Hlavní obsah

Pět znamení, že máte nezdravý vztah k jídlu

Novinky, lin

Zájem o zdravý životní styl je vyšší než kdy předtím. Ve změti nejrůznějších diet a doporučení je ale mnohdy těžké se zorientovat. Stejně jako u všeho ostatního proto platí zlatá střední cesta. Jak ale poznat, že jste z ní sešli a váš vztah k jídlu se změnil?

Foto: Profimedia.cz

Problémy s příjmem potravy není radno podceňovat.

Článek

Touha po dokonalém těle může být stejně nebezpečná jako obezita. Začali jsme normalizovat počítání kalorií i žvýkání žvýkaček, abychom zahnali chuť na jídlo. Všechny tyto nezdravé návyky ale mohou mít vážný dopad na naši fyzickou i psychickou stránku.

„Zájem lidí o jídlo je vyšší než kdykoliv předtím. Svým způsobem je snazší se soustředit na jídlo než na hrozby, které nemůžeme ovlivnit,“ uvádí terapeutka Barbara Spanjersová pro Huffington Post.

Jak poznat, že se honba za zdravým životním stylem stala obsesí?

1. Cvičení jako odpustek za jídlo

„Jedním ze znaků časných problémů s neuspořádaným stravováním je, když člověk kompenzuje přijaté kalorie cvičením,“ říká sportovní dietoložka Brittany Wehrleová.

Sůl může mít na lidské zdraví horší dopady než cukr

Zdraví

Pro hubnutí je samozřejmě důležité sledovat příjem a výdej potravy, nikdy by se z toho ale neměla stát jednoznačná mantra.

Klíčem k udržení si zdravého těla je výživný, ale zdravý jídelníček a pravidelná sportovní aktivita. Nikdy by ale sport neměl sloužit jako jakýsi zmizík vašich neřestí.

2. Odmítáte jíst jídlo mimo svůj domov

„Pokud se vyhýbáte sociálním interakcím, které se vážou k jídlu, z důvodu, že nechcete porušit svůj dietní plán, pak máte co do činění s nezdravým přístupem k jídlu,“ říká dietoložka Alissa Rumseyová.

Vyhýbáním se posezení u jídla si koledujete nejen o potíže s příjmem potravy, ale také o pocity izolace a osamělosti.

3. Kontrolujete své porce

Extrémní počítání kalorií nebo velikosti porcí není klíčem ke zdravé postavě, natož pak duši. Přestaňte se omezovat čísly a raději se naučte rozeznat, kdy má vaše tělo hlad, a kdy už má dost. Možná to bude chvíli trvat, ale věřte, že jen tak skutečně docílíte zdravých zásad stravování.

Vyvážený jídelníček pomáhá předcházet nemocem či zmírnit jejich průběh

Zdraví

4. Vyhýbáte se potravinám, na které máte chuť

Mnoho lidí začne při honbě za dokonalou postavou démonizovat potraviny, které měli třeba dříve rádi. Vyhýbáte se striktně sladkým tyčinkám, protože obsahují cukr a už skoro ani nevíte, jak vypadá krajíc chleba?

Pokud netrpíte alergií nebo špatnou snášenlivostí těchto produktů, pak věřte, že jednou za čas si můžete zcela bez výčitek dopřát potraviny, které se sice nepyšní výběrovými hodnotami, zato vám ale opravdu chutnají. Řiďte se osvědčeným pravidlem 80:20, kdy většinu zaujímají zdravé potraviny a 20 % tvoří produkty, které vám dělají radost.

5. Máte výčitky z jídla

Dalším ukazatelem nezdravého přístupu k jídlu je, když si ho vyčítáte. Ze začátku se může jednat o nevinné výčitky z nedělního vydatného oběda nebo ze snědené čokolády. Problém se ale může stupňovat a vygradovat k poruše příjmu potravy.

Reklama

Související články

Jak nedostatek sexu ohrožuje zdraví žen

O problémech žen, které mají dlouhodobý nedostatek sexu, najdete na internetu spoustu nesmyslných tvrzení. Třeba o tom, že se jim vagína postupně zúží tak, až...

Šest nenápadných příznaků sezonní deprese

Zkrácené dny chudé na sluneční paprsky, změny v hladinách serotoninu a melatoninu, ale i strach z pandemie či smutek vyvolaný blížícími se svátky. To vše může...

Výběr článků

Načítám