před volbami v Ugandě zablokoval účty propojené s vládou

Společnost Facebook krátce před prezidentskými a parlamentními volbami v Ugandě zablokovala účty s vazbami na tamní vládu, informuje dnes zpravodajský portál BBC. Sociální platforma vysvětlila, že organizovaná síť propojená s ugandským ministerstvem informací používala falešné či dvojité účty, aby se vydávala za běžné uživatele a navodila zdání popularity určitých příspěvků.

"Tento měsíc jsme uzavřeli síť ugandských účtů a stránek, které byly zapojeny do organizovaného, neautentického vystupování, jehož cílem bylo ovlivnit veřejnou debatu před volbami," citovala agentura AFP představitelku Facebooku v regionu subsaharské Afriky. "(Síť) používala falešné a dvojité účty ke správě stránek, komentování obsahu jiných uživatelů, k vydávání se za uživatele či sdílení přípěvků ve skupinách s cílem navodit zdání vyšší popularity, než měly," uvedla dále mluvčí Facebooku pro subsaharskou Afriku.

Vládní mluvčí Ofwono Opondo však Facebook obvinil ze snahy ovlivnit výsledky voleb a uvedl, že mu není známo, že by si kdokoli na uvedené účty stěžoval. "Majitelé (účtů) nedostali žádné upozornění a nikdo nebyl ani vyzván k reakci na obvinění," podotkl Opondo.

Předvolební dění v Ugandě bylo zatím poznamenáno napětím a násilím. Současný prezident Yoweri Museveni, který stojí v čele země již 35 let, se ve čtvrtečních volbách utká s hlavním vyzyvatelem, jímž je zákonodárce a populární zpěvák Bobi Wine. Ten má podporu především mladých lidí. Bobi Wine byl několikrát zadržen, při listopadových střetech mezi Wineovými stoupenci a policií přišlo o život nejméně 54 lidí.

Otázka zodpovědnosti technologických gigantů za obsah zveřejňovaný na jejich platformách je v současnosti diskutované téma. Twitter, Instagram a Facebook v minulých dnech zablokovaly účty amerického prezidenta Donalda Trumpa, kterého viní z vyprovokování svých příznivců k útoku na sídlo amerického Kongresu z minulého týdne.

Související

Více souvisejících

Facebook uganda

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 14 hodinami

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy