Havířovský manažer Zdráhal: Trenér Režnar má mou plnou důvěru. A co výkony posil?

Foto: Vít Káňa, hc-havirov.cz

12. ledna 2021, 9:00

Pavel Mandát

Před sezonou byl AZet pasován na černého koně Chance ligy. Tým posílený o Martina Adamského nebo Romana Szturce měl prohánět špičku soutěže. Jenže tomu tak není. V Havířově přesto neztrácejí naději: stále ještě novopečený manažer Pavel Zdráhal věří, že se vše podaří otočit.

Průběžné třinácté místo asi není tím, co byste si v Havířově přáli.
Osobně se úplně neztotožňuju s tím, že bychom měli být černým koněm soutěže, jak se o nás psalo. Ono se to hezky poslouchá, ale náš cíl je projít do play off. Chceme být do osmého místa – což jsme momentálně samozřejmě za očekáváním. Poslední výsledky nás dostaly spíše níž než nahoru, ale sezona je ještě dlouhá. Snažíme se s tím něco udělat, byť zatím se nám to nepodařilo.

Jedním z důvodů výsledkových nezdarů je slabá produktivita. Jak jste v této souvislosti spokojený s výkony dvou velkých letních posil Martina Adamského a Romana Szturce?
Máte pravdu, že nás sráží slabší produktivita. Šance si vytváříme, ale efektivita vázne. S hráči se o tom bavíme, pracujeme na tom. S Martinem i Romanem jsme celkově spokojení. Neřekl bych, že nějakým způsobem zaostávají za očekáváními, která od nich máme. Samozřejmě, že když se týmu nedaří, všichni víme, že oči veřejnosti se upnou na ty největší opory. Konkrétně Roman měl v posledních zápasech spoustu šancí – on sám dobře ví, že gólů mohlo být víc, ale tak to je. Někdy zahrála roli smůla, jindy zase trošku nervozita. Důležité pro nás je i to, že Martin s Romanem mají příkladný přístup na trénincích a celkově k zápasům.

„ S Martinem Adamským i Romanem Szturcem jsme celkově spokojení. Neřekl bych, že nějakým způsobem zaostávají za očekáváními, která od nich máme."

Výborní učitelé pro vaše mladé, že?
Přesně tak, tohle splňují do puntíku. Doufám, že mladí si od nich berou maximum. Je vidět, že odehráli spoustu extraligových sezon. Je jasné, že oni dva by chtěli mít víc bodů, kdo by nechtěl… Ale když to tak řeknu, hokej je pořád kolektivní sport: pokud je v útlumu celý tým, tak i sebelepší jednotlivec to má těžké. Vždycky potřebujete podporu celého týmu.

Bavíte se s nimi o současné situaci?
Jojo, musím říct, že Martin i Roman jsou na sebe hodně přísní, někdy možné až moc, což sám dobře znám z doby, kdy jsem hrál. Taky jsem si na sebe nakládal občas až příliš velké balvany. Ale je jasně vidět, že jim na výkonech týmu záleží.

Útočníkům zcela jistě chybí sebevědomí, co s tím?
To se vždycky odvíjí od toho, jak se vám daří. Každý útočník chce být produktivní. Když máte výsledky a sbíráte body, tak to často jde samo. Když se nedaří, tak je přirozeně sebevědomí dole, situace neřešíte ideálně a nepadá vám to tam. Myslím, že potřebujeme sérii ubojovaných dvou až tří zápasů, kdy bychom se dostali na vítěznou vlnu. Pak by to podle mě ze všech určitým způsobem spadlo.

„Myslím, že potřebujeme sérii ubojovaných dvou až tří zápasů, kdy bychom se dostali na vítěznou vlnu."

Předpokládám, že i tohle je zkušenost z vaší hráčské kariéry.
Jasně. Vždycky, když klukům něco říkám, opírá se to o to, co jsem sám zažil jako hráč. Vždycky jsem tomu týmu pomohl víc, když se mi dařilo. A stejně tak to platilo i opačně – pokud se mi nedařilo, často se nedařilo ani celému týmu. Souvisí to s tím, že hokej je kolektivní sport, jak už jsem říkal. Samozřejmě, že se vyvíjí, je rychlejší, ale tohle zůstává. O psychiku jde hodně, někdy klukům s Jirkou něco řekneme a oni danou situaci na ledě vyřeší úplně jinak, není to o tom, že by to dělali schválně, ale prostě psychika… Zazmatkují a udělají zase třeba chybu. V takovém případě se je snažíme podpořit, protože kritika by nikomu moc nepomohla.

Foto: hc-havirov.cz

Před nedávnem jste sáhli k výměně kapitánů, během sezony netypický krok.
S Jirkou (Režnarem, pozn. red.) jsme samozřejmě řešili neuspokojivé výsledky. Chtěli jsme tomu dát nějaký impuls. Nakonec padlo rozhodnutí o tomhle kroku. S Honzou Marunou i Romanem Szturcem jsme se o tom bavili a oba na to přistoupili. Honza je výborný hráč, příklad v kabině, který by za Havířov dýchal, ale snahou bylo mu trochu ulevit. Myslím, že to přineslo kýžený efekt, hraje teď dobře, dal dvě branky… Někdy se zkrátka musíte pokusit něco změnit. Znovu se vrátím k době, kdy jsem sám hrál: taky se mi stalo, že když to týmu nešlo, odevzdal jsem kapitánskou pásku, abychom to tomu dali impuls.

„Honza je výborný hráč, příklad v kabině, který by za Havířov dýchal, ale snahou bylo mu trochu ulevit."

Proč padla volba právě na Romana Szturce?
Hráče jsme sledovali, všimli jsme si, že Roman tím žije. Nechci říct, že nikdo jiný ne, ale taky šlo o to, že jemu se v té době dařilo. Dával góly a sbíral body. No, a protože Martin Adamský v té době pendloval mezi námi a Budějovicemi, padla volba na Romana.

Zároveň jste uskutečnili výměnu Lukáše Bednáře za Jana Kloze. Probudí oba hráče?
Doufáme v to. Za mě měl Lukáš loni skvělou sezonu, letos mu to tam ale nepadalo. Byl chvíli v Budějovicích, pak se vrátil, ale pořád to nebylo ono, produktivitou ani herně. Bavili jsme se s ním o tom a on sám taky nebyl úplně spokojený. Honzu Kloze jsme sledovali už loni, nakonec ale skončil na Vsetíně. Každopádně ani oni letos nemají výsledky, které by je uspokojovaly, takže když jsme se Vsetínem komunikovali, vybrali jsme k výměně tyhle dva hráče. Věříme, že to oba nakopne.  Honza Kloz je výborný hráč do přesilovek, zkušený borec. Slibujeme si od něj, že nám zvedne produktivitu.

Plánujete další výměny?
Myslím si, že doba, která teď je, tak úplně nepřeje výměnám, protože kluby moc měnit nechtějí. Jsou tu nějaké možnosti, ale v tuto chvíli nemůžu říct ani ano, ani ne. Do konce přestupového období ještě nějaký čas zbývá. Uvidíme, co nám napoví další zápasy.

„Do konce přestupového období ještě nějaký čas zbývá. Vvidíme, co nám napoví další zápasy."

Trenér Jiří Režnar má stále vaši plnou důvěru?
To je věc, která by záležela zejména na majitelích klubu. Za mě je Jirka naprostý profík. Když sleduju jeho tréninky a přípravu na zápasy, dává tomu absolutně všechno. Ty výsledky mě mrzí taky kvůli němu, protože dělá maximum. Za mě absolutně není na pořadu dne, abychom se bavili o výměně trenéra. Jirka má moji plnou důvěru.

Jiří Režnar.

Jiří Režnar. | Foto: Martin Antalec, hc-havirov.cz

Zároveň vás trápí marodka, asi nejcitelnější je absence gólmanské jedničky Aleše Stezky. Jak to s ním vypadá?
Aleš už s námi trénuje. Už chodí na led a já věřím, že v nejbližších dnech bude připravený naskočit do hry.

„Za mě absolutně není na pořadu dne, abychom se bavili o výměně trenéra."

Pojďme teď k vám. Na pozici havířovského generálního manažera jste první sezonu a vzhledem k všem událostem jde o křest ohněm, co?
Je to tak, jak říkáte. Loňská sezona se mi povedla, proto jsem byl za šanci v Havířově rád. Myslím, že v létě se nám podařily všechny příchody, které jsme chtěli. Byly tu samozřejmě taky nějaké odchody talentovaných kluků do extraligy, ale tomu se nedalo zabránit. O tomhle bylo rozhodnuto ještě za Patrika (Rimmela pozn. red.), když se skládal tým pro tento ročník. Takže mě mrzí, že se nám nedaří. Pasovali jste nás na černého koně, ale hokej prostě někdy nemá logiku, některé věci nevysvětlíte. Je to nestandardní ročník, dlouho se nevědělo, jak na tom jsme, chvíli se trénovalo, pak zase ne…. Ve společnosti je těžká situace, opravdu jde o křest ohněm, jak říkáte vy.

