Stres a přepracovanost, ale také velká výzva a zkušenost. Jak vypadá práce na covidové jednotce?

12. leden 2021

Už sedm měsíců prakticky bez odpočinku fungují zdravotníci na covid jednotkách. Mnozí z nich už jsou unavení a od propuknutí pandemie si vybrali minimum dovolené. Máme příběh zdravotníka Lukáše Jaška ze Studénky, který pracuje v ostravské městské nemocnici. Na covidovou jednotku přestoupil z oddělení ARO. I když svou práci bere jako výzvu, cítí se vyčerpaný.

Čtěte také

„Člověk je přepracovaný, únava jde cítit, každý zvládá ten stres trochu jiným způsobem. Je to spíš psychická únava než přepracovanost,“ říká Lukáš Jašek, který se jen před pár hodinami vrátil z noční směny v Městské nemocnici Ostrava, kde pracuje na pozici všeobecná sestra.

Na covid jednotce funguje od začátku pandemie, od té doby moc prostoru pro odpočinek neměl. „Nemocnice nám nabízí 17,5 dne dovolené a já si přetahuji stále deset dní dovolené. Respektive jedinou dovolenou, kterou jsem pořádně měl, tak mi zrušil covid – přijeli jsme tam a po dvou dnech se vraceli zpátky. Takže loni dovolená vlastně neproběhla,“ vzpomíná zdravotník. Právě dva dny po příjezdu jeho rodiny do hotelu totiž vláda kvůli protiepidemickým zařízením tato zařízení uzavřela.

Čtěte také

Práce na covid jednotce je pro něj náročná. Část směny totiž musí trávit v ochranném overalu. „Jedna věc je, že je vám horko. Druhá věc je, že si nezajdete na záchod, nenajíte se. Člověk se musel naučit pracovat v tom množství oblečení. Na roušku a rukavice jsem byl zvyklý, ale najednou mám ty rukavice dvoje a cit už není takový,“ popisuje Jašek.

Navzdory náročnosti práce si ale zdravotník pochvaluje kolektiv, který se na jednotce sešel. „Sešla se geniální parta. Jsme multioboroví lidé, protože jsou tam kolegové z neurologie, z metabolických oborů, dokonce z chirurgie, což v této intenzivní péči není zrovna zvykem. Zároveň se při té spolupráci naučíme něco nového,“ hledá pozitiva.

Nemocnice (ilustrační foto)

Lukáš Jašek je i otcem tří dětí. „Mám dvě děti ve školce, jedno, které chodí do druhé třídy. A manželku, která se věnuje více dětem než já. Já jsem více pracovně vytížený. Nicméně i manželka pracuje v nemocnici, tak jsem rád, když se doma bez problémů vystřídáme,“ dodává zdravotník.

I když byly poslední měsíce pro něj náročné a cítí se často vyčerpaný, práci na covid jednotce vnímá Lukáš Jašek jako velkou výzvu a obrovskou životní zkušenost.

Spustit audio

Související