Hlavní obsah

Jméno nejmladšího Brita odsouzeného za terorismus odtajněno. V kapse měl děsivý vzkaz

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předloni v listopadu byl za přípravu teroristického útoku na šest let odsouzen 16letý mladík z britského Durhamu. Stal se tak nejmladším Britem odsouzeným za terorismus. Loni v prosinci mladík dovršil věk 18 let a podle britských zákonů tak mohlo být zveřejněné jeho jméno. Jack Reed byl fascinován nacistickou ideologií a plánoval útoky na synagogy ve svém městě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Reed před dvěma měsíci požádal soudce, aby i po dovršení jeho osmnácti let dál zůstal rozsudek anonymní. Soud ovšem jeho žádost zamítl s tím, že podobnou žádost může schválit jenom britský nejvyšší soud. Tam Reed žádost nepodal, a tak bylo dovršením jeho osmnácti let v prosinci loňského roku jeho jméno zveřejněno. O případu informovala BBC a ostatní britská média.

Jack Reed se narodil do bohaté rodiny, navštěvoval prestižní školu Johnston Comprehensive v Durhamu a byl považován už v dětství za mimořádně inteligentního. Na škole byl ale terčem posměchu, jelikož dle slov svých rodičů vykazoval autistické tendence.

Ve 12 letech poprvé začal aktivně vyhledávat na internetu extremistické materiály, kvůli čemuž byl o dva roky později zařazen do deradikalizačního programu pro mladistvé. Někdy v té době začal na svém profilu na sociálních sítích používat portrét rasistického rhodéského vůdce Iana Smithe a na Twitteru si založil účet pojmenovaný „Mosley měl pravdu“. Oswald Mosley byl ve třicátých letech vůdcem britských fašistů.

Foto: Counter Terrorism Police North East

Mezi vytipované Reedovy cíle patřily pošty, telekomunikace, autobusové zastávky, školy, budovy úřadů a banky. Výběr tím moc nezúžil.

V jednom ze svých příspěvků prohlašoval, že Hitler začal válku, aby ochránil německé životy, a označil Churchilla za válečného „štváče“. V dalším pak prohlašoval že národní socialismus „představuje řád a křesťanské hodnoty“.

U soudu zaznělo, že mladík většinu svého volného času strávil zavřený ve svém tmavém dětském pokoji a věnoval se psaní nenávistných příspěvků.

Neúspěšný atentátník z francouzského rychlovlaku Thalys dostal doživotí

Evropa

Policie jeho příspěvky monitorovala, zakročit se pak rozhodla v roce 2019. Tehdy totiž mladík začal vykazovat chování, které hrozilo vyústit v tragédii. Policisté Reeda zatkli na cestě do školy a v jeho kapse nalezli děsivý vzkaz.

„Zabíjení je pravděpodobně lehčí, než tvoje paranoidní mysl tuší. Jenom na to nejsi zvyklý. Většina byla chycena, protože byla nedbalá,“ napsal si Reed.

Napsal vlastní manifest a chtěl vyrobit bombu

Prohlídka odhalila další znepokojivé věci. Reed zvládl napsat vlastní manifest. Jmenoval se „Manuál pro praktickou a rozumnou guerillovou válku proti žiďáckému systému v oblasti města Durham, Sieg Heil“. V něm psal o „nevyhnutelnosti rasové války“ a „nutnosti zničit místní synagogy“.

Foto: Counter Terrorism Police North East

Reed si napsal rovněž seznam zbraní, které by si chtěl zakoupit.

Reed se stal posedlý masovými vrahy a teroristickými útoky. Studoval střelbu na střední škole v Columbine, Breivikovo řádění v Norsku nebo bombové útoky v Oklahomě. Historie prohlížeče v jeho laptopu a mobilním telefonu obsahovala vyhledávání návodů, jak vyrobit výbušniny a ricin. Jeho knihovna sestávala téměř výhradně z extrémně pravicové literatury, kterou soudní expert označil za „extrémnější než cokoliv, co zatím viděl“.

Násilník ve Francii zastřelil tři četníky, zapálil svůj dům a dal se na útěk. Nalezli ho mrtvého

Evropa

Další indicie naznačují, že se Reed ještě s několika dalšími teenagery opravdu chystal k útoku. Vytipoval si místa, kde by ho mohl uskutečnit a domlouval si zajištění dusičnanu amonného na výrobu výbušniny.

K dalšímu už nedošlo, protože byl zatčen. V procesu bylo odsouzeno celkem šest mladistvých za přípravu teroristického útoku a šíření teroristické literatury. V listopadu 2019 byl Reed odsouzen na šest let a osm měsíců.

Nežil však jenom nacismem. Na internetu vyhledával pornografii s tématikou pedofilie a znásilnění. Sexuálně pak obtěžoval jednu ze svých spolužaček, za což mu byl v loňském roce udělen další trest v délce 15 měsíců.

Reklama

Výběr článků

Načítám