Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tady budete jako na Aljašce. Na běžkách za skalními vyhlídkami Jizerek

Kdybychom měli jmenovat nejpopulárnější běžkařskou destinaci v České republice, Jizerské hory by jistě byly jedním z favoritů na čelní pozici žebříčku. Důvodů je několik – hustá síť běžkařských tratí, pravidelná údržba, příjemně zvlněný terén a také znovu obnovené lesy. A navíc tu najdete i krásné skalní vyhlídky.
Výhled z Holubníku. V pozadí je vidět Ještěd.

Výhled z Holubníku. V pozadí je vidět Ještěd. | foto: Jan Hocek, pro iDNES.cz

Přes relativně malou rozlohu pohoří byste si na kompletní běžkařské poznání Jizerských hor měli vyhradit týden, celkem tu totiž mají běžkaři k dispozici téměř dvě stě kilometrů upravovaných tras tzv. Jizerské magistrály a dalších cca sto nabízejí přiléhající tratě na polském území u osady Jakuszyce.

Nabídka pro sportovní lyžaře je tedy velmi pestrá, zkrátka ale nepřijdou ani tuláci na lyžích, turisté nebo vyznavači nádherných panoramatických výhledů. Jizerské hory se totiž pyšní bezpočtem skalních vyhlídek, z nichž mnohé leží v těsné blízkosti lyžařských tratí. Na jiné se musíte vydat i mimo strojově projeté stopy nebo na čas běžky sundat.

Předkládáme vám okruh po nejhezčích skalních vyhlídkách Jizerských hor, který vám tyto hory otevře v celé jejich zimní kráse. Objet celý okruh za jeden den je fyzicky poměrně náročné, ale můžete si vybrat třeba jen část trasy nebo poznávání rozložit do více dní.

Při toulání mimo turistické trasy dávejte pozor na žluté cedulky označující klidovou oblast tetřívka obecného a nevstupujte do těchto míst. Více info o tetřívkovi najdete zde. Je třeba si také uvědomit, že dostupnost jednotlivých skalních vyhlídek bude záležet na množství sněhu a klimatických podmínkách. Rovněž šplhání na skály v lyžařských botách může být někdy nebezpečné, takže buďte opatrní!

Jelení stráň, Pytlácké kameny a Paličník

Začátek výletu leží v osadě Jizerka, na východní straně Jizerských hor. Tato izolovaná a nejvýše položená osada pohoří je východištěm mnoha lyžařských tras. Přímo nad Jizerkou se zvedá první skalní výhled, zvaný Jelení stráň, ke kterému vede strmější výstup po červené turistické značce. Pokud se tudy vydáte, čeká vás jeden z těžších úseků na trase, v jehož závěru budete možná muset sejmout vaše „ski“. Ovšem odměnou vám budou nádherné výhledy na osadu a mnoho jizerskohorských vrcholů.

Ranní běžkařská pohádka na Jizerce

Cesta odtud mírně klesá k jedné z nejkrásnějších skalních vyhlídek Jizerských hor, k Pytláckým kamenům. Mohutná skála leží sice níže než Jelení stráň, nabízí ale kruhový rozhled a jeden z nejhezčích pohledů na polskou stranu hor, včetně Velké jizerské louky. Výstup na skálu není úplně snadný, cesta je místy jištěná ocelovými kramlemi a vrcholová plošina nemá žádné zábradlí.

Cesta následně přejede zasněžené rašeliniště Černá jezírka a vyvede vás na významnou turistickou křižovatku Předěl. Jedna z nejkrásnějších vyhlídek Jizerských hor, Paličník, je odtud nedaleko a byla by škoda se sem nevydat.

Jelení stráň. Odměnou za námahu vám budou nádherné výhledy na osadu Jizerka a mnoho jizerskohorských vrcholů.

Skalní výhled Paličník sice patří k těm níže položeným vyhlídkám (jeho nadmořská výška je 944 m), zcela ale dominuje svou vzdušností a relativním převýšením. Skála opatřená mohutným křížem, stupy a zábradlím se tyčí na vrcholu strmé stěny, úctyhodných 500 metrů nad střechami domů v Hejnicích.

Jizera a Polední kameny

Lyžařská trasa pokračuje z Předělu po upravovaných stopách na Smědavu a odtud stoupá po Jizerské magistrále úbočím hory Jizera. Tato druhá nejvyšší hora české části Jizerských hor je dalším báječným rozhledovým bodem. Kilometr dlouhá žlutě značená cesta k vrcholové skále vede po letní pěší trase, která je v zimě na lyžích nesjízdná a často těžko schůdná. Za námahu vás ale čeká kruhový rozhled na celé Jizerské hory a za dobré viditelnosti budete moci obdivovat i vzdálené Krkonoše.

Vrcholová skála na hoře Jizera

Za příznivých sněhových podmínek lze ze Štolpišské silnice odbočit u prameniště Bílé Smědé na žlutou značku a po ní pokračovat sedlem pod Smědavskou horou na rozcestí Smědavská hora – silnice. Tento úsek vás provede po malebné pěšině bez davů lyžařů a kolem přírodní památky Vlčí louka. Od rozcestí je to kilometr k dalším vyhlídkovým skalám, zvaným Polední kameny, o kus dále pak leží další vyhlídka Frýdlantské cimbuří.

Holubník, Čertův odpočinek a Sněžné věžičky

Před sebou nyní máte poslední kupu skalních vyhlídek v centrální části Jizerských hor. Tzv. Pavlova cesta vás přivede na hlavní běžkařskou magistrálu, po které ale náš okruh pokračuje jen necelý kilometr k rozcestí Na Žďárku. Tady opustíte běžkařskou dálnici a dáte se lesní cestou, která stoupá kolem pomníčku Bílá smrt do Sedla Holubníku.

Samotný vrchol Holubníku už není daleko, vede k němu příjemný úsek s mírným stoupáním, který bývá v zimě hojně prošlapán běžkaři i pěšími turisty. Ze skály se otevírá jeden z nejkomplexnějších výhledů na Jizerské hory, dobře odtud uvidíte jejich západní část i blízké Ptačí kupy – další skalní vyhlídku.

Na vrcholu Holubníku

Méně odvážní lyžaři se nyní mohou vrátit stejnou cestou zpět na lyžařskou magistrálu, dobrodružnější cesta pokračuje ze Sedla Holubníku na Černou horu, třetí nejvyšší vrchol české části Jizerských hor. Na jejím úbočí leží poslední dvě vyhlídky našeho výletu – a jsou to vyhlídky, kde možná najdete největší klid.

První z nich se jmenuje Čertův odpočinek, místo najdete na konci slepé žlutě značené odbočky a představuje jej obrovský kámen, od kterého se naskýtá omezený výhled na jih. Zatímco na lyžařské magistrále ležící vzdušnou čarou půl kilometru odtud panuje živý provoz, tady většinou najdete klid k rozjímání uprostřed zimní přírody.

Sněžné věžičky

Pokud se vám povede bezpečně sjet nový povalový chodník k nedalekému rozcestí Sněžné věžičky, můžete prozkoumat i nedaleké stejnojmenné skály. Toto místo voní divočinou a za vyšší sněhové pokrývky si tu budete připadat jako někde na Aljašce.

Návrat vede přes Rozmezí, oblíbený bufet Knajpa a dále úbočím Černého vrchu na Jizerku.

Autor: , pro iDNES.cz

Nádraží Praha Vršovice

  • Nejčtenější

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  19.4 14:15

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Největší hřbitov lodí západní polokoule vznikl kvůli kardinálnímu průšvihu

15. dubna 2024

Válka je o ničení a zabíjení. O újmě na životním prostředí. Snad právě proto tolik fascinuje osud...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žádný porod a na toaletu vezměte pravítko! Podivná pravidla národních parků

18. dubna 2024

Americké národní parky trhají rekordy, patří k nejvyhledávanějším destinacím světa. Ročně do nich...

OBRAZEM: Na samotě V lomu. Podívejte se na nejnovější glamping v Česku

17. dubna 2024

Glamping, tedy luxusní kempování, nabírá v tuzemsku v posledních letech na popularitě. Nejnovější...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na co zírá mašinfíra: Opomíjenou lokálkou do tajemných Zlatých Hor

13. dubna 2024

S dnešním Mašinfírou vyrazíme do kraje, o kterém mnozí z vás asi neslyšeli, a to i přesto, že má za...

Biologické zbraně, hadi a plyn. Ostrovy, které jsou plné podivností

20. dubna 2024

Některé byste nejspíš ani vidět nechtěli, jiné zase vidět nesmíte. Další mizejí z atlasů, objevují...

Svezte se nostalgickými a zážitkovými vlaky, máme jejich soupis

1. října 2021,  aktualizováno  19.4 14:15

Aktualizujeme Máte rádi vlaky a chcete zažít něco extra? Vyzkoušejte mimořádné nostalgické a zážitkové jízdy. Po...

Španělské Stonehenge zpřístupnily klimatické změny. Je vítanou atrakcí

19. dubna 2024

Epizody vražedného sucha se do dění v Evropě nezapisují jen negativy. Vlna veder v roce 2022...

To nejlepší z Itálie. Florencie ohromí nejen originály starých mistrů

19. dubna 2024

Ve zvlněné krajině Toskánska leží kolébka renesance, která kdysi bývala jedním z nejvýznamnějších...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...