Velikost textu: normální | zvìt¹it | zmen¹itInternetový magazín nejen pro seniory  

Navigace

Svátek
Dnes slaví svátek Valérie,
zítra Rostislav.

Mù¾ete jim poslat elektronickou pohlednici.

Klub
U¾ivatel: nepøihlá¹en

Více informací o klubu a èlenství v nìm se mù¾ete dozvìdìt na stránkách na¹eho klubu.

Anketa
Náv¹tìvníci stránek - vìk náv¹tìvníkù. Dìkujeme za hlasování!
 
 
 
 

Statistika



Podporují nás
OSTRAVA!!!


MOAP


Nadace OKD


SENSEN


SeniorTip.cz,
ISSN 1801-9900
Vydává: Spoleènost senior o.s.

Createt by NETtip 2006
Webhosting SvetHostingu.cz

Krmení vodních ptákù. Rohlíkem ne!
 
Krmení vodních ptákù se stává èím dál oblíbenìjší kratochvílí pro obyvatele mìst i vesnic. Stejnì jako u pøikrmování ptákù na krmítkách bychom mìli dodr¾ovat urèité zásady. Pokud nebudeme ptáky krmit pøirozenou potravou, mù¾eme u nich vyvolat jak zdravotní komplikace, tak problémy v jejich chování.

Co tvoøí pøirozenou potravu ètyø nejèastìji krmených druhù?

1. Labu» velká: vodní a bahenní rostliny i s plody a semeny, tráva, byliny. ®ivoèišná potrava pouze jako pøímìs k rostlinám.

 

2. Kachna divoká: pøeva¾uje rostlinná slo¾ka – øasy, okøehek, semena plevelù a trav vèetnì obilovin, ¾aludy, zelené èásti rostlin. Z ¾ivoèišné potravy napø. mìkkýši, larvy hmyzu, korýši, ale i pulci nebo menší rybky. Sbírá potravu jak na vodì tak na souši.

3. Lyska èerná: zelené èásti rostlin, semena vodních bylin, obilí, bobule. ®ivoèišnou slo¾ku tvoøí napøíklad mìkkýši, hmyz a èervi. Sbírá potravu hlavnì na vodì.

 

4. Slípka zelenonohá: semena, bobule, zelené èásti rostlin, okøehek. ®ivoèišnou slo¾ku tvoøí hmyz, èervi, mìkkýši, pulci a rybky. Sbírá potravu hlavnì na vodì.

Z tohoto pøehledu je zøejmé, ¾e chleba ani rohlíky, jimi¾ jsou vodní ptáci témìø ze 100 % krmeni, nemohou tvoøit plnohodnotnou slo¾ku jejich stravy. Jedná se o tzv. hladové kalorie, které neobsahují potøebné ¾iviny a vitamíny. Pokud touto „stravou“ pøikrmujeme i v létì, tak napø. u mladých labutí mù¾e vést ke znetvoøení køídel (tzv. „syndrom andìlského køídla“).

Je jasné, ¾e zejména pro dìti mù¾e mít pøikrmování znaèný ekovýchovný význam, proto jej v ¾ádném pøípadì nelze zcela zavrhnout. Aby však bylo spojeno pøíjemné s u¾iteèným, staèí dodr¾et nìkolik zásad:
1. Krmit ptáky výhradnì jen v zimním období

2. Nahradit peèivo krmením, které je tìmto druhùm blízké, tj. zrní obilovin, ptaèí zob, granule ke krmení vodních ptákù, listová zelenina, nakrájená koøenová zelenina.

3. Krmit jenom tolik, co ptáci staèí zkonzumovat, nenechávat na bøehu hromady do „zásoby“. 

 
Pøejeme hodnì pøíjemných zá¾itkù v pøírodì!
Video zachycuje volnì ¾ijící druhy na Olši.
Foto: Enrico Gombala
 
Šárka Nováková, Zoo Ostrava


Komentáøe
Poslední komentáø: 13.01.2021  08:22
 Datum
Jméno
Téma
 13.01.  08:22 Von