Na světě je vězněno téměř 400 novinářů. Počty ovlivnila i pandemie.

12. leden 2021

Zpráva o počtu perzekuovaných novinářů, kterou v závěru loňského roku zveřejnili Reportéři bez hranic, připomíná důležitost a také rizikovost uplatňování práva na informace.

Organizace Reportéři bez hranic, založená v roce 1985, v prosinci loňského roku uveřejnila další ze svých každoročních zpráv informujících o počtech novinářů, kteří byli v uplynulém roce zadrženi nebo zabiti v souvislosti s výkonem svého povolání. Podle zveřejněných údajů je v současné době ve vězení 387 novinářů. Tento počet je jen o 2 nižší než v loňském roce a drží se tak na vysokých hodnotách v porovnání s dobou před pěti lety (328 v roce 2015). Zaznamenáníhodný je nárůst podílu žen, které tvoří 11 % z celkového počtu (o rok dříve 8 %) Více než polovina (61 %) aktuálně vězněných novinářů je zadržována v pěti zemích – Číně, Egyptě, Saúdské Arábii, Vietnamu a Sýrii. Stejné státy zaujímaly prvních pět míst v žebříčku „věznitelů“ i v loňském roce. V čele stojící Čína v současnosti vězní 117 žurnalistů, následovaná je Saúdskou Arábií s 34 aktuálně zadrženými.

Z evropských zemí zaujímá první místo v nelichotivé statistice zadržených žurnalistů Bělorusko. Přestože režim prezidenta Lukašenka dlouhodobě neposkytoval příznivé podmínky pro fungování nezávislých médií, letošní míru perzekucí Reportéři bez hranic ve své zprávě označili jako bezprecedentní. Zadrženo bylo přinejmenším 370 novinářů, ve většině v souvislosti s pokrýváním letních demonstrací proti kontroverznímu průběhu prezidentských voleb.

Do počtu uvězněných novinářů nemalou měrou promluvila i probíhající celosvětová pandemie nemoci covid-19. Ke stávajícím důvodům pro zatýkání žurnalistů přibyla snaha vlád zabránit informování o negativních dopadech pandemie a spekulace o oprávněnosti přijímaných opatření. Z více než 450 novinářů zadržených po světě v souvislosti s pandemií covidu-19 jich 14 stále pobývá za mřížemi, většina z nich v Asii.

V souvislosti s výkonem profese bylo v uplynulém roce zabito 50 novinářů, což je o tři méně než o rok dříve. Za nejnebezpečnější zemi pro výkon novinářského povolání bylo Reportéry bez hranic označeno Mexiko, kde bylo loni zaznamenáno 8 vražd.
Generální ředitel organizace Reportéři bez hranic doplnil zveřejněná data komentářem: „Někteří si mohou myslet, že novináři jsou jen oběťmi rizik své profese, ale novináři se stále častěji stávají terčem proto, že se věnují citlivým tématům. To, co je ve skutečnosti napadáno, je právo na informace, což je právo každého z nás.“

Celou zprávu si můžete přečíst zde.

Milan Pokorný

Spustit audio