12. 1. 2021 Daniel Ryl, Marek Táborský

Ton: Sázíme na mladé, je třeba zúžit soutěže

Nastupující generace mladíků je aktuálním tématem napříč všemi sporty. V posledních letech se často diskutovanou metou stal rok 2000, což platí také pro hokejová hřiště. Sparta není výjimkou, protože i za náš klub nastupují hráči, kteří se narodili v novém tisíciletí a kteří debutovali před dovršením dvaceti let.

Ve sparťanském týmu najdete řadu zkušených lídrů, kteří vládnou bodování a táhnou tým, ale i tak trenéři Miloslav Hořava a Josef Jandač dávají dostatek prostoru mladíkům. Do ledna letošního roku naskočilo v dresu s velkým „S“ na hrudi celkem sedm hráčů ročníků 2000 a mladších.

Vychovávat si hráče je jednou z priorit

Vytváření nastupující generace sparťanů je pro vedení klubu jednou z priorit, což potvrzují také čísla. Od roku 2015 ve sparťanském dresu debutovalo celkem dvaadvacet hráčů před dovršením dvaceti let. "Ve sportovním vedení jsme s Jardou Hlinkou teprve druhou sezonu. Máme ale společnou vizi - co nejvíce umisťovat naše talentované kluky minimálně v první lize. Ti úplně nejlepší pak zvládnou naskočit rovnou do A-týmu," má jasno sportovní ředitel Petr Ton, který z poslední doby vyzdvihuje zejména Davida Vitoucha, který se začíná napevno zabydlovat v sestavě A-týmu.

7
Ve sparťanském dresu nastoupilo už sedm hráčů ročníků 2000 a mladších. Nejvýraznější stopu zanechal David Vitouch.

Pro někdejšího sparťanského kanonýra je výchova mládeže jednou z hlavních sportovních priorit. "Každý manažer by si přál hrát hlavně s mladými kluky, které si v klubu vychovali, a nemuseli si kupovat hráče z jiných týmu. Aby se ale do A-týmu probojovali, musí mít dostatečnou kvalitu. Není možné, aby hráli, pokud si to za své výkony nezaslouží," říká Petr Ton, který je s výchovou sparťanské mládeže spokojený. V posledních dvou letech si hned tři sparťany vybraly týmy z NHL - v roce 2019 sáhlo Buffalo po Lukášovi Rouskovi, o rok později pak Chicago ukázalo na Michaela Krutila a Jakuba Konečného si vybrali rovněž Sabres.

"Dokud to opatření dovolovala, patřila naše juniorka ke špičce soutěže. V naší akademii máme kvalitní trenéry s obrovskými zkušenostmi, kteří jsou pro mladé hráče vzory a autoritami," je přesvědčený sportovní ředitel.

Sparťanští mládežníci od příchodu Petra Tona a Jaroslava Hlinky do sportovního vedení mohou trénovat s dovednostním trenérem Davidem Kalivodou, v nové posilovně se jim věnuje také kondiční trenér A-týmu Martin Šetelík. Klub pořádá pravidelně vlastní Letní hokejovou školu.

Zúžení soutěží by prospělo

Pokud by na výchově mládeže něco měnil, bylo by to hlavně na organizační struktuře. "Jsme dlouhodobými zastánci zúžení extraligy i mládežnických kategorií," připomíná dlouhodobé stanovisko Petr Ton, který zároveň nechápe takřka každoroční systémové změny modelů soutěže.

"V předchozích pěti letech se model juniorské soutěže pokaždé měnil. Do extrému se celá situace dostala minulý rok, kdy se málem vůbec nehrála juniorská liga a hrozily hromadné žaloby. Moc nerozumím tomu, že svaz svalí vinu zcela zbytečně na kluby. Nedivím se pak, že rodiče hokejistů raději nechají hráče odejít do jiných evropských zemí," kroutí hlavou Petr Ton.

"V naší akademii máme kvalitní trenéry s obrovskými zkušenostmi, kteří jsou pro mladé hráče vzory a autoritami."
PETR TON, sportovní ředitel HC Sparta Praha

Nejlepší střelec v historii Sparty, který zároveň upozorňuje na další problém: "Chceme co nejlépe vychovávat hráče, ale jsme snad jediný stát, který postrádá kategorii U18. Vnímáme to jako chybějící důležitý mezičlánek, kvůli kterému mají dorostenci horší přechod do juniorských kategorií. Můj subjektivní názor je, že čeští hráči oproti severským či zámořským vrstevníkům dospívají později. Poslední mladíci, kteří prorazili v NHL, jsou toho důkazem," uzavírá.

Před dvacítkou si od roku 2015 připsali extraligový debut dva brankáři, osm obránců a celkem dvanáct útočníků. Mezi tyto jména patří třeba Petr Kalina, Martin Jandus, Lukáš Rousek nebo David Vitouch.

Debut sparťanů pod 20 let od roku 2015:

Brankáři: Jakub Škarek, Oldřich Cichoň. Obránci: Petr Kalina, Martin Jandus, Ondřej Havlín, Daniel Poizl, Michael Krutil, Filip Eliáš, Radek Jeřábek, Tomáš Kulhánek. Útočníci: Jiří Černoch, Jan Havel, Jiří Hozák, Ondřej Procházka, Ostap Safin, Jan Kern, Vojtěch Komárek, Vojtěch Kropáček, Jakub Wojnar, David Vitouch, Tomáš Pšenička, Lukáš Rousek.

Z mladíků narozených v roce 2000 a později zanechal nejvýraznější stopu útočník David Vitouch, jenž je stabilním členem sestavy a na přelomu roku reprezentoval na světovém šampionátu do dvaceti let. V aktuálním ročníku se dočkali debutu také brankář Oldřich Cichoň a obránce Tomáš Kulhánek.

MLADÍCI VE SPARTĚ (ROČNÍK 2000 A MLADŠÍ):

Oldřich Cichoň patří mezi nejnadanější brankáře ročníku 2002. Bývalý hráč Kobry a Letňan se do Holešovic přesunul v průběhu sezony 2017/2018, načež se stal oporou naší juniorky. Cichoňovy skvělé výkony ocenili také trenéři prvního mužstva, s nímž mládežnický reprezentant pravidelně trénuje a sbírá tak cenné zkušenosti. V prosincovém utkání se Zlínem byl Oldřich Cichoň za svou práci odměněn, když naskočil do třetí třetiny, ve které ze sedmi střeleckých pokusů neinkasoval.


Zmíněný brankář nebyl jediným, kdo ve zmíněném utkání proti Zlínu debutoval. Obránce Tomáš Kulhánek odehrál téměř deset minut, během kterých byl u jednoho vstřeleného gólu. Odchovanec Havlíčkova Brodu nadále trénuje s prvním mužstvem, ve kterém by měl nastupovat zejména v následujících letech.


Dvacetiletý zadák Ondřej Havlín byl v předešlých sezonách oporou juniorské defenzivy, ze které v únoru minulého roku nakoukl také do extraligového utkání proti Hradci Králové. Talentovaný a produktivní obránce patří mezi velké sparťanské naděje, což potvrzuje také v první lize, kde patří k nejvytěžovanějším zadákům Kadaně a sbírá cenné zkušenosti s dospělým hokejem.


Pevné místo si stihl vybojovat útočník David Vitouch. Devatenáctiletý reprezentant debutoval ve sparťanském áčku v listopadu 2019 na ledě Vítkovic. Mladý šikula od té doby sbírá první extraligové zkušenosti a zahrál si také Open Air v Drážďanech. I díky výkonům ve Spartě si na konci minulého roku vybojoval pozvánku na juniorský světový šampionát v Kanadě, kde nasbíral dvě asistence a další cenné zkušenosti. David Vitouch, jehož si vzal pod křídla zkušený zadák Milan Jurčina, má aktuálně bilanci 38 zápasů a sedmi kanadských bodů.

Nebýt zdravotních lapálií, o Michaelu Krutilovi mohlo být slyšet mnohem více. Dvacetiletý obránce si připsal extraligový debut v uplynulé sezoně, kdy naskočil do jednoho utkání, načež střídavě nastupoval také za juniorku a prvoligové Litoměřice. Talentovaný zadák se i přes malé herní vytížení dokázal prosadit na draftu NHL, kde po něm sáhlo Chicago. I proto účastník posledního světového šampionátu do 20 let zůstal v zámoří, kde se pokusí zabojovat o místo v nejlepší soutěži světa. A pokud se vrátí zpět do Evropy, sparťanští trenéři s ním určitě počítají!


Karlovarský rodák Daniel Poizl patří mezi nejvytěžovanější mladíky, jelikož v našem dresu odehrál celkem 17 extraligových zápasů. Do tří z nich naskočil i v aktuálním ročníku, během kterého sbíral herní praxi také v prvoligových Litoměřicích a Sokolově.

Útočník Vojtěch Kropáček na svůj extraligový debut rozhodně nezapomene. V posledním utkání základní části ročníku 2017/2018 naskočil na ledě Chomutova, kde sice sparťané prohráli 2:4, ale právě mládežnický útočník vstřelil jeden ze dvou gólů našeho týmu. V dalších sezonách pak nastupoval převážně za juniorský tým a v první lize, kde se v aktuálním ročníku stává tahounem Sokolova.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Vydražte si hrané dresy ze sezony 2023/2024

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek