Mantra Óm a její význam

Máme za sebou lekci jógy. Poklidně sedíme na podložce a necháváme na své tělo působit účinky ásan, které jsme praktikovali. V tom nás učitel vyzve, abychom se společně rozloučili mantrou Óm. Hluboký nádech. S výdechem rozezníme mantru. Cítíme její vibraci v celém svém těle. Co, ale ve skutečnosti tato posvátná slabika znamená? A jaký je její původ? To se dozvíte v následujícím článku. Řekneme si také, jak správně zpívat mantru Óm.

Matka všech manter

Tradice říká, že rozezvučením mantry Óm začal vznikat Vesmír. Óm je údajně prapůvodem všeho, naším počátkem. Slovo pochází ze sanskrtu a je překládáno různě. Nejčastěji však jako zdroj, jsoucno či nejvyšší.

mantra óm

Jaký má účinek mantra Óm?

Zpívání, recitování či pouhý poslech mantry má na nás velmi blahodárný vliv. Má vysokou frekvenční vibraci a díky tomu se snáze náš mozek dostává do harmonického stavu. Přirozeněji dosahujeme uvolnění, meditačního stavu a relaxace.

Původ mantry

Óm je vyobrazováno znakem.  V latině je tato mantra zastoupena písmeny AUM.  Používání mantry Óm se uvádí již ve starých védských textech. O mantrách se dozvídáme nejen z Indie, ale s mantrami pracovali již lidé ve Starém Egyptě, Tibetu. Mantry můžeme nalézt v kořenech mnoha náboženství, jako je křesťanství, islám, hinduismus a buddhismus.

Moc mantry Óm

Tato mantra je nejsilnější ze všech manter. Je používaná samostatně nebo v kombinaci s ostatními mantrami. Touto mantrou si můžeme snáze uvědomit, náš střed, naše samotné já. Zároveň nás propojuje ostatními a  s Vesmírem samotným. Mantra Óm harmonizuje a zklidňuje naše tělo.

óm mantra

Jak na zpívání mantry Óm?

Nyní víme, co tato mantra znamená, a můžeme jít na praktickou část – pojďme si zazpívat mantru Óm. Nevím, k jaké skupině se řadíte vy, ale každý zpívá mantru Óm jiným způsobem. Někdo z plna hrdla rozezvučí mantru a naplno si užije účinky této blahodárné mantry. Někdo, jako jsem byla dříve já, je poměrně paralyzovaný zpívat na veřejnosti a spíše potichu odříkává mantru.

Je úplně v pořádku zpívat mantru nahlas, potichu, odříkávat ji v duchu anebo ji pouze poslouchat. Každý jsme jiný a každému vyhovuje něco jiného. Způsob zpívání mantry se v průběhu života může měnit.  Zkuste si někdy zazpívat mantru Óm, když jste sami doma. Budete z ní mít úplně jiný pocit než na lekci. To je na této mantře skvělé, přináší nám intenzivní prožitek. Prožitek, který je pokaždé jiný. Liší se podle toho, jestli Óm zpíváme ve skupině, sami, v jaké situaci se zrovna nacházíme. Mantru můžeme zpívat kdykoliv a tak dlouho, jak je nám to příjemné.

mantra óm

Tři slabiky, tři etapy

Mantra sestává ze tří písmen AUM. Jednotlivé slabiky jsou někde označovány jako zrození, samotné bytí a zánik. Minulost, přítomnost, budoucnost. Fyzické tělo, mysl a vědomí. To vše se spojuje v jedno, v konečnou jednotu mantry Óm.

Zpívání mantry propojujeme s plným jógovým dechem. Začínáme písmenem A – to vychází ze spodu naší páteře a rozezníme ho až z oblasti břicha. Následuje slabika U – stoupáme po páteři vzhůru a tón vychází z oblasti hrudníku. Nakonec se náš dech dostává po páteři do podklíčních kostí. Odtamtud vychází vibrace M.

Mantry obecně

Mantry nám pomáhají při naší duchovní praxi. Zpěv či poslech manter má na naše tělo řadu účinků:

  • vybízí nás k fyzické aktivitě
  • povznáší naši mysl
  • mantry můžeme používat při meditaci

mantry

Jednotlivé mantry na naše tělo působí různě. Moc jednotlivých manter:

  • mají moc nás uklidňovat
  • probouzet naši energii
  • omlazovat nás
  • probouzet v nás soucit a pocit pokory
  • probouzí v nás pocit lásky
  • pomáhají nám nesobecky dosáhnout našich cílů
  • napomáhají nám koncentrovat se

Zajímá vás filozofie jógy? Přečtěte si také něco o jóga jámách. Najdete je zde:

Máte nějaké zážitky s mantrou Óm? Podělte se s ostatními o své prožitky. A pokud byste chtěli zkusit i jinou mantru, vyzkoušejte Ra Ma Da Sa.

Namasté
Dominika

27 Shares
>
27 Shares
Share27