Hlavní obsah

Trump vyhlásil ve Washingtonu kvůli Bidenově inauguraci nouzový stav, panují obavy z násilí

Novinky, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Končící americký prezident Donald Trump vyhlásil na území hlavního města Washingtonu D.C. nouzový stav. Důvodem je blížící se inaugurace nastupujícího šéfa Bílého domu Joea Bidena a s ní spojené riziko násilných protestů. Trumpovi fanoušci ve středu zaútočili na budovu Kapitolu a podle informací tajných služeb hodlají svůj čin zopakovat i při uvedení nového prezidenta do úřadu. Biden uvedl, že se nebojí přísahu složit venku, jak je zvykem.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Zvolený americký prezident Joe Biden

Článek

O vyhlášení výjimečného stavu (angl. state of emergency) informoval na svých webových stránkách Bílý dům. Nařízení platí od 11. ledna do 24. ledna.

Prezident tímto krokem reaguje na násilné vniknutí svých příznivců do Kapitolu, ke kterému došlo minulou středu. Podle informací tajných služeb plánují někteří radikální Trumpovi stoupenci další akci právě v den inaugurace nového prezidenta – tedy 20. ledna.

Jakýkoli náznak podněcování k násilí ze strany zvoleného představitele jde proti všemu, co jako Američané zastáváme.
Chad Wolf, končící ministr vnitřní bezpečnosti

Výjimečný stav umožní pořádkovým silám hlavního města využít pomoci ze strany ministerstva vnitřní bezpečnosti a federální agentury pro zvládání krizových situací (FEMA).

Ještě není konec: Trumpovi radikální příznivci chystají nepokoje při inauguraci

Volby USA

Novináři se v pondělí Bidena zeptali, zda se kvůli možnému nebezpečí nebojí složit přísahu před Kapitolem, jak je zvykem. „Nebojím se složit přísahu venku,” odpověděl Biden.

Ministři kvůli Trumpovu chování rezignují

Podle serveru Politico není vyhlášení nouzového stavu Trumpovou dobrou vůlí. Starostka Washingtonu D.C. Muriel Bowserová o tento krok v neděli žádala ministra pro vnitřní bezpečnost Chada Wolfa. Podle ní je potřeba předejít katastrofě.

Trump zuří. Ivanka má navštívit Bidenovu inauguraci

Amerika

Wolf, který měl s Trumpem dlouhodobě napjaté vztahy, se už rozhodl předčasně skončit ve funkci. Poslední kapkou pro něj bylo podle Politica prezidentovo chování na demonstraci, která předcházela vniknutí do Kapitolu. V pondělí proto na svůj post rezignoval, čímž se připojil k dalším členům administrativy, kteří kvůli dění na Kapitolu odstoupili.

„Jakýkoli náznak podněcování k násilí ze strany zvoleného představitele jde proti všemu, co jako Američané zastáváme,” uvedl Wolf.

Biden volá po spravedlnosti

Ke vniknutí do budovy Kongresu, které šokovalo celý svět, se v pondělí krátce vrátil i nastupující prezident Biden. „Je naprosto klíčové, aby tito lidé, kteří se dopustili vzpoury, výhrůžek smrtí, ničení veřejného majetku a způsobili obrovské škody, nesli odpovědnost,” apeloval.

Ohrozil bezpečnost USA. Demokraté Trumpa v ústavní žalobě viní z podněcování k násilnému povstání

Amerika

Podle poslanců Demokratické strany a části republikánů nese zodpovědnost za chování svých příznivců i sám prezident Trump. Ve středu budou na plénu sněmovny hlasovat o spuštění ústavní žaloby.

Středeční akce si vyžádala pět životů, je mezi nimi i jeden policista. Zároveň vnesla pochybnosti ohledně schopnosti bezpečnostních složek reagovat na riziko domácího terorismu (angl. domestic terrorism).

Americké ministerstvo obrany uvolnilo pro blížící se inauguraci až 15 tisíc členů národní gardy.

Reklama

Výběr článků

Načítám