Jan Jůn: Dokáží Britové očkovat dva miliony osob týdně?

12. leden 2021

Vzhledem k dosavadnímu průběhu boje s koronavirem by se dalo pochybovat o tom, že Britové budou nyní schopni průběžně očkovat dva miliony osob týdně, jak plánují.

Vždyť britská vláda dosud reagovala na vývoj pozdě, měnila názory a byla pak během první vlny pandemie koronaviru loni na jaře nejhůře postiženou zemí Evropy. Nyní opět narůstá počet nakažených, zhruba o více než 50 tisíc každých 24 hodin a nemocnice jsou přeplněny.

Čtěte také

Když se ovšem objevily dotazy, proč neumísťovat nově nakažené v supernemocnicích postavených na jaře armádou například v londýnském výstavišti Excel Centre, přišlo se na opomenutí. Nemocnice jsou skvělé, ale neexistuje personál. Musel by být přesunut z jiných nemocnic.

S výskytem nakažlivější mutace viru však šéf britských zdravotníků profesor Chris Whitty varuje, že než začne být lépe, bude hůř. Navíc, nynější „lockdown“ čili stav nouze prý potřebuje utužit, neboť někteří občané opatření nedodržují.

Britové však mají k dispozici už dvě vakcíny, od prosince Pfizer/BioNtech a od začátku roku také oxfordskou AstraZeneca. V dubnu pak nastoupí americká Moderna. Ministr zdravotnictví Matt Hancock na pondělním mimořádném brífinku potvrdil, že je nejvyšší čas, a oznámil začátek náročného programu očkování.

Maximální koordinace všech stupňů zdravotnictví

Obyvatelstvo je rozděleno do devíti skupin podle věku a ohrožení a zdravotníci mají imunizovat až 250 tisíc osob denně a do poloviny února naočkovat 15 milionů nejohroženějších občanů. Půjde o osoby ve věku nad 70 let či nemocniční zdravotníky a pochopitelně obyvatele domovů důchodců i ošetřovatele. Tyto čtyři skupiny prý tvoří 88 procent všech covidových úmrtí.

Čtěte také

V pondělí tak byl zahájen provoz sedmi velkých očkovacích středisek ve výstavních halách či krytých stadionech a bude zapojeno i 233 menších center a tisícovka lékařů zdravotních středisek.

Podle ministra Hancocka je zmobilizováno 80 tisíc dobrovolníků včetně lékařů a sester v důchodu, záchranářů, lékárníků, pilotů aerolinií a vojenských zdravotníků. Zároveň oznámil, že už byly očkovány 2,3 miliony osob a druhou dávku vakcíny dostalo dalších 375 tisíc osob, tedy za poslední čtyři dny až 210 tisíc denně.

Britům možná trochu trvá, než se rozhýbají, jako za druhé světové války, ale pak do toho jdou s vervou. Pokud ovšem hodlají uspět, je nutná maximální koordinace všech stupňů zdravotnictví a omezení projevů byrokracie.

Jan Jůn

Zdůraznil to ve sněmovně bývalý ministr Liam Fox, když prohlásil: „Jako kvalifikovaný nepraktikující lékař jsem se přihlásil jako dobrovolník a vyzývám k tomu i ostatní. Rád bych se ale zeptal premiéra, proč mi dotazník nařizuje, abych nejdříve absolvoval kurzy o řešení pracovních konfliktů, o otázkách rovnoprávnosti, dodržování rasové diverzifikace a lidských práv a o zacházení s těžkými náklady a prevenci radikalizace. To vše abych mohl nemocným píchat injekci.“ Tolik doktor Fox.  

Premiér Boris Johnson slíbil zasáhnout. A tak doufejme, že Britové dokážou imunizovat dvanáct a půl milionu obyvatel během pěti příštích týdnů. Držme jim palce!

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio