Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Liberecká nemocnice přišla kvůli covidu asi o 40 procent výkonů

Krajská nemocnice Liberec přišla kvůli koronavirové pandemii od loňského podzimu zhruba o 40 procent výkonů. Jsou v tom odložené plánované operace i výpadek ambulantní péče, řekl mluvčí největšího zdravotnického zařízení v Libereckém kraji Václav Řičář. V jablonecké nemocnici mají dokonce padesátiprocentní pokles.

Ministerstvo zdravotnictví zakázalo kvůli sílící pandemii přijímat pacienty na plánované zákroky, podle Řičáře nelze paušálně říci, kterou z operací lze odložit. „Závisí to na posouzení konkrétní situace vedením kteréhokoliv oddělení s přihlédnutím k závažnosti zdravotního stavu pacienta a rizik vyplývajících z prodlení," uvedl Řičář.

Individuální přístup je nutný i podle ředitele městské nemocnice v Jilemnici Jiřího Kalenského. „Po někoho odložitelná operace může být kámen ve žlučníku. Když se ale kámen zasekne a hrozí, že nadělá paseku, pak záleží na každé hodině," uvedl Kalenský. Upozornil také, že některým pacientům museli od loňského jara třikrát odložit plánovanou operaci, a jejich stav se tak zhoršuje.

Velkokapacitní očkovací centrum bude v aréně. Zvládne naočkovat 1200 lidí denně

Liberecký kraj už určil místa všech velkokapacitních center pro očkování. Jasno je i v Liberci, kde vyroste v aréně. Jeho kapacita bude až 1200 očkování denně. Problém je ale v počtu vakcín, otevírat centra zatím nemá smysl, kraj totiž dostal...

„Třeba u ortopedických pacientů už bolest po odkladech může být taková, že je špatně ztišitelná, a navíc polykání prášků také není úplně dobré," uvedl. Podle něj se proto snaží takové pacienty dostat do programu operací. „Pokud někoho sužuje bolest už v řádu měsíců tak, že se nevyspí, tak to není pro člověka dobré. Protože stres, co bolest vyvolává, tak ho také nějakým způsobem likviduje," dodal. S proplácením operací podle něj i podle mluvčího liberecké nemocnice ze strany zdravotních pojišťoven problém není.

V městské nemocnici v Jablonci nyní operují onkologické pacienty, náhlé příhody břišní a úrazy. „Ostatní odložitelná operativa je zrušena. Například operace žlučníku, kýl, operace křečových žil, veškeré plastické operace, ortopedické operace vyjma akutních úrazů," uvedla mluvčí nemocnice v Jablonci Jana Válková. Operativa v nemocnici podle ní klesla zhruba o polovinu oproti běžnému stavu.

V nemocnicích v kraji aktuálně leží 310 nemocných s koronavirem, situace je zatím lepší než na počátku listopadu, kdy se počet pohyboval kolem 400. „Naše prognózy ale říkají, že během pěti až sedmi dnů dojde ještě ke zvýšení počtu pacientů v nemocnicích, musíme proto rychle přidávat další lůžka," řekl krajský radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS).

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KNL

Štítky koronavirus, nemocnice, Liberecký kraj, Krajská nemocnice Liberec, pacient, bolest, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Masarykova městská nemocnice v Jilemnici, Vladimír Richter, Jana Janěková, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká nemocnice přišla kvůli covidu asi o 40 procent výkonů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.