Léčivé rostliny, které zmírňují nadýmání

bylinky na traveni e1610362320512

Popisovaná zdravotní témata nemohou být náhradou za odborné zdravotní vyšetření. Pro stanovení zdravotních závěrů je vždy třeba obrátit se na lékaře.

V případě nadýmání (odborně flatulence) jde vlastně o zmnožení plynu ve střevě. Plyn se do střeva vlastně dostává dvěma způsoby. Jednak se tam dostane polykáním potravy, ale také vzniká při chemických trávicích reakcích, z kvašení a hnití. Z těla se plyn dostává absorpcí a eliminací.  K narušení této rovnováhy by nemělo dojít. Pokud k ní dojde, vzniká nadýmání.  Záleží na daném člověku, jeho zdravotním stavu a složení potravy.

K jeho příznakům patří nevolnost, nadmutí, pocit plnosti, bolestivé napětí až kolikové bolesti. Při tlaku na bránici může vyvolat také bušení u srdce. Velmi často vzniká nadměrná tvorba plynů ve střevech při poruchách trávení na základě nedostatečné činnosti enzymů, za přítomnosti bakterií se proces hnití ještě více zesiluje.

Léčivé rostliny pomáhají tak, že jednak uvolňují stahy hladkého svalstva a tím umožňují odchod střevních plynů, ale také potlačují vývoj kvasných bakterií. Užívají se při křečových stavech gastrointestinálního traktu. Hlavní skupinou účinných látek jsou silice. Ty působí také antisepticky a podporují odchod plynů. Je zajímavé, že někteří odborníci uvádějí, že silice působí, byť velmi mírně, rovněž narkoticky a tím přinášejí i nemocnému pocit subjektivní úlevy. Silice dále přispívají k povzbuzení střevních pohybů, překrvení žaludku a střevní sliznice a rovněž, což je pro někoho hodně důležité, pro zvýšení chuti k jídlu. Proto se některé z nich, jako například koriandr nebo kmín, používají v kuchyni jako koření při přípravě pokrmů.

Do této skupiny patří: kmín kořenný (carum carvi), koriandr setý (Coriandrum sativum), heřmánek pravý (Matricaria chamomilla), máta peprná (Menthae piperitae), meduňka lékařská (Melissa officinalis), bazalka pravá (Ocimum basilicum), mateřídouška (Thymus serpyllum) nebo bedrník anýz (Pimpinella anisum).

Bylinkou číslo jedna je bezpochyby fenykl obecný (Foeniculum vulgare). Dokáže velmi účinně zmírnit projevy nadýmání, ale navíc podpoří také trávení. Je bezpečný – objevuje se už v dětských čajových směsích (děti mívají velké problémy), ale i v čajích pro kojící matky, protože navíc podporuje vylučování mateřského mléka. Fenykl je vhodné doplnit mátou peprnou (Menthae piperitae), která pomáhá také při nadýmání. Jako bonus u ní můžeme uvést, že pomáhá zmírnit křeče, zvyšuje vylučování žaludečních šťáv – a navíc hezky voní….

Dalšími dvěma bylinkami, které se zároveň řadí v kuchyni ke koření, je kmín kořenný (Carum carvi) a anýz vonný (Pimpinella anisum). Kmín kořenný velmi dobře pomáhá proti nadýmání, mírní křeče a podporuje vylučování žaludečních šťáv a tím i trávení. Anýz vonný také pomáhá při nadýmání a uvolňuje křeče. Se snížením tvorby plynů a zlepšením vylučování žaludečních šťáv pomáhá také mateřídouška (Thymus serpyllum).

Koriandr setý (Coriandrum sativum) je prastará léčivá bylinka, kterou znali a používali již staří Egypťané. Upravuje trávicí trubici, mírní nadýmání a pocit plného žaludku, podporuje vykašlávání, mírní žaludeční křeče (stomachikum, karminativum, mírné spasmolytikum při dyspepsiích).

Bazalka pravá v tradičním lidovém léčitelství byla používána, mimo jiné, při léčbě žaludečních potíží nebo nadýmání. Dnes se bazalka vnitřně doporučuje při podpoře chuti k jídlu a ke zlepšení činnosti žaludku, rovněž při nadýmání i zácpě.

Meduňka lékařská (Melissa officinalis) je známá pro své zklidňující (sedativní) účinky, a proto je často součástí přípravků pomáhajících proti stresu, nervozitě a poruchám spánku ať už ve formě čajů, éterických olejů či tablet. Nicméně výtažek z listů pomáhá i při žaludečních potížích a působí také spasmolyticky (uvolňuje křeče).