Lunetic: Vašek Jelínek dospěl v pořádného chlapa. Podívejte se, jak se změnili i ostatní členové

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
lunetic
lunetic

Před dvaceti lety je znal každý. Dnešní děti možná vůbec netuší, o kom je řeč. Fenomén jménem Lunetic zasáhl různé věkové skupiny. Milovali je všichni. Jejich rozpad přišel znenadání, a o to strmější pád na dno to byl.

Psal se rok 1995 když Martin Kocián a Aleš Lehký skupinu zakládali. Hrávali na diskotékách a začínali zpívat v angličtině. O pár měsíců později se skupina rozrostla o dva, původně tanečníky, Vaška Jelínka a Davida Škacha.

Raketový úspěch

O tři roky později je objevil producent Stano Šimor, díky němuž začali zpívat česky. Vznikly tak hity jako Máma a Nechci být sám.

Od roku 1999 byli fenoménem celého Česka. Kvarteto začalo uvádět hudební pořad Eso, vydalo druhé i třetí album. Jezdili na turné po republice a jejich koncerty se těšily velké návštěvnosti. Čtvrt milionu desek prodaných za půl roku je na Českou republiku opravdu hodně.

„Ale je to něco jako u Nedvědů. Oni hrajou Stánky, my Mámu. Už jsem se to snažil i bojkotovat, ale lidi ji vždycky chtěj. Dělám to tak, že začnu zpívat a oni si ji pak dozpívají sami,“ řekl o nejslavnější písni Vašek Jelínek pro server idnes.cz před osmi lety.

Rychlý nástup slávy, spousta peněz a stresu zapříčinila i strmý pád. V roce 2003 se skupina rozpadla. Na oficiálních stránkách je to odůvodněno následovně. „Rozpad skupiny byl nevyhnutelný a zapříčiněn osobními problémy a neunesením obrovské popularity členů skupiny.“

Aleš Lehký

Vyučený kuchař a zakládající člen skupiny Lunetic je z celého kvarteta po celou dobu nejvíce na očích.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Jana Lehká (@jana_lehka)

Po rozpadu skupiny působil v rádiu a od roku 2009 moderuje Snídani s Novou. Je ženatý a má syna.

Martin Kocián

Rozhodně nejkontroverznější postava skupiny. Byl součástí zlaté mládeže, vymetal večírky a jeho závislost na pervitinu zapříčinila rozpad skupiny. Tlak byl obrovský. Dvaadvacetiletý vyučený truhlář z Mostu vydělával najednou statisíce, holky mu skákaly do postele a Martin si chtěl život naplno užívat. Až kóma dohnalo Martina až na dno a přispělo k rozhodnutí přihlásit se na léčení.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Martin Kocián (@maaartin_kocian)

Bohužel rodinná tragédie v podobě záhadné smrti Martinovy sestry ho opět uvedla k drogám. Proto se rozhodl odjet do Irska a pracovat jako číšník. Když nebyl problém s drogami, začaly automaty, dluhy a také soud za napadení expartnerky. Má dceru Vanessu a zájmu médií se spíše straní.

Vašek Jelínek

Po rozpadu skupiny vydal i vlastní sólové album, ale nemělo velký úspěch. Hrál v muzikálu Romeo a Julie a kolem hudby se motá stále.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Marcela Jelínková (@macinda.jelenice)

Jeho hlavním zaměstnáním je ale práce v reklamní agentuře. S manželkou Marcelou jsou spolu jedenáct let a mají dva syny.

David Štach

Poslední člen a hlavní textař skupiny o sobě dává vědět asi nejméně. Vždycky byl tím čtvrtým nejvíce introvertním členem party. Vyučený zámečník po rozpadu Luneticů provozoval čajovnu v Teplicích.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Aleš Lehký (@aleslehky)

Když se mu nedařilo, odjel pracovat na prasečí farmu do Anglie. Po návratu pracuje jako textař a zajímá se o východní filozofie. Předloni se oženil a má tříletou dceru.

První návrat skupiny Lunetic se konal v roce 2008 a od roku 2012 jsou „tátové teenage popu“, jak se sami nazývají, zpět. Ve složení bez Martina Kociána. Nikdy už ale na vlnu šílenství jménem Lunetic nenavážou.

Autor: Naďa Brožová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články