Hlavní obsah

Očkovat budou i zubaři

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do očkování proti covidu-19 se zapojí ambulantní specialisté, zubaři i někteří praktičtí lékaři. Zatím budou pomáhat v očkovacích centrech a čekat na vakcínu, kterou mohou použít ve svých ordinacích.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Předpokládám, že ambulantních specialistů se zapojí hodně, zájem by mohl být masivní,“ řekl Právu předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko.

„Hlásí se do očkovacích center, kam budou chodit ve svém volném čase na několik hodin. Ne pravidelně každý den, ambulance zavřít nemůžeme,“ dodal.

Praha volá po autonomii při očkování

Domácí

AstraZeneca v lednu

Jojko také řekl, že specialisté jsou připraveni očkovat i ve svých ordinacích, bude to ale možné teprve s dodávkou vakcíny od společnosti AstraZeneca. Tu je možné skladovat v obyčejné lednici, kdežto látka od firmy Pfizer vyžaduje speciální mrazák, jaký drtivá většina doktorů v ambulanci nemá.

Očekává se, že vakcína od AstraZeneky bude schválena pro EU ještě v lednu.

„Jsou odbornosti, které jsou zvyklé očkovat, například alergologie, imunologie, koneckonců i ORL. Nejdřív ale musí přijít ta správná vakcína,“ uvedl Jojko.

Podmínkou je, aby specialisté, kteří budou očkovat, vakcínu sami dostali.

„Nemůžeme to doporučovat lidem, kteří nemají proti covidu imunitu,“ řekl Jojko. „Je naprosto jisté, že přijdete do kontaktu s někým, kdo je infekční,“ dodal. Podle něj však už přibližně čtvrtina ambulantních specialistů nemoc covid-19 prodělala.

Podle premiéra Andreje Babiše by se podobně měli zapojit, ať už dříve v očkovacích centrech, nebo později v ordinacích, také praktičtí lékaři nebo zubaři se svými sestrami. Uvažuje se také o očkování v lékárnách, které by ale vyžadovalo změnu zákona. Praktických lékařů je zhruba 6800, ambulantních specialistů kolem 4500, stomatologů 7500 a lékáren asi 2800.

Naočkování milionu nejstarších sníží v Česku počet úmrtí na covid o 70 procent

Domácí

Zapojit by se měli i zubaři. „Sami jsme navrhli, že můžeme očkovat. Většina asi bude ve volném čase sloužit v očkovacích centrech už proto, že pacient se po naočkování musí půl hodiny hlídat, jestli se mu neudělá špatně. Ve většině ordinací na to není prostor,“ řekl Právu prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. Zároveň podle něj není možné zubařské ordinace kvůli očkování zavřít.

„Nedá se to postavit jen na prakticích”

Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka Právu řekl, že v očkovacích centrech pomohou i někteří praktičtí lékaři. „Iniciativu ambulantních specialistů vítáme, ale naše role je jiná. Praktičtí lékaři by měli naočkovat půlku nebo dvě třetiny klientů ve svých ordinacích, to je zásadní úkol,“ řekl Právu Šonka.

„Takže ti, kteří na to mají kapacitu, určitě do center půjdou, ale jen na prakticích se to nedá postavit,“ dodal.

Někteří praktici podle Šonky nečekají na vakcínu AstraZeneca. „Někteří z nás objednají vakcínu od Pfizeru, nechají si ji rozmrazit a rovnou s ní očkují seniory starší osmdesáti let,“ řekl. Tato vakcína se musí skladovat v minus 70 stupních, rozmrazená ale vydrží několik dní v obyčejné lednici.

Hamáček navrhuje k očkování využít volební místnosti. Nepravděpodobné, míní Blatný

Koronavirus

„Velmi úspěšně se to zkouší ve Zlínském kraji a v Brně. Apelujeme i na ostatní kraje, aby se touto cestou vydaly. Starší lidé jsou konzervativní a je pro ně důležité očkovat se tam, kde to znají,“ uvedl Šonka.

Proočkováno přes 40 tisíc lidí

V měsících, kdy bude vakcína použitelná i v ordinacích, se počítá s tím, že naočkují asi padesát tisíc lidí denně. Na jednu ordinaci praktického lékaře by připadalo asi deset očkovaných denně. Před zahájením očkování v ordinacích by měla být možnost nechat se naočkovat v očkovacích centrech nemocnic či krajů.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) v pondělí uvedl, že v ČR už je proočkováno přes 40 tisíc lidí. Zatím se očkují jen zdravotníci, pracovníci v sociálních službách a nemocní senioři. „Zrychlit bude určitě možné,“ řekl Blatný.

Metodický pokyn k očkování v pondělí posuzovali hejtmani. V Brně se například začne testovat velkokapacitní centrum, které může naočkovat až 3000 lidí denně.

Blatný nedávno řekl, že riziková část populace by mohla být proočkována do léta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám