Hovězí na víně:

Recept na hovězí na víně mám na blogu už téměř od začátku, ale uplynulo už hodně času a já se ho rozhodla v rámci spolupráce s Globusem vylepšit. Proto tady teď nově najdete nový fotky a lehce vylepšenej recept, kterej je chuťově výraznější a plnější. Věřím, že všichni, co si u mě recept oblíbili se nebudou za tuhle novou a vylepšenou verzi zlobit:) Recept vyžaduje naložení masa den dopředu, ale na druhej den už s jídlem tolik práce není. I tak je to pro mě rozhodně svátečnější jídlo, který nevařím úplně často, ale o to víc si ho pak s chutí dám. Jo a taky se mi na tenhle recept osvědčilo krásně i maso na guláš.

Co budete potřebovat:

4 porce, 2-3 hodiny + 12 hodin marinování

Na hovězí:
1 kg hovězího zadního/nebo masa na guláš
lahev červeného suchého vína
3 stonky řapíkatého celeru
2 střední mrkve
1 střední kořenová petržel
3 větší žampiony
2 střední červené cibule
5 stroužků česneku se slupkou
1 střední stroužek česneku k prolisování
5 kuličky nového koření
3 bobkové listy
1 celá skořice
1/2 lžičky drceného kmínu
1 větší snítka rozmarýnu
2 snítky tymiánu
1 velká lžíce rajčatového protlaku
1 velká lžíce másla
3 lžíce olivového oleje
hovězí vývar nebo voda na podlití (cca 0,5 litru)
sůl a čerstvě mletý pepř

Na bramborovo celerovou kaši:
400 g celeru (klasický ne řapíkatý)
400 g brambor
1/2 lžičky drceného kmínu
1 velká lžíce másla
plnotučné mléko nebo smetana podle potřeby
sůl

Postup:

Maso jsem nakrájela na asi 5 cm kostky, lehce osolila, opepřila a dala do hrnce. K masu jsem přidala na půl kolečka nakrájenou oloupanou mrkev, petržel a řapíkatý celer, na větší kousky cibuli a žampiony, česnek i se slupkou a všechno koření a bylinky. Obsah jsem zalila vínem a snažila se všechno ponořit co nejvíc do vína. Na hrnec jsem dala pokličku a nechala 12 hodin odležet v lednici.

Po odležení masa jsem slila víno přes sítko do jinýho hrnce a ze sítka jsem vybrala kusy masa bokem do mističky. V hrnci jsem tak měla šťávu z masa s vínem, v sítku zeleninu a v mističce maso. Maso ideálně lehce osušte papírovou utěrkou, aby se líp opeklo. V čistém hrnci jsem hodně rozpálila olej a orestovala na něm zprudka maso dozlatova. Maso je potřeba opéct pořádně ze všech stran a co nejmíň s ním míchat, spíš počkat až se odlepí od hrnce. Pak jsem přidala zeleninu a nechala ji taky opéct. V zelenině bude taky ještě tekutina, tak buďte trpělivější a počkejte nejdřív, než se vyvaří přebytečná voda a až pak se začne zelenina opékat. Může to trvat 5-15 minut podle množství tekutiny. Do opečené směsi jsem prolisovala stroužek česneku, přidala protlak a nechala ještě tak minutu opékat. Pak jsem směs zase zalila vínem z marinády, vývarem, dala pod pokličku a nechala asi 2,5-3 hodiny dusit. 

Pravidelně jsem se každých 20 minut pod pokličku dívala a když byla potřeba, maso jsem ještě trošku podlila vývarem a lehce promíchala. Hotovo je ve chvíli, kdy se maso krásně rozpadá a šťáva je tak akorát hustá. Může to trvat klidně až tři hodiny a posledních 20 minut je lepší vařit už bez pokličky, aby se omáčka zredukovala. Na závěr jsem do omáčky přidala velkou lžíci másla a podle chuti jsem dosolila a dopepřila. Pokud je omáčka hodně kyselá (záleží na protlaku a chuti vína), klidně trošku doslaďte třtinovým cukrem. Na závěr jsem z omáčky odstranila všecko, co mi tam vadilo – stonky od bylinek, skořici, kuličky koření a bobkovej list. Někomu to nevadí a nechává to v omáčce. Z omáčky můžete na závěr taky ještě maso vyndat a rozmixovat ji dohladka. To už záleží ale na vašich preferencích.

V mezičase vaření masa jsem si oloupala celer a brambory, nakrájela je na kostky a dala společně vařit do osolený vody na cca 15 minut doměkka. Můžete přidat i mletý kmín, pokud máte rádi. Vodu jsem po uvaření slila, přidala jsem máslo a ručním mixérem jsem směs rozmixovala. Postupně jsem přidávala podle potřeby i mléko nebo smetanu, dokud nevznikla pro mě ideální konzistence. Někdo má radši kaši řidší někdo zase hustou s kousky zeleniny. Na závěr podle potřeby případně ještě osolte.

Tak šup do kuchyně!

K.