Olympijský rok oštěpařky Nikoly Ogrodníkové

11. červenec 2021

Mistrovství světa v Dauhá Nikole Ogrodníkové nevyšlo a o to větší motivaci má teď česká oštěpařka pro olympiádu Tokiu. Na rozdíl od minulých sezón už jí nevedou Rudolf Černý s Vítězslavem Veselým, ale světový rekordman a uznávaný trenér Jan Železný. V rámci projektu Olympijský rok byl u jejích tréninků i reportér Jakub Marek.

Nikola Ogrodníková v rámci přípravy hraje třeba tenis. „Hrozně mě baví, ale vůbec mi nešel a nikdo se mnou nechtěl hrát. S panem trenérem Rudou jsem hrála často, třeba třikrát týdně. Dával mi klasickou hodinu tenisu, tenisovou přípravu.“

K čemu je taková příprava oštěpařce? „Asi k ničemu podstatnému v oštěpu, ale je to dobré na změnu aktivity, protože celý rok děláme totéž. U tenisu se také zpotíme, posilujeme lopatky, ramena, ale hlavně je to zábava,“ popisovala v lednu 2020.

„Pokrčila jsem rameny a brečela“

Atletka a oštěpařka Nikola Ogrodníková bude v Tokiu bojovat o svoji první olympijskou medaili. Kvůli pandemii koronaviru o rok odložené hry jí vehnaly slzy do očí a po hektickém návratu ze soustředění v Africe musela do karantény. I tak ale v roce 2020 patřila mezi nejlepší oštěpařky světa díky výkonu v závodě věnovaném zesnulé Daně Zátopkové. 

„Postavila jsem se tam, řekla jsem si, že hodím pro Danu a už jsem jen koukala na střechu. Byla to pro mě velká osobnost,“ popisovala na začátku června po vítězství na premiérovém Memoriálu Dany Zátopkové Nikola Ogrodníková. Na pražské Julisce hodila oštěp do vzdálenosti 64 metrů, což ji ve světových tabulkách řadilo na páté místo.

Pandemie koronaviru jí zcela narušil trénink, tak na začátku roku 2021 začala požívat trochu netypickou disciplínu – volné nebo nádechové potápění. „Pomáhá mi to pracovat s hlavou, pod vodou jasně cítím všechny svoje nejistoty a obavy.“

Olympijský rok je projekt Radiožurnálu, který sleduje přípravu českých reprezentantů rok před olympiádou. Jak se chystají? Těší se, nebo mají pochyby? Časosběrné dokumenty o 10 sportovcích vysíláme během roku a před olympijskými hrami.

autor: Jakub Marek
Spustit audio

Související