Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Od Trumpa dal po pekle v Kapitolu ruce pryč další z věrných. A nouzový stav kvůli Bidenově inauguraci

Autor: ČTK - 
12. ledna 2021
06:55

Dosluhující americký prezident Donald Trump vyhlásil na území hlavního města Washingtonu nouzový stav. Učinil tak v souvislosti s nadcházející inaugurací svého následníka v prezidentském úřadě Joea Bidena, kterou úřady s ohledem na nepokoje v Kapitolu z minulého týdne hodnotí jako bezpečnostně rizikovou. Trumpa krátce před koncem v Bílém domě opustil další ministr - šéf vnitřní bezpečnosti Spojených států Chad Wolf oznámil rezignaci.

Vyhlášení nouzového stavu, o němž v pondělí (místního času) informoval Bílý dům, umožní ministerstvu vnitřní bezpečnosti a dalším úřadům lépe koordinovat potřebná bezpečnostní opatření spojená se slavnostní inaugurací. Nouzový stav platí od pondělí 11. ledna do neděle 24. ledna.

Rozhodnutí přichází pět dní poté, co sídlo amerického Kongresu během schůze k volebním výsledkům napadl dav Trumpových stoupenců, přičemž k výtržnostem výrazně přispěl sám končící prezident. Šéf Bílého domu soustavně šířil nepravdivé a nepodložené informace o průběhu a výsledku voleb, na mítincích i na sociálních sítích burcoval své voliče a jen těsně před vypuknutím nepokojů své příznivce vyzval k pochodu na Kapitol. V důsledku chaosu při vpádu výtržníků do Kongresu zemřelo pět lidí.

Ve světle středečních bezprecedentních nepokojů přijímají americké úřady mimořádná opatření spojená s Bidenovým uvedením do úřadu. V hlavním městě USA by nakonec mohlo být až 15.000 příslušníků národních gard, zatímco z bezpečnostních důvodů zůstane uzavřený Washingtonův monument nedaleko sídla Kongresu.

Washingtonská starostka Muriel Bowserová, guvernér Virginie Ralph Northam a marylandský guvernér Larry Hogan podle agentury AP vyzvali Američany, aby se od chystané inaugurace drželi stranou „kvůli vzpouře z minulého týdne i přetrvávající smrtící pandemii covidu-19“.

Trump se Bidenovy inaugurace zúčastnit nehodlá, po středečním útoku na budovu Kongresu se však zavázal ke klidnému předání moci, nepřímo tak uznal svou porážku v listopadových volbách.

Ministr končí po 14 měsících

Rezignaci v návaznosti na dění v Kapitolu oznámil ministr vnitřní bezpečnosti Spojených států Chad Wolf. V pondělí zveřejnil na twitteru rezignační dopis, v němž svou demisi připsal „nejnovějším událostem“ včetně soudního rozhodnutí, které označilo jeho jmenování do pozice úřadujícího ministra vnitřní bezpečnosti za nezákonné. Uvedl také, že ve funkci skončí ještě týž den ve 23:59.

Wolf, který stál v čele ministerstva 14 měsíců, označil vpád výtržníků do budovy Kongresu za „tragický a odporný“. Den po středečních událostech vyzval Trumpa, aby násilí na Kapitolu odsoudil. Prezident následně stáhl jeho nominaci na pozici řádného ministra vnitřní bezpečnosti.

V reakci na středeční události na Kapitolu již oznámily odchod z Trumpova vládního týmu ministryně školství Betsy DeVosová a ministryně dopravy Elaine Chaová. Rezignaci podali například i náměstek bezpečnostního poradce Bílého domu Matt Pottinger či bývalý personální šéf Bílého domu Mick Mulvaney, který nyní působil jako zvláštní zmocněnec USA v Severním Irsku.

Poprvé od násilí v Kapitolu se končící prezident sešel se svým viceprezidentem Mikem Pencem. Podle vysoce postaveného vládního činitele, na nějž se odkazuje agentura AFP, absolvovala dvojice „dobrý rozhovor“.

Podle činitele ze schůzky vyplynulo, že Trump nehodlá odstoupit před vypršením svého prezidentského mandátu 20. ledna. Pence zároveň uvedl, že nehodlá vyslyšet výzvy k využití 25. dodatku ústavy a iniciovat Trumpovo sesazení kvůli neschopnosti vykonávat úřad.

„Jsou odhodláni pokračovat v práci pro tuto zemi až do konce svého mandátu,“ uvedl nejmenovaný vládní představitel. Prezident a viceprezident „zopakovali, že ti, kdo porušili zákon a vpadli do Kapitolu, nezastupují hnutí Amerika na prvním místě, které podporuje 75 milionů Američanů“, dodal.

Pence byl po čtyři roky věrným Trumpovým spojencem, v posledních dnech však mezi oběma muži rostlo napětí. Prezident totiž na Pence tlačil, aby narušil oficiální potvrzení výhry Trumpova volebního soka Joea Bidena Kongresem. Experti poukazovali na to, že by byl takový krok zřejmě protiústavní, Pence pak krátce před začátkem středečního jednání Kongresu oznámil, že do procesu zasahovat nijak nebude.

Video  Co bude s Trumpem? Možná vlastní reality show, říká analytik.  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi