Jonah Hex - hvězdně obsazený propadák, který nenávidí i hlavní herec

Jonah Hex - hvězdně obsazený propadák, který nenávidí i hlavní herec
Jonah Hex | The Agony Booth
Jonah Hex jistě nepatří mezi ty nejznámější komiksové hrdiny, ale nezpochybnitelnou reputaci tenhle zjizvený lovec odměn přesto má. V kreslených sešitech se objevuje od roku 1972 a jeho první celovečerní film se začal formovat roku 2007, kdy práva koupila společnost Warner Bros. Scénář dostala na starost dvojice ve složení Mark Neveldine a Brian Taylor (šílené Zastav a nepřežiješ), která měla nakonec zajistit také režii. Na palubu poté vstoupil hvězdný Josh Brolin, jenž se velmi zviditelnil hlavní rolí v oscarové hitovce Tahle země není pro starý, a Neveldine s Taylorem krátce poté odstoupili pro kreativní neshody. Místo nich byl na režisérskou židli najat Jimmy Hayward, jenž ten samý rok dokončil svůj animovaný debut Horton.
Jonah Hex
Jonah Hex | Warner Bros.
Těžko říci, jestli právě nepříliš zkušený filmař natáčení nezvládl - faktem ale zůstává, že po zkompletování jeho vize následovaly dvanáctidenní intenzivní přetáčky, během nichž se měnilo na sedmdesát stran scénáře a na které jako konzultant dohlížel režisér Francis Lawrence (Constantine, Já, legenda). A jak to v takových případech většinou bývá, do kin zamířila hotová pohroma - při oficiálním rozpočtu v hodnotě 47 milionů dolarů (který byl ale stoprocentně o dost vyšší) a při širokém uvedení v zámořských kinech vydělal snímek pouhopouhých 11 milionů, což ho řadí mezi největší komiksové propadáky v dějinách.
A vzhledem ke kvalitám se vlastně není nad čím podivovat. Komiksový Jonah
Tulák z širých plání
Tulák z širých plání | Universal Pictures
Hex je prototypem drsného dobrodružství v zaprášených westernových kulisách, kde hraje nadpřirozeno spíše okrajovou roli. Drahý snímek ale servíruje třeskutou a bezcharakterní podívanou plnou nebetyčně protahovaných scén, které hrají pouze na efekt. Příběh zabere pouhých 73 minut projekce a nudit se u něj nebudete, ale na kreativní blockbusterovou zábavu rovnou zapomeňte - neosobní a motivačně slabé uchopení spíše vyvolává otázky, jak by mohl daný materiál vypadat, kdyby se k němu přistoupilo temněji, nepřístupněji a s větším důrazem na vykreslení postav.
Přesně tak alespoň o filmu přemýšlí sám Josh Brolin, který je coby drsný Hex jistě tím nejlepším na celé nesoudržné show (záporák John Malkovich je přeci jen dost karikaturní, Michael Fassbender jakbysmet a Megan Fox má málo prostoru a charisma od ní nelze očekávat). "Oh, Jonah Hex, nenáviděl jsem to, nenáviděl. Zkušenost z natáčení - mohl to být mnohem lepší film v závislosti na tom, co jsme nejprve udělali. Obzvlášť v porovnání s tím, jak to skončilo, čímž myslím jít zpátky a přetáčet 66 stran za 12 dní", nechal se herec později slyšet. "Poslyšte, já rozumím investorům, snaží se ušetřit jejich peníze a stává se z toho finanční záležitost, ale kdyby - existuje taková věc zvaná odvetný obchod a já jsem dost uvědomělý, abych věděl, že se to nikdy nemá dělat. Ale v tomto případě, kdybych měl 5 milionů...což je přesně to, jak jsem ten film vždy viděl. Když jsem o něm mluvil s Warner Bros., zapnul jsem v televizi Tuláka z širých plání a řekl jsem 'Tohle chci udělat!'. A pořád bych takový film natočil. Kdybych měl koule na to, utratit 5 milionů, což nemám, udělal bych ten film, protože to je ta verze, která by byla úspěšná, tím jsem si jistý. A nemuselo by to stát o nic více než 8 až 10 milionů."
Jonah Hex
Jonah Hex | Warner Bros.
Vzhledem k tomu, jak film po přetáčkách dopadl (během nich se prý přidala výbušná zlatá hmota i schopnost přímo mluvit s mrtvými), musím s Brolinem souhlasit. A pokud patříte k těm, kdo mají Jonaha Hexe rádi alespoň jako oddechovou nenáročnou střílečku, zkuste si hlavního hrdinu příště představit v potemnělém a lehce mysteriózním módu Clinta Eastwooda - za pokus by to rozhodně stálo, a klidně i za více než 5 milionů.