Do budoucna vás to ale může jen posílit, co myslíte?
Pevně v to věřím. Je jasné, že nikdo není spokojený. Nejsme spokojeni my, nejsou spokojeni majitelé, o fanoušcích nemluvě. Ale věřím, že to zvládneme a do play off se probojujeme. Co se týče mě osobně, řekl bych, že mi to taky hodně pomůže. Člověk se po roce nemůže cítit jako hotový manažer. Takových věcí, které vás překvapí, ještě bude spousta. Je to něco úplně jiného, když to srovnám s kariérou hráče a trenéra.

V čem?
Když jsem byl hráč, vůbec jsem netušil, jak moc náročná je práce trenéra. Dopoledne jsem si odtrénoval, udělal maximum pro sebe, zajel si na oběd a odpoledne měl volno, tedy pokud nebyl zrovna zápas. Když jste trenér, máte pod sebou všechny hráče, musíte řešit sestavu, komu se daří, komu ne, jsou tam individuální pohovory, přípravy na zápasy... Těch věcí jsem ještě určitě plno zapomněl. Každopádně bych řekl, že pro začínajícího trenéra je těžké, když se do toho má dostat. Postupně se to pro vás stane rutinou, ale na začátku je toho opravdu hodně. No a funkce manažera je zase úplně jiná. Komunikujete s hráči, hledáte typologicky vhodné hráče, kteří by vám zapadli do týmu, u nás tohle řešíme s Jirkou Režnarem. Dále je tu aspekt sponzorů a partnerů klubu. Samozřejmě, že na tohle jsou u nás i další lidé, ale generální manažer to všechno musí zastřešovat a mít pod kontrolou. Můžu vám říct, že z pohledu manažera se na hokej dívám úplně jinak.

Foto: Sarah Ráblová, hc-havirov.cz

Jako manažer jste nejvyšší instancí zodpovědnou za sportovní výsledky. Kdy je podle vás vhodná trpělivost a kdy už je potřeba sáhnout k výměně trenérů, případně hráčským čistkám?
Myslím, že to záleží zejména na pocitu daného člověka, který je v té funkci. Já osobně volím v tuto chvíli spíše trpělivost, protože v Havířově jsem pořád krátce. Takže hráče poznávám, vidím je jinak, když jsem s nimi v šatně, na ledě a vidím je jinak z kanceláře. Pokud bych do toho měl nějak říznout, určitě bych se poradil s lidmi, kteří tu jsou delší dobu, to znamená hlavní trenér a majitelé.

Čili k zásadním změnám by mohlo dojít až po sezoně, v době, kdy už budete víc rozkoukaný?
Pokud by ke změnám mělo dojít, tak přesně tohle by byla nejideálnější varianta. Dohrát sezonu a na tu další tým v klidu připravit. Ale ještě máme před sezonou zbytek letošního ročníku, přičemž my rozhodně nechceme být za outsidery, proto nevylučuji, že nějaká změna přijde ještě letos.

„Já osobně volím v tuto chvíli spíše trpělivost, protože v Havířově jsem pořád krátce."

Pomáhá vám k práci manažera i to, že jste asistentem trenéra, a s hráči tak můžete být víc v kontaktu?
Jednoznačně. Z kraje sezony jsem do kabiny nechodil, protože jsem měl zdravotní problémy a byl na operaci. Když hráče vidíte jen z vrchu, je to jiná. Já mám radši osobní přístup: být s nimi na ledě, v šatně, mít tu možnost s nimi mluvit a podobně.

Jak odhadujete vývoj zbytku sezony?
Hlavně věřím, že se nám podaří dostat se do play off. Kdybych tomu nevěřil, tak už tady dávno nemůžu být.  Chtěli bychom se umístit v elitní šestce, ale jsme nohama na zemi, takže hlavní je play off a tam je náš cíl porvat se o co nejlepší výsledek.

Foto: hc-havirov.cz

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz