Jičín: Zpracovávání jičínské i popovické kroniky pokračuje

12.01.2021 9:15

Rada města schválila smlouvy s kronikářkami, paní Marii Faruzelovou a paní Romanou Vackovou Matušovicovou. V daném pořadí vypracují kroniky Jičína a Popovic a v obou případech jde o pokračování zavedené spolupráce. V roce 2021 se budou zpracovávat kroniky roku 2020.

Jičín: Zpracovávání jičínské i popovické kroniky pokračuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Originály kronik jsou přístupné ve Státním okresním archivu Jičín, elektronickou kopii jičínské kroniky si můžete přečíst na webových stránkách www.mujicin.cz. Co se týká jičínské kroniky, na webu je dostupná verze do roku 2018 včetně. Jičínská kronika 2019 je odevzdána a nyní prochází schvalovacím procesem. Čeká na schválení nejprve od Letopisecké komise a posléze od Rady města.

Anketa

Může Donald Trump za útok demonstrantů na Kongres USA?

25%
75%
hlasovalo: 12937 lidí

Kronika je zpracovávána od roku 1914, kdy byl kronikářem Václav Buchar. Tradici se podařilo udržet dokonce i v období protektorátu a psaní pokračovalo také v poválečných dekádách. Po sametové revoluci se psaní ujala Jana Hofmanová, po roce 2002 se kronikářem stal Radovan Sál a po roce 2008 Eva Bílková. Přibližně v roce 2015 došlo k určitým zdržením. Za rok 2016 kroniku sepsal Jan Simeon Kaiser, avšak kvůli pracovnímu vytížení autora byla odevzdána se zpožděním – dlužno ale dodat, že spis od pana Kaisera patří k těm nejobsáhlejším a nejdetailnějším. Posléze se kronikářkou města stala Marie Faruzelová, a to krátce po svém odchodu z pozice vedoucí Odboru kultury a cestovního ruchu MěÚ Jičín. Připadl na ni nelehký úkol, totiž dopsat s několikaletým odstupem kroniky z let 2017 a 2018. Díla byla odevzdána v dohodnutém termínu. 

Dlouhodobým popovickým kronikářem byl Miloslav Novotný, který ji psal do roku 2010. Dva ročníky poté vypracovala Aneta Honzáková. Počínaje ročníkem 2013 ji nepřetržitě vede Romana Vacková Matušovicová. Na rozdíl od kroniky jičínské, která je již psána v počítači, se popovická drží ručně psané formy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

10:23 Olomouc: Na festivalu se spotřebovalo šest a půl tuny tvarůžků

Olomouc provoněly tvarůžkové speciality. Festival byl rekordní co do počtu prodávajících i návštěvno…